Βραζιλία: Δικαστής διέταξε να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της πλατφόρμας Χ στη χώρα

Βραζιλία: Δικαστής διέταξε να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της πλατφόρμας Χ στη χώρα

O δικαστής έχει τεθεί επικεφαλής μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία - Η πλατφόρμα Χ υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να λογοκρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του

moraes_x
Ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες διέταξε απόψε να ανασταλεί αμέσως η λειτουργία της πλατφόρμας Χ στη χώρα, όπως αναφέρεται σε δικαστική απόφαση.

Την Τετάρτη ο Μοράες, που έχει εμπλακεί σε ένα «μπρα ντε φερ» με τον ιδιοκτήτη του Χ, τον Ίλον Μασκ, είχε δώσει διορία 24 ωρών στην πλατφόρμα να ορίσει τον νομικό εκπρόσωπό της στη χώρα. Η διορία αυτή έληξε το βράδυ της Πέμπτης. Λίγο αργότερα, το πρώην Twitter εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αναμένει πως θα μπλοκαριστεί «εντός ολίγου» επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με τις «παράνομες εντολές» του δικαστή Μοράες, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία. Η πλατφόρμα Χ υποστήριζε ότι στόχος του είναι «να λογοκρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του».

Η πλατφόρμα Χ έχει περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο DataReportal.

Κλείσιμο


Ο Μασκ εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον δικαστή Μοράες αυτήν την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας τον ότι καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

«Ποιος νομίζει ότι είναι;» αντέδρασε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναφερόμενος στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. «Κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εάν έχει επενδύσεις στη Βραζιλία υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους της Βραζιλίας», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MaisPB.

Στις 17 Αυγούστου ο Μασκ ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία του Χ στη Βραζιλία, αλλά ότι η υπηρεσία θα παραμείνει διαθέσιμη στους χρήστες, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Μοράες. Ο δικαστής είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορώντας τον ότι επανενεργοποίησε λογαριασμούς χρηστών που είχαν μπλοκαριστεί με αποφάσεις βραζιλιάνικων δικαστηρίων. Η πλατφόρμα Χ παραδέχτηκε ότι οι χρήστες κατάφεραν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις.

Ο δικαστής είχε διατάξει να κλείνουν λογαριασμοί προσώπων που ανήκουν σε υπερσυντηρητικά κινήματα, υποστηρίζοντας ότι διακινούσαν ψευδείς πληροφορίες.

Στο παρελθόν και άλλες πλατφόρμες όπως το Telegram και το WhatsApp είχαν μπλοκαριστεί προσωρινά στη Βραζιλία με δικαστικές αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης