«Σεισμός» στη Γερμανία – Πρωτιά στη Θουριγγία για το ακροδεξιό AfD, κατέρρευσαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Νέο πολιτικό σκηνικό δείχνουν τα exit poll στις εκλογές των κρατιδίων - Το ΑfD εμφανίζεται δεύτερο στις περιφερειακές εκλογές της Σαξονίας, αλλά με μικρή διαφορά από το CDU

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, δείχνουν τα exit poll. Στη Σαξονία, όπου επίσης έγιναν εκλογές, το κόμμα υπολείπεται το CDU.

Ειδικότερα το exit poll της ARD στη Θουριγγία δείχνει ότι η AfD είναι στο 30,5% με το CDU στο 24,5%. Ακολουθεί η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 16% στην πρώτη εμφάνισή της σε εκλογική αναμέτρηση. 

Πιο χαμηλά είναι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% και έπειτα τα τρία κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD με μόλις 7%, οι Πράσινοι με 4% και το FDP που εξαφανίστηκε στο κρατίδιο και καταμετράται με τους «Άλλους».

Ελαφρά διαφορετική η εικόνα στη Σαξονία, με το CDU να προηγείται με 31,5% έναντι 30% του AfD κατά το exit poll. Η Συμμαχία είναι στο 12% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Δηλώσεις μετά τα exit poll

Στην Θουριγγία, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με την AfD, τα βλέμματα στρέφονται στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU με το SPD ή την BSW.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (από το κόμμα της Αριστεράς) από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με την BSW.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, από την πλευρά της, δήλωσε στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως.

Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD Μπιερν Χέκε δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι «με διαφορά η μεγαλύτερη δύναμη» στο κρατίδιο και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε», λέγοντας μάλιστα ότι μια κυβερνητική συμμαχία στο κρατίδιο χωρίς το κόμμα του «δεν θα είναι κάτι καλό».

Στην Σαξονία, ο σημερινός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αν και θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος.

Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, εφόσον τελικά η Αριστερά καταφέρει μέσω των απευθείας εντολών να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενδέχεται τα τρία κόμματα να μην διαθέτουν επαρκή δύναμη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Τα exit poll και στα δύο κρατίδια δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι και FDP) δύσκολα θα εξασφαλίσει το 15% αθροιστικά.

Στη Σαξονία το SPD είναι περίπου στα ποσοστά του 2019, δηλαδή περί το 9%, αλλά η πτώση των Πρασίνων είναι πολύ μεγάλη (χάνουν περίπου 3,5%) και μένουν στις 5 μονάδες παλεύοντας για την είσοδό τους στο κοινβούλιο του κρατιδίου. Σχεδόν εξαφανίστηκε το FDP που εξασφαλίζει μόλις το 1% των ψήφων.

Σημαντική είναι η πτώση του SPD στη Σαξονία που μένει στο 6,5 με 7%, οι Πράσινοι θα είναι κατά πόσα πιθανότητα εκτός Βουλής και το FDP στο 1%.

Αναταράξεις στο Βερολίνο

Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες». Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα-καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κίνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP.

«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

Ιστορική ανατροπή

Πρόκειται -περισσότερο για την περίπτωση της Θουριγγίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τη Σαξονία- για μια ιστορικής σημασίας ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επικρατεί σε εκλογές σε κρατίδιο ένα κόμμα της Ακροδεξιάς. Η AfD στο κρατίδιο είναι χαρακτηρισμένη ως «εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα» από τις αρχές ενώ ο τοπικός αρχηγός, ο Μπιερν Χέκε, δικάζεται για τη χρήση ναζιστικών συμβόλων.

Καθώς οι άλλες παρατάξεις έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το AfD, η προοπτική να βρεθεί στην κυβέρνηση των κρατιδίων είναι πολύ μικρή.

Πολιτικό ενδιαφέρον έχουν για τη Γερμανία και την Ευρώπη οι επιδόσεις του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά υιοθετεί σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα ευρωπαϊκή ή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τα ποσοστά που έλαβε, σύμφωνα με τα exit poll, είναι εντυπωσιακά για κόμμα που δεν έχει ούτε ένα χρόνο ζωής.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια είναι ένα «καμπανάκι» για όλες τις παρατάξεις.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται η αναμέτρηση και στο Βρανδεμβούργο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα παρόμοιο πολιτικό σκηνικό με τη Σαξονία και τη Θουριγγία.

Πριν από τις εκλογές, η Bild έγραφε ότι η θέση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανόν να γίνει επισφαλής αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονταν και το SPD κατέρρεε. Αν μάλιστα κινούταν γύρω στο 5% δεν ήταν απίθανο να ετίθετο και ζήτημα παραμονής του καγκελαρίου, με πιθανό διάδοχο τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξέφυγε ο Ομέρ Τσελίκ: Διαμαρτύρεται για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix

Δάνης Κατρανίδης: Οι τρεις γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γάμος υπό τη δύση του Ηλίου στο Costa Navarino - Όλες οι λεπτομέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr