Ιαπωνία: Χάος από τους τυφώνες, πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - Δείτε βίντεο

Ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων δεκαετιών - Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε κατολίσθηση, δεκάδες έχουν τραυματιστεί - Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας ανεστάλησαν και μεγάλες εταιρείες, όπως η Toyota, έκλεισαν τα εργοστάσιά τους

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Ιαπωνία έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους, καθώς ο τυφώνας Shanshan χτύπησε τη χώρα την Πέμπτη, προκαλώντας διακοπές, καταστροφές αλλά και απώλειες ζωών.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Shanshan είναι ο μεγαλύτερος τυφώνας που έχει χτυπήσει την Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες, ενώ χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας ανεστάλησαν και μεγάλες εταιρείες, όπως η Toyota, έκλεισαν τα εργοστάσιά τους.

Δείτε χάρτη, οι περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα:

Πηγή: Getty Images

Οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι μια «κατάσταση που απειλεί τη ζωή» είναι επικείμενη για ορισμένες πόλεις στην επαρχία Oita του Kyushu, και κάλεσαν 57.000 άτομα να λάβουν προετοιμαστούν. Μάλιστα οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση επιπέδου 4, τη δεύτερη υψηλότερη, σε ολόκληρη την περιοχή Kyushu, επηρεάζοντας συνολικά 3,7 εκατομμύρια κατοίκους.



Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, τουλάχιστον ένα άτομο ήταν αγνοούμενο και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ όπως μετέδωσε το CNN, το απόγευμα, ακόμα ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός. Πρόκειται για έναν 80χρονο ο οποίος παγιδεύτηκε στο σπίτι του όταν έπεσε η οροφή.



Ο τυφώνας Shanshan έχει εξασθενίσει καθώς κινείται αργά προς τα βόρεια μέσω του Kyushu, φτάνοντας στην κατηγορία 1 τυφώνα στον Ατλαντικό, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τυφώνες. Το κέντρο της καταιγίδας βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Sasebo, αφού έπληξε την ηπειρωτική χώρα με ταχύτητες ανέμου έως και 185 χλμ/ώρα.



Βίντεο από την πόλη Miyazaki, κοντά στο σημείο που προσέγγισε ο τυφώνας, δείχνει πεσμένους πυλώνες ηλεκτρισμού και δρόμους γεμάτους με κλαδιά δέντρων και άλλα συντρίμμια. Περιοχές στην Ιαπωνία, που βρίσκονται μακριά από τον τυφώνα, έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ζώνες βροχών που συνοδεύουν την καταιγίδα.



Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι «αναμένεται ρεκόρ βροχοπτώσεων» και οι αρχές προσπαθούν να «αξιολογήσουν την κατάσταση των ζημιών και να εφαρμόσουν μέτρα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών».



Η καταιγίδα έχει οδηγήσει σε ακύρωση πάνω από 700 πτήσεων και κλείσιμο δεκάδων τμημάτων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που διασχίζουν το Kyushu, σύμφωνα με τον Hayashi. Οι υπηρεσίες των τρένων υψηλής ταχύτητας Kyushu Shinkansen και Nishi Kyushu Shinkansen έχουν επίσης ανασταλεί. «Υπάρχουν φόβοι ότι οι επιπτώσεις του τυφώνα μπορεί να επεκταθούν περαιτέρω στο μέλλον» δήλωσε ο Hayashi.

Πάνω από 255.150 νοικοκυριά στο Kyushu ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την Kyushu Electric Power.



Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Honda, Mazda και Nissan είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που έχουν αναστείλει κάποιες λειτουργίες στα εργοστάσιά τους που βρίσκονται στην πορεία της καταιγίδας.

Ο Shanshan αναμένεται να στραφεί προς τα ανατολικά και να διασχίσει το Kyushu, εξασθενίζοντας σε τροπική καταιγίδα μέχρι το τέλος της Πέμπτης.



Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες

Η πρώτη των πρώτων των Πανελλαδικών στην Ιατρική του ΕΚΠΑ - Την υποδέχθηκε ο πρύτανης

Φωτογραφία σοκ από άγρια επίθεση νεαρών με μαχαιριές σε 54χρονο στο Μαρούσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr