Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στον κυβερνητικό συνασπισμό προαναγγέλλουν οι εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στον κυβερνητικό συνασπισμό προαναγγέλλουν οι εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

Πανωλεθρία για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς το αποτέλεσμα - Ρόλο- κλειδί στις μετεκλογικές συνεργασίες έχει το κόμμα της «κόκκινης Ζάρα» - Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες οδεύουν προς την έξοδο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές 

germany_afd
Καζάνι που βράζει η ατμομηχανή της Ευρωζώνης μετά τα αποτελέσματα - σοκ σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες είναι αδύναμος να κυβερνήσει τη χώρα.

Πριν από λίγο, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «πικρό» το εκλογικό αποτέλεσμα σε Θουριγγία και Σαξονία καλώντας τα κόμματα στα δύο κρατίδια να συνάψουν συμμαχίες χωρίς τον μεγάλο νικητή των τοπικών εκλογών, το ξενοφοβικό- αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD.

«Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς δεξιούς εξτρεμιστές», δήλωσε ο Σολτς στο Reuters.

Θρίαμβος του AfD, επιτυχία για την «κόκκινη» Ζάρα και αποτυχία για το FPD

Οι τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και την Σαξονία δείχνουν ξεκάθαρα τον θρίαμβο του κόμματος AfD όπως και τη μεγάλη επιτυχία του νεοσύστατου κόμματος της «κόκκινης» Zάρα Βάγκενκνεχτ που βρήκε μεγάλη απήχηση στη δεξαμενή των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Κλείσιμο
Επιπλέον, το γεγονός ότι το κόμμα FDP του Κριστιάν Λίντνερ κατρακύλησε στις τοπικές εκλογές των δύο κρατιδίων αποσπώντας απογοητευτικό ποσοστό δείχνει ένα πράγμα, όπως σχολιάζει σε άρθρο της η εφημερίδα Bild.

Ο Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόεδρος του κόμματος Eλεύθερων Δημοκρατών, χρεώνεται αποκλειστικά την αποτυχία του FDP.

Από την πλευρά της, η 55χρονη Βάγκενκνεχτ έκανε την μεγάλη έκπληξη κατακτώντας με το καλημέρα στην πολιτική την τρίτη θέση. Παλαιότερα ήταν το πρόσωπο του σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος (PDS) και μόλις ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον εμβληματικό αριστερό ηγέτη Όσκαρ Λαφοντέν, έγινε πασίγνωστη στη χώρα της.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Βάγκενκνεχτ εγκατέλειψε το κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» για να ιδρύσει ένα νέο που φέρει τη σφραγίδα της: τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), που βασίζεται σε ένα μείγμα αριστερών οικονομικών πολιτικών, συντηρητικών απόψεων για τη μετανάστευση και φιλορωσικών πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών

Πάντως, το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που το ήθελαν να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη στις τοπικές εκλογές στην Θουριγγία, ενώ σε απόσταση αναπνοής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στην Σαξονία.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) υπέστησαν δυστυχώς πανωλεθρία.

Στους κερδισμένους των χθεσινών εκλογών συγκαταλέγεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), κατακτώντας την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, ενώ κατάφερε να βάλει στο περιθώριο την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Σημειώνεται ότι το αντιμεταναστευτικό - ξενοφοβικό κόμμα κατήγαγε τη μεγαλύτερη εκλογική τoυ επιτυχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Άλις Βάιντελ, συμπρόεδρο της AfD, να κάνει λόγο για «μια ιστορική επιτυχία» χαμογελώντας διάπλατα στους φωτογράφους.

Στη Θουριγγία, όπου το ξενοφοβικό κόμμα θεωρείται επισήμως «εξακριβωμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» δύναμη και ο επικεφαλής του, Μπγερν Χέκε έχει χαρακτηριστεί με δικαστική απόφαση ως «φασίστας», το AfD, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση κερδίζει με 33% και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 23,6%.

Την τρίτη θέση κατέκτησε το κόμμα της Βάγκενκνεχτ BSW με ποσοστό άνω του 15%, αν και ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο Η Ζάρα τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό.

Τα σενάρια για συνεργασίες

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα βλέποντα τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες: το κόμμα του SPD να εξασφαλίζει μόλις 6,8% και οι Πράσινοι με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) να μένουν, όπως όλα δείχνουν, εκτός κοινοβουλίου.

Κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με το αντιμεταναστευτικό- ξενοφοβικό κόμμα AfD, και για το λόγο αυτό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU με το SPD ή το κόμμα της κόκκινης Ζάρα «BSW».

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (Αριστερά) από την πρωθυπουργία ενώ προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με το κόμμα της Βάγκενκνεχτ «BSW».

Από την πλευρά της, όμως, η Βάγκενκνεχτ υπογράμμισε πριν από λίγο στο δημόσιο κρατικό δίκτυο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με το ξενοφοβικό AfD, αλλά «αν αυτό προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε το κόμμα της BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως.

Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD, Μπγερν Χέκε, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι «μακράν η μεγαλύτερη δύναμη» στη Θουριγγία επισημαίνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα ηνία».

Συνεργασία CDU με SPD αναμένεται στη Σαξονία

Στην Σαξονία, οι Χριστιανοδημοκράτες CDU εξασφαλίζουν την πρώτη θέση με μικρή διαφορά από το AfD. Το κόμμα του CDU ήρθε πρώτο με ποσοστό 31,9% και το ξενοφοβικό της Βάγκενκνεχτ με 30,6%. Η ΒSW κερδίζει και πάλι την τρίτη θέση με ποσοστό 12% Ακολουθούν το SPD με 8,2%, οι Πράσινοι με 5,3% και η Αριστερά με 4%.

Στο κρατίδιο αυτό, το CDU είναι αυτό που ορίζει τον πρωθυπουργό από την επανένωση της χώρας και φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί η πολιτική αυτή.

Ο νυν πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ ξεκαθάρισε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αλλά θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος.

Μέχρι σήμερα, στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο.

Επιπλέον, εφόσον τελικά η Αριστερά καταφέρει μέσω των απευθείας εντολών να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενδέχεται τα τρία κόμματα να μην διαθέτουν επαρκή δύναμη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αναταραχή στο Βερολίνο

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία ρίχνουν λάδι στη φωτιά και σε κεντρικό επίπεδο, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt.

Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, διαμηνύοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ' αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για αποτέλεσμα - πανωλεθρία στην κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD, Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

«Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την κομμουνίστρια και τρίβει τα χέρια του για την πανωλεθρία που υπέστησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι πρώτες φωτογραφίες από το πάρτι του γάμου του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Έρχεται μπόνους δύο μισθών σε 30.000 υπαλλήλους Δημοσίου και ΟΤΑ

Τον μαχαίρωσε στο κεφάλι ενώ διασκέδαζε - Αναστάτωση στη γιορτή της σαρδέλας στην Πρέβεζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης