Συνελήφθη στην Αργεντινή πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών - Καταζητούνταν εδώ και 44 χρόνια

Συνελήφθη για πρώτη φορά από την αστυνομία του Μπουένος Άιρες το 2002 για πλαστό διαβατήριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγους μήνες αργότερα και η έκδοσή του στην Ιταλία εμποδίστηκε

Η αστυνομία στην Αργεντινή συνέλαβε έναν άνδρα που καταζητούνταν στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες για μια απαγωγή που είχαν πραγματοποιήσει οι Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Ο Λεονάρντo Μπερτουλάτσι, ο οποίος για χρόνια είχε καθεστώς πρόσφυγα στην Αργεντινή, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 27 ετών στην Ιταλία έπειτα από σχεδόν 44 χρόνια φυγής.

Ο 72χρονος σήμερα Μπερτουλάτσι καταδικάστηκε ερήμην στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970 για την απαγωγή του Πιέτρο Κόστα, ναυπηγού μηχανικού από πλούσια εφοπλιστική οικογένεια της Γένοβας.

Συνελήφθη για πρώτη φορά από την αστυνομία του Μπουένος Άιρες το 2002, αφού φέρεται να εισήλθε στη χώρα από τη Χιλή με πλαστό διαβατήριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγους μήνες αργότερα και η έκδοσή του εμποδίστηκε.

Του δόθηκε καθεστώς πρόσφυγα δύο χρόνια αργότερα, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε όταν ο δεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ανέλαβε πέρυσι την εξουσία.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είχαν απαγάγει και σκοτώσει πολλούς κρατικούς αξιωματούχους στις δεκαετίες του 1970 και του '80, μεταξύ τους τον πρώην πρωθυπουργό Άλντο Μόρο.

Ο Μπερτουλάτσι, όπως σημειώνει το BBC, ήταν μέλος του τμήματος των Ερυθρών Ταξιαρχιών της Γένοβας. Απήγαγαν τον Κόστα την ώρα που ήταν στον δρόμο και τον κράτησαν για 81 ημέρες πριν λάβουν μεγάλο χρηματικό ποσό σε λύτρα.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την αγορά ενός διαμερίσματος στη Ρώμη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 1978 για την απαγωγή και τη δολοφονία του Άλντο Μόρο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επαίνεσε τις αρχές του Μπουένος Άιρες για τη σύλληψη του Μπερτουλάτσι. Πρόσθεσε ότι η σύλληψή του κατέστη δυνατή χάρη στην «έντονη και γόνιμη συνεργασία» των αρχών των δύο χωρών καθώς και της Ιντερπόλ.

Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι του Ιταλού έχουν προσφύγει στην εθνική επιτροπή της Αργεντινής για τους πρόσφυγες (Conare) για να αποτρέψουν την έκδοσή του.




Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Ιδιοκατασκευή από συρραφή εξαρτημάτων το μηχάνημα στο λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος

Κερατσίνι: «Πέταξαν ένα τσαντάκι, σταθμεύουμε» - Η στιγμή που αστυνομικοί βρίσκουν την τσάντα με τις χειροβομβίδες

Oasis: Φρενίτιδα για ένα εισιτήριο στις νέες συναυλίες τους - Πόσο κοστίζουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr