Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο «παγώνει» πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Περίπου 30 από τις 350 άδειες θα ανασταλούν, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

Στην αναστολή ορισμένων πωλήσεων όπλων πρς το Ισραήλ, προχωράει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Λάμι.

Ο Λάμι τόνισε πως η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από επανεξέταση των αδειών εξαγωγής βρετανικών όπλων, η οποία διαπίστωσε πως υπήρχε «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Περίπου 30 από τις 350 άδειες θα ανασταλούν, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι νομικό καθήκον αυτής της κυβέρνησης να επανεξετάσει τις άδειες εξαγωγής της Βρετανίας. Δεν πρόκειται για μια γενική απαγόρευση, δεν πρόκειται για εμπάργκο όπλων» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις το τελευταίο διάστημα να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προμηθεύει άμεσα το Ισραήλ με όπλα, αλλά χορηγεί άδειες εξαγωγής σε βρετανικές εταιρείες που πωλούν όπλα στη χώρα.

Μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου ο Λάμι είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις πωλήσεις όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ, μια χώρα που είναι σύμμαχός της, ώστε να διασφαλίσει ότι είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Ο Λάμι είπε ότι η αναστολή αφορά εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και δρόνους, όχι όμως και τα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη F-35. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Λονδίνου δεν θα έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο για την ασφάλεια του Ισραήλ.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Φαρκαδόνα: 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία «Daniel»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη Μαράια, τη μητέρα του και τον Σπανούλη σε νέες φωτογραφίες από το γαμήλιο πάρτι


«Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς» κατέθεσε μάρτυρας που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr