Γερμανία: Οι πολιτικές επιπτώσεις της νίκης της ακροδεξιάς - «To AfD δεν είναι μόνο πρόβλημα των ανατολικών κρατιδίων»

«Η Θουριγγία και η Σαξονία θα κάνουν τους στρατηγικούς αναλυτές των ομοσπονδιακών εκλογών να ιδρώσουν» αναφέρει αναλύτρια της Thüringer Allgemeine

Τα εκλογικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Θουριγγία και Σαξονία κυριαρχούν και σήμερα στον γερμανικό Τύπο. Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φαίνεται να εκπλήσσει τους συντάκτες, οι οποίοι επικεντρώνονται τώρα στον ενδεχόμενο πολιτικό αντίκτυπο των αποτελεσμάτων.

«Όσο αυξάνεται η δύναμη της AfD, τόσο πιο ετερόκλητοι θα γίνονται αναπόφευκτα οι συνασπισμοί των δημοκρατικών κομμάτων (...) Η κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας και οι συνέπειές της αποκαλύπτουν τώρα μια νέα, χαοτική κανονικότητα: Σε κατακερματισμένα κοινοβούλια με ισχυρούς λαϊκιστές και ακραίους, η διακυβέρνηση ενδέχεται να γίνει όλο και πιο περίπλοκη, κάνοντας τις κυβερνήσεις όλο και πιο βραχύβιες» γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Σε ανάλογο κλίμα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η AfD ως πολιτική δύναμη είναι κανονικότητα και αυτό δεν είναι καινοτομία ούτε σε διεθνές επίπεδο. Και τη δύναμη αυτή πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη – ως έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν παρατηρεί μεν κανείς με αδυναμία, αλλά δεν τρέχει δε και από πίσω του. Μία δουλειά που πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι από μόνοι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξτρεμιστές δεν έχουν καμία ελπίδα σε ορισμένες περιοχές. Χρήσιμη βοήθεια είναι τα σταθερά θεμέλια αξιών και οι πειστικές απαντήσεις σε πιεστικές προκλήσεις».

Τι γράφει ο Τύπος στα ανατολικά κρατίδια;

Οι μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες έχουν την έδρα τους τους στα μεγάλα αστικά δυτικογερμανικά κέντρα – με εξαίρεση την Zeit που έχει ένα μικρό παράρτημα στη Λειψία. Οι πωλήσεις των μεγάλων εφημερίδων στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι χαμηλές, με τον κόσμο εκεί να ενημερώνεται κυρίως από τον τοπικό Τύπο. Πώς σχολιάζονται τα εκλογικά αποτελέσματα σε αυτά τα κρατίδια;

«Ικανοποιητική προσέλευση ψηφοφόρων, αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα», συνοψίζει η Leipziger Volkszeitung: «Είναι ανησυχητικό το ό,τι ένα κόμμα,το οποίο έχει κατηγοριοποιηθεί με βεβαιότητα ως ακροδεξιό, συνεχίζει να λαμβάνει τόσο μεγάλη στήριξη στην περιοχή. Μετριοπαθή τμήματα της κοινωνίας έχουν αποδεχτεί εδώ και καιρό τις λαϊκιστικές και ακραίες θέσεις του. Τώρα ενέχει ο κίνδυνος να παγιωθούν. Πρόκειται για μία πρόκληση για τα άλλα κόμματα στη Βόρεια Σαξονία, τα οποία βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Πώς μπορούν να ξανακερδίσουν τον κόσμο;»

«Ένα αναμενόμενα πολύπλοκο αποτέλεσμα», γράφει και η Ostthüringer Zeitung, παρατηρώντας πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακόμη ποιος θα κυβερνήσει στη Θουριγγία και με ποιον. Παράλληλα, σχολιάζει πως τα τρία μεγάλα κόμματα «γλύφουν αυτή τη στιγμή τις πληγές τους», ενώ «η AfD διεκδικεί τον τίτλο του „λαϊκού κόμματος"», παρατηρεί ο συντάκτης, διερωτώμενος: «Πώς μπορεί όμως να υπάρξει στη Θουριγγία ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο δεν γίνεται καν αποδεκτό από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα;».

Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την πρώην Ανατολική Γερμανία, γράφει η Berliner Zeitung. Αντίθετα, σημειώνει, πρόκειται για ένα γερμανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα: «Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Σαξονία και Θουριγγία είναι συμβολικά για μια μετατόπιση προς τα δεξιά που δεν γνωρίζει σύνορα. Το να επιρρίπτει κανείς τις ευθύνες της „Δεξιάς" στην „Ανατολή" δεν είναι λύση. Διότι το να κρεμάει κανείς μία ταμπέλα σε ανθρώπους και περιοχές απλώς συγκαλύπτει τους λόγους της επιτυχίας της AfD. Οι δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν επειδή τα άλλα κόμματα αποτυγχάνουν».

Ένα βήμα πιο πέρα και συγκεκριμένα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 πηγαίνει η αναλύτρια της Thüringer Allgemeine: «Η Θουριγγία και η Σαξονία θα κάνουν τους στρατηγικούς αναλυτές των ομοσπονδιακών εκλογών να ιδρώσουν», αναφέρει. Σχολιάζοντας τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί πως το πρόβλημα έγκειται στο ό,τι «κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες δεν μιλά πλέον στις καρδιές των ανθρώπων ούτε εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Επίσης, 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, υπάρχει έλλειψη πολιτικών ηγετών με καταγωγή από τα ανατολικά γερμανικά κρατίδια. Μερικές φορές οι Ανατολικογερμανοί απουσιάζουν ακόμη και εντελώς από το ίδιο το κόμμα ή την κοινοβουλευτική ομάδα».

Πηγή: Deutsche Welle




Ειδήσεις σήμερα:

Τσακωθήκαμε, αλλά δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, λένε οι δύο που παραδόθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

ΠΑΣΟΚ, το κόμμα - φαινόμενο που άλλαξε την Ελλάδα έγινε 50 χρόνων: H άνοδος, η πτώση και το άδηλο αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr