Σε αναζήτηση πρωθυπουργού ο Μακρόν – Στο τραπέζι η πρόταση για Καζνέβ, αντιδρά η Αριστερά

Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει πρωθυπουργό, με τον πρόεδρο Μακρόν και τη συμμαχία της Αριστεράς που επικράτησε στην αναμέτρηση να μην μπορούν να βρουν σημείο επαφής.

Τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον πρώην πρωθυπουργό σε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών Μπερνάρ Καζνέβ. Είναι μια προσωπικότητα που, κατά το Politico, θεωρείται από τις επικρατέστερες για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης. Παράλληλα, τη Δευτέρα ο Μακρόν θα συναντηθεί και με δύο πρώην προέδρους, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την αναμέτρηση στις 7 Ιουλίου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), η συμμαχία αριστερών και κεντρώων κομμάτων, συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Ακολουθούν η συμμαχία του Μακρόν και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, το NFP δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Αυτό επικαλείται ο Μακρόν για να μην διορίσει την πρόταση του NFP, την 37χρονη δημόσια Λουσί Καστέ, στη θέση του πρωθυπουργού.

Η προεδρία προωθούσε τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Καζνέβ με το επιχείρημα ότι είναι ένα από τα λίγα πολιτικά πρόσωπα που δεν θα έπεφτε αμέσως από μια πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση. Χωρίς όμως συμφωνία όλων των πλευρών, ακόμη και ένας δημοφιλής πολιτικός, όπως ο Καζνέβ, δεν μπορεί να άρει το αδιέξοδο.

Ο Καζνέβ ήταν πρωθυπουργός κατά την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, αλλά το 2022 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ και καιρό είναι σε αντιπαράθεση με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ήδη από το NFP λένε ότι «δεν μπορούμε να θεωρούμε τον Καζνέβ αριστερό πρωθυπουργό», αν δεν έχει τη στήριξη των τεσσάρων κομμάτων της συμμαχίας. Αντίθετα, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό μιλά για μια «σοβαρή υποψηφιότητα».

Από την πλευρά του Καζνέβ δήλώνουν ότι ο ίδιος δεν ζητά να γίνει πρωθυπουργός, αλλά, αν γίνει, θα είναι από καθήκον και «για να αποφύγει περαιτέρω δυσκολίες για τη χώρα».


Ειδήσεις σήμερα:

Ξέφυγε ο Ομέρ Τσελίκ: Διαμαρτύρεται για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix

Δάνης Κατρανίδης: Οι τρεις γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γάμος υπό τη δύση του Ηλίου στο Costa Navarino - Όλες οι λεπτομέρειες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr