BBC: Ρωσική αντεπίθεση απειλεί να εκμηδενίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

BBC: Ρωσική αντεπίθεση απειλεί να εκμηδενίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Η Ρωσία πιέζει προς την πόλη-κλειδί της Ουκρανίας, ενώ η εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ επιβραδύνεται

ukraine-arthrou
Η Ρωσία έχει σημειώσει σαρωτικές προόδους τις τελευταίες ημέρες που απειλούν να αντισταθμίσουν τα κέρδη της Ουκρανίας από τη διασυνοριακή επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Σύμφωνα με το ΒΒC, οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Ποκρόβσκ, έναν κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό. Το Ποκρόβσκ, πόλη με κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και σημαντικούς οδικούς άξονες, συνιστά βασικό σημείο ανεφοδιασμού και ενίσχυσης για τα στρατεύματα της Ουκρανίας στην ανατολική γραμμή του μετώπου.

Επικριτικές φωνές στο Κίεβο καταλογίζουν σοβαρό τακτικό λάθος στον στρατό της χώρας. Ότι στέλνοντας δηλαδή στρατεύματα στο Κουρσκ αντί να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο, άφησε εκτεθειμένες το Ποκρόβσκ και άλλες σημαντικές ουκρανικές πόλεις.

Κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι η Ρωσία ρίχνει «ό,τι μπορεί να κινηθεί» στην επίθεσή της.

Κλείσιμο
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» παραδέχθηκε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αν χάσουμε το Ποκρόβσκ ολόκληρη η γραμμή του μετώπου θα καταρρεύσει» προειδοποίησε ο στρατιωτικός αναλυτής Μικαϊλο Ζιρόκοφ.

Η σημασία του Ποκρόβσκ

Το Ποκρόβσκ βρίσκεται δίπλα σε μια άλλη πόλη, το Μίρνοχραντ. Μαζί, οι δύο οικισμοί είχαν προπολεμικό πληθυσμό πάνω από 100.000, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοί τους τώρα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες μεγάλες πόλεις σε εκείνο το τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Η μάχη για το Ποκρόβσκ είναι ουσιαστικά η συνέχεια της μάχης για την Αβντιίβκα, την οποία η Ουκρανία έχασε τον Φεβρουάριο μετά από μήνες αιματηρών συρράξεων.

Η Αβντιίβκα, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Ποκρόβσκ, θεωρείτο φρούριο που προστάτευε τους οικισμούς και τους δρόμους στα δυτικά της, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της Ουκρανίας σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Όταν τελικά έπεσε, έμεινε ερειπωμένη. Ήταν μια σοβαρή απώλεια για την Ουκρανία.

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετακινήσει το επίκεντρό της στο Ποκρόβσκ και στην πόλη-κλειδί στην κορυφή του λόφου Τσάσιβ Γιαρ, η οποία «επιτηρεί» μερικές από τις σημαντικές πόλεις του Ντονέτσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι μάχες εκεί το Σάββατο άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς.

Εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια μαζική εκκένωση Ουκρανών αμάχων από το Ποκρόβσκ, με χιλιάδες να έχουν ήδη φύγει.

Η επιτάχυνση της ρωσικής προέλασης

Η Ρωσία θεωρεί εδώ και καιρό το Ποκρόβσκ ως έναν από τους βασικούς της στόχους. Επί μήνες οι δυνάμεις της βαδίζουν αργά προς αυτό. Ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου 30.000 στρατιώτες για την συγκεκριμένη επίθεση – καθώς και τις πιο ετοιμοπόλεμες εφεδρείες της.

Αυτή την εβδομάδα, κατέλαβε την ουκρανική πόλη Νοβοχροντίβκα, εξοργίζοντας ορισμένους στην Ουκρανία που θεώρησαν ότι έπρεπε να την είχαν υπερασπιστεί καλύτερα.

«Τα χαρακώματα μπροστά από τη Νοβοχροντίβκα ήταν άδεια. Πρακτικά δεν υπήρχε ουκρανικός στρατός στην πόλη που κάποτε αριθμούσε 20.000 κατοίκους» έγραψε στο Facebook μία βουλευτής της Ουκρανίας.

Με τις δυνάμεις του υποστελεχωμένες και λιγότερες, πιστεύεται ότι ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από τη Νοβοχροντίβκα για να ενισχύσει την άμυνα του Ποκρόβσκ.

Η ρωσική επίθεση έχει βοηθηθεί από μια αλλαγή τακτικής, η οποία αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα στον πόλεμο από την ομάδα μισθοφόρων Wagner. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έρχονται αντιμέτωπες με το ένα κύμα μετά το άλλο ρωσικού πεζικού που έχει προωθηθεί σε μια προσπάθεια να καταλάβει τις θέσεις τους.

Η τακτική αυτή - αν και δαπανηρή - εξαντλεί γρήγορα τις ουκρανικές μονάδες που αναγκάζονται να αποκρούουν συνεχείς επιθέσεις.

Σύμφωνα με το BBC, τα τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται με φειδώ - περιπλέκοντας το έργο των ουκρανικών αρμάτων μάχης και του πυροβολικού, τα οποία έχουν ελάχιστα αντικείμενα στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης ισχυρές βόμβες ολίσθησης, αναγκάζοντας την Ουκρανία να διασκορπίσει τις μονάδες της όταν αρχίζουν οι βομβαρδισμοί και μερικές φορές να αποσύρει ακόμη και στρατεύματα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ επιβραδύνθηκε

Την ίδια ώρα, η πρόοδος της εμβληματικής διασυνοριακής επίθεσης της Ουκρανίας επιβραδύνθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη, ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν 1.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός του Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων 100 οικισμών και συνέλαβαν 594 Ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους.

Όπως υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο, τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά είναι αναμφίβολα σημαντικά. Το ερώτημα είναι αν θα δικαιολογήσουν τις πιθανές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

«Ένας από τους στόχους της επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Κουρσκ ήταν το να εκτρέψουν σημαντικές δυνάμεις μακριά από άλλους στόχους όπως το Ποκρόβσκ και το Κουράχοβε», δήλωσε ο στρατηγός Σίρσκι την Τρίτη.

Αλλά αυτός ο στόχος φαίνεται να απέτυχε. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τη γραμμή του μετώπου του Ποκρόβσκ. Αντίθετα, έχουν ενισχυθεί από επιπλέον στρατεύματα και η προέλασή τους έχει επιταχυνθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Κερατσίνι: Βίντεο από την καταδίωξη των δραστών που πέταξαν το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες

Νορβηγία: Με βασιλείς και influencer ο γάμος της πριγκίπισσας Μάρθα Λούιζας και του σαμάνου φίλου της

Πέθανε στα 53 του ο ράπερ Fatman Scoop – Κατέρρευσε πάνω στη σκηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης