Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Σειρά «μαύρης προπαγάνδας» το Famagusta

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον Ομέρ Τσελίκ, εξέδωσε ανακοίνωση για τη σειρά που θα ανέβει σε ψηφιακή πλατφόρμα

Επιμένει -και μάλιστα σε υψηλούς τόνους- η τουρκική πλευρά για τη σειρά Famagusta που προβάλλεται από το Mega και αφορά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία θα ανέβει στο Netfix από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Ομέρ Τσελίκ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η σειρά διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και συνιστά «μαύρη προπαγάνδα».



Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι «η σειρά με τίτλο “Famagusta”, η οποία θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου [ενν. την Κυπριακή Δημοκρατία] διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα.

» Η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις τιμημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74.

» Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά που είναι, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο.

» Τιμούμε τους Κύπριους βετεράνους και μάρτυρες μας με σεβασμό και έλεος».

Νωρίτερα, τον εκνευρισμό τους εξέφρασαν ο Ομέρ Τσελίκ αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για διαστρέβλωση της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (όπως ονομάζει η τουρκική πλευρά την εισβολή) και για προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.



Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Batuhan Mumcu, που δήλωσε βαθύτατα ενοχλημένος. «Η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση μέσα από ελληνικές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί», υποστηρίζει, επιμένοντας στην ορθότητα του Αττίλα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr