Ο Τιτανικός αποσυντίθεται και αλλάζει: Υποχώρησε τμήμα του κιγκλιδώματος που έγινε διάσημο από την κινηματογραφική ταινία

Τμήμα 5 μέτρων του κιγκλιδώματος βρίσκεται, πλέον, στον πυθμένα του Ατλαντικού - Πίσω από αυτό είχαν ποζάρει ο Ντι Κάπριο και η Γουίνσλετ στην ταινία του 1997 - Εντοπίστηκε αγαλματάκι που βρισκόταν σε αίθουσα για τους επιβάτες πρώτης θέσης

Τη σταδιακή αποσύνθεση του ναυαγίου του Τιτανικού, αποκάλυψε η πρόσφατη αποστολή της «RMS Titanic Inc», της εταιρείας που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον εντοπισμό και τη συλλογή αντικειμένων από το σημείο που βρίσκεται το εμβληματιτκό πλοίο.

Συγκεκριμένα, σε εικόνες που κυκλοφόρησαν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, διακρίνεται η απώλεια μέρους του κιγκλιδώματος στην πλώρη του πλοίου, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό από την ομώνυμη ταινία του 1997, εκεί που ο «Τζακ» και η «Ρόουζ» φανέρωσαν τον έρωτά τους, σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.



Η απώλεια αυτή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας σειράς καταδύσεων από υποβρύχια ρομπότ αυτό το καλοκαίρι. Οι εικόνες που κατέγραψαν, δείχνουν πώς διαφοροποειται διαρκώς η εικόνα του ναυαγίου, μετά από περισσότερα από 100 χρόνια στα βάθη του Ατλαντικού.





«Η πλώρη του Τιτανικού είναι απλά εμβληματική... έχουμε στη μνήμη όλες αυτές τις στιγμές από την ποπ κουλτούρα και αυτό είναι που σκεφτόμαστε όταν αναφερόμαστε στο ναυάγιο. Δυστυχώς, δεν μοιάζει πια έτσι», δήλωσε η Τομαζίνα Ρέι, διευθύντρια συλλογών της «RMS Titanic Inc», για τα νέα ευρήματα της αποστολής. «Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της φθοράς που συμβαίνει καθημερινά. Ο κόσμος ρωτάει συνεχώς: 'Πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί ο Τιτανικός;'. Απλά δεν ξέρουμε, αλλά το παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο» πρόσθεσε.



Η ομάδα της «RMS Titanic Inc» θεωρεί ότι το χαμένο τμήμα του κιγκλιδώματος, είχε μήκος περίπου 5 μέτρα και υποχώρησε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια. Εικόνες και μια ψηφιακή σάρωση από μια αποστολή του 2022 που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων «Magellan» και τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ Atlantic Productions έδειχαν ότι το κιγκλίδωμα βρισκόταν ακόμα στη θέση του, αν και η φθορά ήταν εμφανής. «Κάποια στιγμή το μέταλλο υποχώρησε και έπεσε», σημείωσε η Ρέι.

Αυτό δεν είναι το μόνο μέρος του πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων, που χάνεται μέσα στη θάλασσα. Η μεταλλική δομή «τρώγεται» καθημερινά από μικρόβια, δημιουργώντας σταλακτίτες σκουριάς. Περισσότερες εικόνες από τις καταδύσεις θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες.



Η «RMS Titanic Inc» ανακοίνωσε επίσης μια άλλη ανακάλυψη, αυτή ενός αντικειμένου που ήλπιζαν να εντοπίσουν, χωρίς όμως να τρέφουν μεγάλες ελπίδες. Ο λόγος για ένα μπρούτζινο άγάλμα με την ονομασία «Νταϊάνα των Βερσαλλιών», που φωτογραφήθηκε το 1986 από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος είχε βρει το ναυάγιο του «Τιτανικού» έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, η τοποθεσία του δεν ήταν γνωστή και η ύψους 60 εκατοστών φιγούρα δεν καταγράφηκε ξανά. Τώρα, όμως, ανακαλύφθηκε να βρίσκεται μπρούμυτα μέσα στα συντρίμμια και διαπιστώθηκε πως είχε εκτεθεί στους επιβάτες της πρώτης θέσης του πλοίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Φαρκαδόνα: 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία «Daniel»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη Μαράια, τη μητέρα του και τον Σπανούλη σε νέες φωτογραφίες από το γαμήλιο πάρτι


«Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς» κατέθεσε μάρτυρας που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr