Εκλογές ΗΠΑ: Νέες, ωραίες αλλά ψεύτικες influencer υπέρ του Τραμπ - Ευρωπαίες Instagrammer κάνουν εν αγνοία τους ψηφιακή προπαγάνδα

Είδαν την εικόνα τους να γίνεται όργανο παραπληροφόρησης από άγνωστους δράστες υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών - Όχι μόνο δεν γνωρίζουν ποιοι το έκαναν, αλλά δυσκολεύονται να βρουν το δίκιο τους

Είναι influencer, έχει μεγάλο και φανατικό κοινό, έχει γαλάζιο τικ, άρα είναι πιστοποιημένος και (σχετικά) έγκυρος λογαριασμός, και μιλά φανατικά υπέρ του Τραμπ.

Η Λούνα λέει ότι είναι 32 ετών, ότι κατάγεται από το Γουισκόνσιν και είναι φανατική του MAGA (Make America Great Again) που ευαγγελίζεται ο πρώην πρόεδρος -και εκ νέου υποψήφιος- Ντόναλντ Τραμπ. Έγραφε συχνά στους 30.000 ακολούθους κατά της Κάμαλα Χάρις και υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

«Θα θέλατε να είναι ο Τραμπ πρόεδρος για πάντα;», είχε γράψει στις 29 Ιουλίου και είχε μοιραστεί με το κοινό της μια φωτογραφία με μπικίνι στην παραλία. Το κοινό της είναι όλοι πατριώτες – έτσι τους αποκαλεί συνέχεις.

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως φαίνονται. Η Λούνα δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γράφει μεγάλη έρευνα του CNN για τις ψεύτικες influencer που μιλούν φανατικά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η Λούνα που πόζαρε στις φωτογραφίες ήταν στην πραγματικότητα η Γερμανίδα influencer Ντέμπι Νέντερλοφ. Η 32χρονη Γερμανίδα εργάζεται ως social media manager σε εταιρεία και ως μοντέλο για να μεγαλώσει τον γιο της. Φυσικά, δεν είχε ιδέα ότι το πρόσωπό της είχε χρησιμοποιηθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπέρ του Τραμπ.

Η Ντέμπι Νέντερλοφ


Η έρευνα του CNN έδειξε ότι η Νέντερλοφ είναι μία από τις 17 γυναίκες από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Ρωσία) που άθελά τους έγιναν influencer υπέρ του Τραμπ και του αντιπροέδρου του Τζ. Ντ. Βανς.

Οι δράστες αυτής οργανωμένης επίθεσης, για την οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με την επίσημη καμπάνια του Τραμπ, παραμένουν άγνωστοι. Είχαν τουλάχιστον 56 λογαριασμούς στο X για τη δουλειά τους – πιθανόν να ήταν πολλοί περισσότεροι. Πολλοί από τους λογαριασμούς κατέβηκαν από το X λίγο πριν δημοσιευτεί το άρθρο του CNN.

Οι φωτογραφίες ανήκαν στις Ευρωπαίες influencer (όλες ασχολούνται με τη μόδα και την ομορφιά), αλλά υπήρχαν και φωτογραφίες δημιουργημένες από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε άλλες περιπτώσεις είχαν προστεθεί συνθήματα πάνω στα ρούχα που φορούσαν οι γυναίκες. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλά από τα μηνύματα είχαν λάθη στα αγγλικά, μια ένδειξη (αλλά όχι απόδειξη) ότι η επιχείρηση οργανώθηκε από το εξωτερικό.

Η Νέντερλοφ είπε στο CNN ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χωρίς την άδεια της οι εικόνες της, ποτέ όμως ως τώρα δεν ήταν για πολιτικούς λόγους.

Ως Λούνα ισχυριζόταν ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι στημένες, ότι ο Τραμπ είχε γίνει στόχος αποπειρών δολοφονίας, ενώ έδειχνε να είναι κατά των ΛΟΑΤΚΙ ή των εμβολίων. Ως Ντέμπι Νέντερλοφ δεν μπορεί να βρει το δίκιο της από το κοινωνικό δίκτυο έναντι της κλοπής της εικόνας της, αλλά και του γιου της μέχρι και του σκύλου της.


Η Ντέμπι Νέντερλοφ


Θύμα της ενορχηστρωμένης καμπάνιας είναι η 27χρονη Ντέμι Μάριτς, που ζει στο Άμστερνταμ. Αυτήν την παρουσίαζαν ως Gabriela και @queen0_gabriela και την ήθελαν να στηρίζει τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, τον άλλοτε βουλευτή των Δημοκρατικών που αποσύρθηκε από την προεκλογική εκστρατεία και πήρε το μέρος του Τραμπ.

Και η Μάριτς είχε πέσει θύμα κλοπής της εικόνας της, σε μία περίπτωση μάλιστα κάποιος την είχε χρησιμοποιήσει για κλέψει χρήματα από τρίτο πρόσωπο. Αλλά τώρα ως Γκαμπριέλα πόζαρε από ένα κρεβάτι και έλεγε στο κοινό της «Αν είσαι με τον Τραμπ, θέλω να σε ακολουθήσω».

Ό,τι και αν έκαναν οι οπαδοί της Γκαμπριέλα, οι ψεύτικοι λογαριασμοί ακολουθούσαν φανατικά ο ένας τον άλλον, ενισχύοντας το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν στο κοινό.

Όλα αυτά οκτώ χρόνια μετά το 2016 και την τεράστια συζήτηση για την επιρροή της Ρωσίας υπέρ του Τραμπ και ενώ στο X, μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ το 2022, έχουν ατονήσει οι έλεγχοι κατά της διάδοσης fake news και παραπλανητικού περιεχομένου.

Ανοιχτό όμως παραμένει το ερώτημα ποιοι ενορχήστρωσαν την καμπάνια.

Ειδικοί που μίλησαν στο CNN βλέπουν ενδείξεις ότι υπάρχει δάκτυλος τρίτου κράτους (πιθανόν η Ρωσία, η Κίνα ή το Ιράν), αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η τακτική πάντως να «χτίζουν» μια περσόνα νέας, γοητευτικής γυναίκας που ποστάρει φανατικά είναι αρκετά συνηθισμένη σε αυτές τις καμπάνιες παραπληροφόρησης. Στόχος (και, στην πορεία, θύμα) είναι οι νέοι και απογοητευμένοι άνδρες που θα ακούσουν το μήνυμα των ψεύτικων λογαριασμών. Μένει να φανεί πόσοι το πήραν και αν θέλουν να το εφαρμόσουν.



Ειδήσεις σήμερα:

Τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι και μυθοπλασία - Τι θα δούμε φέτος στην TV με την αφετηρία της νέας σεζόν

Διεγράφη επισήμως η Λινού από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Η επιστολή Παππά στον Τασούλα

Μπαίνουν στα αεροπλάνα μας πιωμένοι, λέει o CEO της Ryanair - «Δύσκολοι» προορισμοί Ελλάδα και Ίμπιζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr