Υεμένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης του Sounion που χτύπησαν οι Χούτι

Υεμένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης του Sounion που χτύπησαν οι Χούτι

Δεν έχει αναφερθεί διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο – Θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με την κάλυψη των πλοίων της επιχείρησης Ασπίδες

sounion_r
Η επιχείρηση διάσωσης του υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίου Sounion, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στις φλόγες αφότου υπέστη επίθεση από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης τον Αύγουστο, βρίσκεται «σε εξέλιξη», ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Το Sounion, με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στις δεξαμενές του, χτυπήθηκε επανειλημμένα στις 21 Αυγούστου ανοικτά του λιμένα Χοντάιντα, τον οποίο ελέγχουν οι Χούτι, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, η ναυτική αποστολή Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε πως «θα εγγυηθεί την προστασία των ρυμουλκών που θα αναλάβουν την επιχείρηση διάσωσης» και «θα διευκολύνει τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά την αποστολή, «συνεχίζουν να καίνε πυρκαγιές στην κύρια γέφυρα του πλοίου», πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει «καμιά ορατή ένδειξη διαρροής» αργού.

Κλείσιμο
Οι Χούτι, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones και πυραύλους. Ανέφεραν ακόμη ότι τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες στο σκάφος και τις πυροδότησαν, προκαλώντας πυρκαγιές πάνω στη γέφυρα.

Τελικά έδωσαν την έγκρισή τους το σκάφος να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ρυμούλκηση, που θα χειριστούν ιδιωτικές εταιρείες, «ετοιμάζεται να αρχίσει», ανέφερε τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή αποστολή μέσω του X.

Το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του Sounion, το οποίο αποτελούσαν 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από γαλλική φρεγάτα της ναυτικής αποστολής Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη της επίθεσης.

Η ναυτική αποστολή Ασπίδες αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο, για την προστασία της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι.

Το κίνημα των ανταρτών, που ελέγχει την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, στοχοποιεί πλοία που κατ’ αυτό συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, ακόμη δυο πλοία, το ένα εκ των οποίων διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, χτυπήθηκαν τη Δευτέρα σε επιθέσεις των Χούθι ανοικτά της Υεμένης, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Η ζωή του Δάνη Κατρανίδη: Οι τρεις γάμοι, ο έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πανικός σε φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη: Έπεσαν πυροβολισμοί, 6 τραυματίες - Δείτε βίντεο

Η Νικόλ Κυριακοπούλου αποχαιρετά την ενεργό δράση έπειτα από 22 χρόνια πρωταθλητισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης