Εκλογές ΗΠΑ 2024: Προηγείται η Χάρις του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση, κερδίζει έδαφος και σε πολιτείες - κλειδιά

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Προηγείται η Χάρις του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση, κερδίζει έδαφος και σε πολιτείες - κλειδιά

Το προβάδισμα των 4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο από το προβάδισμα 1 μονάδας που είχε η Χάρις έναντι του πρώην προέδρου σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα τέλη Ιουλίου

trump_kamala_xr
Η Καμάλα Χάρις προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 45% έναντι 41% σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δείχνοντας ότι προκαλεί ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους και ανακινεί την κούρσα ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Το προβάδισμα των 4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο από το προβάδισμα 1 μονάδας που είχε η Χάρις έναντι του πρώην προέδρου σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα τέλη Ιουλίου.

Η νέα δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε διάστημα 8 ημερών και είχε περιθώριο σφάλματος 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το Reuters, έδειξε ότι η Χάρις συγκεντρώνει την υποστήριξη μεταξύ των γυναικών και των ισπανόφωνων. Η Χάρις προηγείται του Τραμπ κατά 49% έναντι 36% -ή 13 ποσοστιαίες μονάδες- τόσο μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων όσο και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Σε τέσσερις δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκαν τον Ιούλιο, η Κάμαλα Χάρις είχε προβάδισμα 9 μονάδων μεταξύ των γυναικών και 6 μονάδων μεταξύ των ισπανόφωνων.

Ο Τραμπ προηγήθηκε μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων και των ανδρών, αν και το προβάδισμά του μεταξύ των ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο κολεγίου μειώθηκε στις 7 μονάδες στην τελευταία έρευνα, από 14 μονάδες τον Ιούλιο.

Κλείσιμο
Στις επτά πολιτείες όπου οι εκλογές του 2020 είχαν δώσει οριακό αποτέλεσμα – Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα – ο Τραμπ είχε προβάδισμα 45% έως 43% έναντι της Χάρις μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην δημοσκόπηση.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς αναταράχθηκε η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ το καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση Μπάιντεν. Έκτοτε, η Κάμαλα Χάρις έχει κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και -ίσως σημαντικότερο- σε εκείνες σε κρίσιμες πολιτείες.

«Είναι προφανές ότι η αναμέτρηση με τη Χάρις είναι πιο δύσκολη για τον Τραμπ, δεδομένης της μετατόπισης αυτών των αριθμών, αλλά σίγουρα δεν είναι ανυπέρβλητη», δήλωσε ο Ματ Γούλκινγκ, στρατηγικός σύμβουλος της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών που εργάστηκε στην εκστρατεία του Τραμπ το 2020. Είπε ότι ο Τραμπ πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος στην εκστρατεία του «ώστε να μην τρομάξει» τους ψηφοφόρους που έτειναν προς το μέρος του επειδή δεν τους άρεσε ο Μπάιντεν.

Περίπου το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι πιο ενθουσιασμένοι μετά την είσοδο της Χάρις στην κούρσα. Και ενώ σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Μάρτιο διαπιστώθηκε ότι το 61% των ερωτηθέντων που σκόπευαν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, θα το έκαναν κυρίως για να σταματήσουν τον Τραμπ, το 52% των ψηφοφόρων της Χάρις στη δημοσκόπηση του Αυγούστου ψήφισαν για να την υποστηρίξουν ως υποψήφια και όχι για να αντιταχθούν στον Τραμπ.

Αλλά και οι ψηφοφόροι του Τραμπ εξέφρασαν ενθουσιασμό για τον υποψήφιό τους, με το 64% να δηλώνει ότι η επιλογή τους είχε ως κίνητρο περισσότερο την υποστήριξη του Τραμπ παρά την εναντίωση στη Χάρις. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τραμπ θεωρώντας τον καταλληλότερο στη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας, με ποσοστό 45% έναντι 36%, μια μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι είχε ο Τραμπ σε άλλη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη 18χρονη Αμερικανίδα για τον βιασμό 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη των πρώτων των Πανελλαδικών στην Ιατρική του ΕΚΠΑ - Την υποδέχθηκε ο πρύτανης

Μπάιντεν: Χαλαρός σε ξαπλώστρα σε παραλία του Ντέλαγουερ μαζί με τη Τζιλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης