Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να φυλακιστούν καταδικασθέντες για πυρκαγιά σε ντισκοτέκ με 242 νεκρούς

Κατώτερα δικαστήρια είχαν προηγουμένως ακυρώσει τις ποινές κάθειρξης 18 ως 22 ετών που είχαν επιβληθεί σε τέσσερις κατηγορούμενους

Δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου της Βραζιλίας (STF) διέταξε χθες Δευτέρα την άμεση φυλάκιση τεσσάρων καταδικασθέντων για ανθρωποκτονία από αμέλεια, στην υπόθεση της πυρκαγιάς το 2013 στο νυχτερινό κέντρο «Kiss», που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 242 άνθρωποι.

Διατάσσοντας την άμεση φυλάκισή τους, ο δικαστής Ζουζέ Αντόνιου Τζίας Τόφολι, του ομοσπονδιακού ανωτάτου δικαστηρίου, ακύρωσε αποφάσεις δυο κατώτερων δικαστηρίων τα οποία, το 2022 και το 2023, ακύρωσαν, εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων, τις ποινές κάθειρξης —18 ως 22 ετών— που είχαν επιβληθεί σε τέσσερις κατηγορούμενους.

Τα πρόσωπα αυτά θα αρχίσουν έτσι να εκτίουν τις ποινές τους, μολονότι μπορούν ακόμη να πάνε την υπόθεση στο σύνολό τους στο STF, η ολομέλεια του οποίου δεν αποκλείεται να ακυρώσει τελικά την απόφαση του κ. Τζίας Τόφολι, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Οι δικηγόροι τους είπαν χθες ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες.



Την 27η Ιανουαρίου 2013, κατά τη διάρκεια γιορτής έξι πανεπιστημιακών σχολών στο νυχτερινό κέντρο «Kiss», στην πόλη Σάντα Μαρία (νότια), μέλος του συγκροτήματος «Gurizada Fandangueira» άναψε πυροτέχνημα και βάζοντας ακούσια φωτιά σε ηχομονωτικό αφρό στην οροφή. Περίπου χίλιοι νέοι και νέες πιάστηκαν σε θανάσιμη παγίδα.

Πολλοί πέθαναν από τις φλόγες ή από ασφυξία, καθώς αναδίδονταν τοξικά αέρια από τον αφρό.

Η έρευνα που διενήργησαν οι αρχές αποκάλυψε ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα πυρόσβεσης, ότι δεν υπήρχε επαρκής σηματοδότηση στον χώρο και πως υπήρχαν μόλις δύο έξοδοι για το πλήθος.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες —δυο μέλη του μουσικού συγκροτήματος και δυο επιχειρηματίες—, είχαν δικαστεί τον Δεκέμβριο του 2021.



Ειδήσεις σήμερα:

Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Τρίτη – Μέχρι τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία, πού θα βρέξει

Ατύχημα στην αυτοκινητοπομπή του Τιμ Γουόλς – Δεν τραυματίστηκε ο υποψήφιος

Παιχνίδια θανάτου από τη Χαμάς: Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr