Πόλεμος στο Ισραήλ - Washington Post: Ο Μπάιντεν ετοιμάζει τελεσίγραφο «take it or leave it» για κατάπαυση πυρός

Αναλυτές στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως η γενική κατακραυγή για τον εντοπισμό νεκρών, έξι ομήρων της Χαμάς θα ασκήσει σημαντική πίεση προκειμένου να παύσουν οι εχθροπραξίες - Φόνοι πως αν καταπέσει η προσπάθεια, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολάβηση

Οι τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων αποκτούν επείγουσα διάσταση, μετά την ανακάλυψη των σορών έξι ομήρων της Χαμάς από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό όπως μεταδίδει η Washington Post, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και το Κατάρ, εργάζονται εντατικά για την οριστικοποίηση μιας τελικής πρότασης «take it or leave it», που πρόκειται να παρουσιαστεί στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες.



Εάν οι δύο πλευρές αποτύχουν να αποδεχτούν την πρόταση, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των αμερικανικών διαμεσολαβήσεων. Παρά την ανησυχία που προκάλεσε η ανακάλυψη των έξι σορών, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το τραγικό αυτό γεγονός μπορεί να προσθέσει επιπλέον πίεση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν λίγο πριν εντοπιστούν σε ένα τούνελ κάτω από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας. Σύμφωνα με την αμερικανική εκτίμηση, οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι από τους απαγωγείς τους, κάτι που δείχνει ότι η ανακάλυψη των σωμάτων τους δεν ήταν τυχαία αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του, όπως ο Διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να φέρουν Ισραήλ και Χαμάς σε μια συμφωνία. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και την εφαρμογή μιας προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση και οργή από τις οικογένειες των ομήρων, που απαιτούν από αυτόν να λάβει αποφάσεις για την επιστροφή των αγαπημένων τους. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους την Κυριακή, ενώ η μεγαλύτερη εργατική ένωση του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία, απειλώντας με παράλυση της χώρας αν ο Νετανιάχου δεν συμφωνήσει με τη Χαμάς.

Πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, ο Ντένις Ρος, σχολίασε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γεχία Σινουάρ, δύσκολα θα αλλάξει στάση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ασκήσει πίεση πάνω του. Ωστόσο, η εντεινόμενη πίεση εντός του Ισραήλ μπορεί να εξαναγκάσει τον Νετανιάχου να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η Χαμάς κατηγόρησε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τους θανάτους των ομήρων και κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ με χρήματα και όπλα, απαιτώντας να πιέσει για τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας.

Μπάιντεν και Χάρις θα συναντηθούν με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει σήμερα τους Αμερικανούς διαπραγματευτές που εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει επίσης.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση αναφέρεται πως ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν σήμερα την «αμερικανική ομάδα που διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τους ομήρους έπειτα από τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και άλλων πέντε ομήρων από τη Χαμάς και θα συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ρίχνουν λεφτά στη μάχη της καθημερινότητας

Βίκυ Λέανδρος: Εξώδικο από τον πατέρα της - Της απαγορεύει να πει τραγούδια του στη συναυλία της

Ποιος είναι ο ακροδεξιός Χέκε του AfD που νίκησε στη Θουριγγία: Καταδικάστηκε για συνθήματα των ναζί, συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σωκράτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr