Η Νικαράγουα κλείνει άλλες 169 ΜΚΟ, ανάμεσά τους παράρτημα της Save the Children

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι πόροι των οργανώσεων αυτών θα περάσουν στα χέρια του κράτους

Η κυβέρνηση του Νικαραγουανού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα κατάφερε νέο πλήγμα στην κοινωνία των πολιτών χθες Πέμπτη, κλείνοντας άλλες 169 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους παράρτημα της οργάνωσης προστασίας των παιδιών Save the Children, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη La Gaceta, την επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την «ακύρωση της νομικής υπόστασης και της εγγραφής 169 μη κερδοσκοπικών οργανώσεων εξαιτίας της μη τήρησης της νομοθεσίας», αναφέρει η απόφαση.

Στις οργανώσεις που έκλεισαν οι αρχές συγκαταλέγονται επίσης κάπου ενενήντα εκκλησίες και οργανώσεις ευαγγελικών προτεσταντών, περίπου 40 ενώσεις κτηνοτρόφων, σύλλογος συνταξιούχων πανεπιστημιακών και ίδρυμα εναντίον του καρκίνου και του AIDS.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι πόροι των οργανώσεων αυτών θα περάσουν στα χέρια του κράτους.

Με το κλείσιμο των 169 οργανώσεων έφθασε σχεδόν τις 5.500 ο αριθμός των ΜΚΟ που αποφάσισε να απαγορεύσει η κυβέρνηση Ορτέγα από το 2018, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ταραχές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι φυλακίστηκαν μετά τις κινητοποιήσεις.

Τη 19η Αυγούστου, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν 1.500 ΜΚΟ, κατά πλειονότητα εκκλησιαστικές. Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο αριθμό οργανώσεων που διατάχθηκε να κλείσουν σε έξι χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει την εξέλιξη «βαθιά ανησυχητική».

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 78 ετών, πρόεδρος αρχικά τα χρόνια του 1980, μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των σαντινιστών, επανήλθε στην εξουσία το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται σε εκλογικές διαδικασίες που αρνούνται να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν τραγουδούν στο διαδίκτυο, αψηφώντας τους Ταλιμπάν - «Η φωνή μου δεν απαγορεύεται»

Φωτογραφία σοκ από άγρια επίθεση νεαρών με μαχαιριές σε 54χρονο στο Μαρούσι

Βρέθηκαν 447 ακίνητα του δημοσίου και ετοιμάζονται προς διάθεση για το στεγαστικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr