Γαλλία: Η Ζιζέλ Πελικό «ξαναζεί» τους βιασμούς της μέσα από βίντεο που προβάλλονται στο δικαστήριο

Γαλλία: Η Ζιζέλ Πελικό «ξαναζεί» τους βιασμούς της μέσα από βίντεο που προβάλλονται στο δικαστήριο

Στα 71 της χρόνια, η γυναίκα που νάρκωνε και βίαζε ο σύζυγός της επί εννέα χρόνια, μαζί με δεκάδες άλλους άντρες, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο, είναι υποχρεωμένη να δει στη δίκη τα βίντεο από τους 92 βιασμούς που υπέστη

gisele-p-arthrou-1
Τις φρικιαστικές στιγμές των κατ' εξακολούθηση βιασμών της αναγκάστηκε να ζήσει σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, η 72χρονη γυναίκα, την οποία ο σύζυγός της νάρκωνε με χάπια και έπειτα προσέλκυε διαδικτυακά αγνώστους για να τη βιάσουν, στο σπίτι τους στο Μαζάν στη Γαλλία.

Πρόκειται για την Ζιζέλ Πελικό, η οποία στη δίκη της, που έλαβε χώρα σήμερα, παραιτήθηκε αυτοβούλωνς του δικαιώματός της στην ανωνυμία, ενώ υποχρεώθηκε να δει τα βίντεο από τις αποτρόπαιες πράξεις που υπέστη αυτά τα εννέα χρόνια εξαιτίας του συζύγου της, ο οποίος συμμετείχε στους βιασμούς ενεργά και βιντεοσκοπώντας τους.

Η 71χρονη Ζιζέλ, η οποία υπέμεινε την πρώτη φάση μιας δίκης που θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες, στο ποινικό δικαστήριο Βοκλούζ στην Αβινιόν, επέλεξε η δίκη της να μην διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εκθέσει τους βιαστές της. Παρ' όλα αυτά, όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της, ο Αντουάν Καμύ, αυτή ήταν και θα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία.

Σημειώνεται πως, παρόλο που η Ζιζέλ μέχρι πρότινος δεν είχε ανάμνηση των βιασμών της, που έλαβαν χώρα από το 2011 ως και το 2020, για χρόνια έχανε μαλλιά και βάρος, ενώ είχε αρχίσει να ξεχνάει ολόκληρες μέρες και μερικές φορές φαινόταν να είναι μονίμως χαμένη λόγω των υπνωτικών χαπιών. Τα παιδιά και οι φίλοι της ανησυχούσαν ότι είχε Αλτσχάιμερ. Αλλά στα τέλη του 2020, αφού κλήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία, έμαθε όλες τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες του τι πραγματικά της συνέβη. Επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της δίκης θα είναι σαν να ζει για πρώτη φορά τους βιασμούς της. 

Κλείσιμο
Ο σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, 72 ετών, προσέλκυε τους άνδρες, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 51, μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ που λέγεται «Without Her Knowing» -στα ελληνικά «Χωρίς Αυτή να Γνωρίζει». Η αστυνομία μιλά για περισσότερους από 92 βιασμούς. 

Η Ζιζέλ θέλει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί γύρω από τα χάπια βιασμού και δείχνει ανακούφιση κατά τη διάρκεια της δίκης

Ο προεδρεύων δικαστής Ροζέ Αράτα ανακοίνωσε ότι όλες οι ακροάσεις θα είναι δημόσιες, ικανοποιώντας την επιθυμία της Ζιζέλ να παραιτηθεί από την ανωνυμία της και να διατηρήσει «πλήρη δημοσιότητα μέχρι το τέλος» της δικαστικής υπόθεσης, σύμφωνα με έναν ακόμα από τους δικηγόρους της, τον Στεφάν Μπαμπονό, αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Μπαμπονό, η Ζιζέλ «φοβόταν αυτή τη στιγμή, αλλά είναι ανακουφισμένη που η ακροαματική διαδικασία είναι ανοιχτή και που δεν θα κλειστεί στην αίθουσα για τέσσερις μήνες μαζί με τους βιαστές της. Θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό σχετικά με τα χάπια βιασμού, ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Σημειώνεται ότι από τους 51 κατηγορούμενους άνδρες, 20, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν εκτός φυλακής, με εγγύηση.

Η Ζιζέλ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ο σύζυγός της της είχε ζητήσει να δοκιμάσει το swinging (ανταλλαγή συντρόφων) -κάτι που εκείνη αρνήθηκε. Αλλά τον περιέγραψε επίσης ως έναν «υπέροχο τύπο» με «φυσιολογική σεξουαλικότητα».

Η οικογένεια Πελικό μοιραζόταν ένα μεγάλο οικογενειακό σπίτι και, φαινομενικά, ήταν αξιοσέβαστοι. Οι γείτονές τους, τους περιέγραψαν ως «υπέροχους ανθρώπους», που έκαναν συχνά πάρτι γύρω από την πισίνα τους, σε έναν καλοδιατηρημένο κήπο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου.

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του περιστατικού

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1971 και παντρεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, πριν αποκτήσουν τρία παιδιά μαζί, τα οποία δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν πάντα παρών στη ζωή τους.

Η αποτρόπαια σεξουαλική κακοποίηση που ενορχήστρωσε ο Ντομινίκ λέγεται ότι ξεκίνησε το 2011, όταν το ζευγάρι ζούσε κοντά στο Παρίσι, και συνεχίστηκε αφού μετακόμισαν στο Μαζάν, δύο χρόνια αργότερα.

Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της, έλιωνε υπνωτικά χάπια -τα Temesta- στο φαγητό και το ποτό της για να την βάλει σε βαθύ ύπνο και στη συνέχεια τη βίαζε, μαζί με τους 51 άνδρες που συμμετείχαν σε αυτό. Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ποικίλουν από τον βιασμό της γυναίκας μέχρι και την επανειλημμένη συμμετοχή τους στις πράξεις αυτές.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε όταν ο σύζυγός της, Ντομινίκ, συνελήφθη το 2020 για προσπάθεια να βιντεοσκοπήσει γυναικών κάτω από τις φούστες τους σε ένα σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία κατέσχεσε τις συσκευές του, ανακαλύπτοντας περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηρίωναν τη μακροχρόνια κακοποίηση της γυναίκας του.

Ο Ντομινίκ παραδέχθηκε την ενοχή του και δήλωσε ότι ξεκίνησε να ναρκώνει τη γυναίκα του για να της κάνει πράγματα που εκείνη συνήθως αρνούνταν, ενώ στη συνέχεια άρχισε να προσκαλεί άλλους άντρες να συμμετάσχουν.

Οι κατηγορούμενοι άνδρες επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι νόμιζαν πως είχαν τη συγκατάθεση του συζύγου και επομένως δεν θεώρησαν ότι διαπράττουν βιασμό, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πίστευαν πως η γυναίκα είχε συναινέσει στη νάρκωσή της ως μέρος μιας σεξουαλικής φαντασίωσης. Ωστόσο, η γυναίκα δεν είχε καμία ανάμνηση από τους βιασμούς και θα δει για πρώτη φορά τις βιντεοσκοπήσεις των επιθέσεων στο δικαστήριο.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν επίσης ανοίξει μια συζήτηση στη Γαλλία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί βιασμού, ώστε να γίνεται σαφές ότι η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση αποτελεί βιασμό, ενώ η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρχει όταν ο άλλος βρίσκεται σε κατάσταση που επηρεάζει την κρίση του.

Ο Ντομινίκ Πελικό αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη συμμετοχή του σε άλλα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων βιασμού και δολοφονίας.

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για δολοφονία

Ο Dominique P είναι επίσης ύποπτος για το βιασμό και τη δολοφονία της Sophie Narme, μιας 23χρονης κτηματομεσίτριας, η οποία βρέθηκε ακρωτηριασμένη σε ένα διαμέρισμα στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού το Δεκέμβριο του 1991. Οι πηγές των ερευνών δήλωσαν στη Le Parisien ότι υποπτεύονται ότι ο Dominique P κανόνισε συνάντηση με τον Narme στο διαμέρισμα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «κ. Duboste».

Ένας συνάδελφος του Narme θυμήθηκε ότι συνάντησε έναν άνδρα που χρησιμοποιούσε το όνομα Duboste και που ταίριαζε στην περιγραφή του Dominique P. Ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Μια άλλη μεσίτρια - ηλικίας 19 ετών και αναφερόμενη μόνο ως E - δέχθηκε επίθεση υπό παρόμοιες συνθήκες από τον Dominique P σε διαμέρισμα στο προάστιο Villeparisis του Παρισιού το 1999, αλλά κατάφερε να διαφύγει αφού αντιστάθηκε, δήλωσε η αστυνομία. Στη δεύτερη περίπτωση βρέθηκε αίμα στο χαλί και τον Αύγουστο του 2022 η αστυνομία ισχυρίζεται ότι το DNA που βρέθηκε ταυτίστηκε με το γενετικό προφίλ του Dominique P.

Ο Dominique P ήταν στον κλάδο των ακινήτων καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και ένα ηλεκτρονικό προφίλ της αστυνομίας που συγκεντρώθηκε από μαρτυρίες μαρτύρων λέγεται ότι «έχει μεγάλη ομοιότητα» με τον Duboste και τον άνδρα που επιτέθηκε στην E, δήλωσε πηγή της έρευνας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, ο Dominique P εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή στη Ναντέρ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη δολοφονία της Sophie Narme και την απόπειρα βιασμού της E.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Φαρκαδόνα: 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία «Daniel»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη Μαράια, τη μητέρα του και τον Σπανούλη σε νέες φωτογραφίες από το γαμήλιο πάρτι


«Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς» κατέθεσε μάρτυρας που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης