Ο Πούτιν θα επισκεφτεί τη Μογγολία που (θεωρητικά) μπορεί να τον συλλάβει για εγκλήματα πολέμου

Η ασιατική χώρα είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τα εντάλματά του - «Δεν έχουμε καμία ανησυχία» απαντούν από τη Μόσχα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπενθύμισε στις αρχές της Μογγολίας ότι «έχουν την υποχρέωση» να συλλάβουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν επισκεφθεί τη χώρα την Τρίτη (3/9).

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να σταματήσει την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος των δύο χωρών.

Το ταξίδι, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη, θα είναι το πρώτο για τον Ρώσο ηγέτη σε χώρα-μέλος του ΔΠΔ από τότε που το δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2023. Πέρυσι, πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του σε σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική μετά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι στην Ουκρανία απαίτησαν από τη Μογγολία να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη μόλις φτάσει στη χώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει «καμία ανησυχία» για την επίσκεψη.

«Έχουμε εξαιρετική σχέση με τους εταίρους μας από τη Μογγολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα και πρόσθεσε ότι «φυσικά, όλες οι πτυχές της επίσκεψης του προέδρου έχουν προετοιμαστεί προσεκτικά».

Ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, δήλωσε στο BBC την Παρασκευή ότι το δικαστήριο βασίζεται στα κράτη μέλη του – μεταξύ τους και τη Μογγολία - για την «εκτέλεση των αποφάσεών του». Είπε ότι η Μογγολία, όπως και άλλα συμβαλλόμενα μέρη του ΔΠΔ, έχει την «υποχρέωση να συνεργάζεται», πράγμα που περιλαμβάνει και τη συμμόρφωση με εντάλματα σύλληψης, όπως αυτό που εξέδωσε το δικαστήριο για τη σύλληψη του Πούτιν το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ δεν έχει εξουσία να συλλαμβάνει υπόπτους και μπορεί να ασκεί δικαιοδοσία μόνο εντός των χωρών μελών του, άρα όχι και τη Ρωσία που δεν έχει υπογράψει τη σχετική συνθήκη.



Ειδήσεις σήμερα:

Μυρτώ: Διοικητικές κυρώσεις στον ύπαρχο για απρεπή συμπεριφορά μετά την καταγγελία της μητέρας της

Σαλαμίνα: Η 20χρονη περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε από τον επίδοξο βιαστή της - «Ευτυχώς με έσωσε ο Αχιλλέας»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Με λίαρ τζετ και ελικόπτερα στην Καλαμάτα οι καλεσμένοι - Ξεκινά σήμερα το τριήμερο γαμήλιο γλέντι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr