Ολλανδία: Πρόστιμο 30,5 εκατ. ευρώ στην αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου Clearview

Ολλανδία: Πρόστιμο 30,5 εκατ. ευρώ στην αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου Clearview

Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή η εταιρεία δημιούργησε παράνομη βάση δεδομένων με πάνω από 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες – Το λογισμικό χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της τάξης σε ΗΠΑ και άλλες χώρες

clearview
Πρόστιμο ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI επέβαλε η ολλανδική ρυθμιστική αρχή για την προσωπική ζωή. Όπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία δημιούργησε μία παράνομη βάση δεδομένων με πάνω από 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες.

Η Clearview AI προτείνει μια υπηρεσία που επιτρέπει την αναγνώριση ενός προσώπου από τη φωτογραφία του. Το λογισμικό χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Η Clearview διαθέτει για το σκοπό αυτό μια βάση δεδομένων η οποία περιέχει πάνω από 30 δισεκ. φωτογραφίες προσώπων (...) χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να το γνωρίζουν και χωρίς την άδειά τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής ρυθμιστικής αρχής, διευκρινίζοντας ότι μέσα στη βάση δεδομένων βρίσκονται και φωτογραφίες Ολλανδών.

«Ριζοσπαστική τεχνολογία που δεν μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όλους»

Η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων (AP) ανακοίνωσε ότι κατά συνέπεια επιβάλλει στην Clearview AI πρόστιμο 30,5 εκατ. ευρώ. Έδωσε εντολή να μπει τέλος σ' αυτές τις παραβιάσεις και απείλησε την Clearview ότι θα πληρώσει επιπλέον του προστίμου ποινική ρήτρα έως 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Κλείσιμο
«Η αναγνώριση προσώπου είναι μια πολύ ριζοσπαστική τεχνολογία, την οποία απλώς δεν μπορούμε να κάνουμε προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της AP Άλεϊντ Βόλφσεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Clearview υποστηρίζει ότι δεν παρέχει υπηρεσίες παρά μόνο στις υπηρεσίες πληροφοριών και ερευνών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Βόλφσεν να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη γραμμή για περιπτώσεις εσφαλμένης χρήσης αυτού του τύπου της τεχνολογίας.

Προαναγγέλλονται πρόστιμα σε ολλανδικούς οργανισμούς

Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια και στις έρευνες των επίσημων αρχών για εγκληματίες, παραδέχεται. Όμως «ασφαλώς» δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται «μια εμπορική εταιρεία».

«Η Clearview παραβιάζει το νόμο και η χρήση των υπηρεσιών της Clearview είναι συνεπώς παράνομη», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα σε ολλανδικούς οργανισμούς που τη χρησιμοποιούν.

Στην αμερικανική start-up έχουν επίσης επιβληθεί πρόστιμα 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ιταλία της επιβλήθηκε πρόστιμο 8,85 εκατομμυρίων ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Τσακωθήκαμε, αλλά δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, λένε οι δύο που παραδόθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

ΠΑΣΟΚ, το κόμμα - φαινόμενο που άλλαξε την Ελλάδα έγινε 50 χρόνων: H άνοδος, η πτώση και το άδηλο αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης