Αγωνία στη Γερμανία για την άνοδο της Ακροδεξιάς – Υψηλή συμμετοχή σε Θουριγγία και Σαξονία στις εκλογές - μήνυμα στον Σολτς

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και τα δύο κρατίδια ποσοστά περί το 30% για την Εναλλακτική για τη Γερμανία και πάνω από 10% για το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, αποτέλεσμα που θα διαμορφώσει νέο τοπίο και εθνικό επίπεδο

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στις εκλογές που γίνονται σήμερα, Κυριακή, σε δύο γερμανικά κρατίδια στη Θουριγγία και τη Σαξονία, οι οποίες αναμένεται να φέρουν στην πρώτη θέση την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μια εξέλιξη που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας περίπου ένα έτος πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ως το μεσημέρι η συμμετοχή στη Σαξονία ήταν στο 25,8% έναντι 26,2% στις εκλογές του 2019. Δεν περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι που αναμένεται να είναι σημαντικά περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές (24,6% έναντι 16,9%).

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη Θουριγγία, με συμμετοχή 32% ως το μεσημέρι έναντι 31,2% το 2019.

Οι κάλπες και στα δύο κρατίδια άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα, 9 στην Ελλάδα) και κλείνουν στις 6 το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιευτούν τα πρώτα exit poll.

Και στα δύο κρατίδια οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην AfD περίπου το 30%. Το ποσοστό στη Θουριγγία φέρνει το κόμμα πρώτο, αλλά στη Σαξονία έχει να δώσει μάχη με τους Χριστιανοδημοκράτες για την πρωτιά, αν και η διαφορά είναι περί τις δύο μονάδες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολος και τα δύο κρατίδια, γιατί τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν.

Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσει η Γερμανία και η Ευρώπη και τις επιδόσεις του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά υιοθετεί σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα ευρωπαϊκή ή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Το Reuters σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν στο 12 με 20%, μια εντυπωσιακή επίδοση για κόμμα που δεν έχει ούτε ένα χρόνο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα και στα δύο κρατίδια θα φέρει μια ιστορική ανατροπή στη Γερμανία. Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ακροδεξιό κόμμα θα πλειοψηφεί σε κοινοβούλιο κρατιδίου.

Χαμένος αναμένεται να είναι και ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Σολτς, με τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP) να καταγράφουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απογοητευτικά ποσοστά που ίσως τα αφήσουν και εκτός κοινοβουλίων.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξέφυγε ο Ομέρ Τσελίκ: Διαμαρτύρεται για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix

Δάνης Κατρανίδης: Οι τρεις γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γάμος υπό τη δύση του Ηλίου στο Costa Navarino - Όλες οι λεπτομέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr