Βραζιλία: Ξεκίνησε ο αποκλεισμός του Χ του Έλον Μασκ

Βραζιλία: Ξεκίνησε ο αποκλεισμός του Χ του Έλον Μασκ

Η αναστολή λειτουργίας γίνεται μετά τη διαταγή ανώτατου δικαστή που διαπίστωσε νομικές παραβάσεις – Αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως στη διάρκεια της ημέρας

elon_musk1
Μπλόκο στην πλατφόρμα Χ του Έλον Μασκ μπαίνει από την αυγή στη Βραζιλία, λίγες ώρες μετά τη διαταγή δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας λόγω νομικών παραβάσεων.

Πλέον, η πρόσβαση στο Χ δεν είναι δυνατή για κάποιους από τους χρήστες, που όταν επιχειρούν να μπουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης βλέπουν ένα μήνυμα που τους ζητάει να ανανεώσουν το πρόγραμμα περιήγησής τους όταν εισέρχονται στην πύλη, χωρίς όμως να καταφέρνουν να συνδεθούν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διακοπή του Χ ξεκίνησε σε ορισμένους παρόχους και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Κόντρα μεταξύ του δικαστή και του Έλον Μασκ

Μετά από πολύμηνο «μπρα ντε φερ» δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε την Παρασκευή την αναστολή του Χ θέτοντας προθεσμία 24 ωρών.

Κλείσιμο
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Έλον Μασκ που τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και, στη Βραζιλία, ένας μη εκλεγμένος ψευδοδικαστής την καταστρέφει για πολιτικούς λόγους».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών είναι διαρκής, καθώς ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας κατά της παραπληροφόρησης στη Βραζιλία και έχει θέσει στον στόχαστρό του τον Αμερικανό μεγιστάνα.

Τι υποστηρίζει ο δικαστής

Ο δικαστής είχε δώσει το βράδυ της Τετάρτης διορία 24 ωρών στο Χ για να ορίσει νομικό εκπρόσωπο στη χώρα, απειλώντας με μπλοκάρισμά της, αν δεν υπήρχε συμμόρφωση.

Το Χ απέρριψε το τελεσίγραφο και ο δικαστής αποφάσισε την «άμεση, πλήρη και ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του 'X Brasil Internet LTDA'» και διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών (Anatel) να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Λίγο μετά, η Anatel δήλωσε πως «θέτει σε εφαρμογή» την απόφαση αυτή.

Ο δικαστής απαίτησε επίσης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Amazon, καθώς και από παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο, να «εισαγάγουν τεχνολογικά εμπόδια ικανά να εμποδίσουν τη χρήση του X». Σε αυτό το πλαίσιο απείλησε με πρόστιμα 50.000 ρεάλ (περίπου 8.000 ευρώ) την ημέρα τα πρόσωπα που θα προσέφευγαν σε «τεχνολογικά τεχνάσματα» προκειμένου να παρακάμψουν τον αποκλεισμό, όπως η χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN).

Ως αποτέλεσμα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Bluesky κατέγραψε «συρροή» νέων χρηστών στη Βραζιλία.

Ο δικαστής Μοράες κατήγγειλε την «απόπειρα» του X να παρακάμψει «τη νομική τάξη και τη δικαστική εξουσία στη Βραζιλία, προκειμένου να εγκαθιδρύσει κατάσταση πλήρους ατιμωρησίας και 'αναρχίας' στα βραζιλιάνικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών του 2024».

Η αναστολή λειτουργίας του X αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη συμμόρφωση της πλατφόρμας, την πληρωμή προστίμων που της έχουν επιβληθεί και τον διορισμό νομικού εκπροσώπου.

Ο Έλον Μασκ χαρακτηρίζει «δικτάτορα» τον Μοράες

Ο δικαστής Μοράες έχει μπλοκάρει επίσης πρόσφατα τους λογαριασμούς του Starlink, παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου που ανήκει στον Έλον Μασκ, προκειμένου να ανακτήσει το ποσό των προστίμων που δεν έχουν καταβληθεί από το X.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πολλαπλασίασε τις φραστικές επιθέσεις στον δικαστή Μοράες αυτήν την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας τον ότι καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

«Ποιος νομίζει ότι είναι;» αντέδρασε χθες ο πρόεδρος Λούλα, αναφερόμενος στον Έλον Μασκ. «Κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εάν έχει επενδύσεις στη Βραζιλία υπόκειται στο Σύνταγμα και τους νόμους της Βραζιλίας», είπε.

Στις 17 Αυγούστου ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία του Χ στη Βραζιλία, αλλά ότι η υπηρεσία θα παραμείνει διαθέσιμη στους χρήστες, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Μοράες.

Ο δικαστής είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Μασκ τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορώντας τον ότι επανενεργοποίησε λογαριασμούς χρηστών που είχαν μπλοκαριστεί με αποφάσεις βραζιλιάνικων δικαστηρίων. Η πλατφόρμα Χ παραδέχτηκε ότι οι χρήστες κατάφεραν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις.

Ο δικαστής είχε διατάξει να κλείνουν λογαριασμοί προσώπων με επιρροή που ανήκουν σε υπερσυντηρητικά κινήματα, υποστηρίζοντας ότι διακινούσαν ψευδείς πληροφορίες.

Και αυτό ιδιαίτερα μετά τις απόπειρες υποστηρικτών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022) να δυσφημίσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στις εκλογές που κέρδισε ο Λούλα το 2022.

Ο Έλον Μασκ τελεί επίσης υπό έρευνα στη Βραζιλία για την υπόθεση των λεγόμενων «ψηφιακών πολιτοφυλακών» που φέρεται να χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα για να ενορχηστρώνουν εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του Μπολσονάρου.

Το Χ έχει 22 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο DataReportal, ενώ η πλατφόρμα, που χρησιμοποιείται από πολιτικούς και δημοσιογράφους, αποτελεί προνομιακό πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά.

Την ίδια ώρα, η Βραζιλία ετοιμάζεται για δημοτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται ότι θα δείξει τη δύναμη του αριστερού προέδρου Λουίς Λούλα ντα Σίλβα και της δεξιάς που υιοθέτησε τις αιτιάσεις του Έλον Μασκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης