Νόρα Χέκε: Η σύζυγος - φάντασμα του ηγέτη της ακροδεξιάς AfD που νίκησε στη Θουριγγία

Νόρα Χέκε: Η σύζυγος - φάντασμα του ηγέτη της ακροδεξιάς AfD που νίκησε στη Θουριγγία

Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, δεν έχει εμφανιστεί ουδέποτε δημοσίως και κάνει κουμάντο στα οικονομικά της οικογένειας

Bjorn-Hocke-4
Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Στην περίπτωση όμως του Μπγιoρν Χέκε, η σύζυγος του 52χρονου ηγέτη του αντιμεταναστευτικού - ξενοφοβικού κόμματος AfD, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Νόρα, όπως είναι το όνομα της γυναίκας της ζωής του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του - δύο αγόρια και δύο κορίτσια- λειτουργεί παρασκηνιακά.

Αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τα φώτα της δημοσιότητας εμπνέοντας τον σύζυγό της να προχωράει μπροστά για να πετύχει τον στόχο του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, η Νόρα Χέκε δεν έχει εμφανιστεί ουδέποτε δημοσίως με την οικογένειά της.

Κλείσιμο
Ούτε καν το βράδυ της Κυριακής μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών με τον σύζυγό της να πανηγυρίζει χαμογελαστός στους δημοσιογράφους.

Με την απουσία της, το ζευγάρι θεωρεί ότι τα πράγματα είναι ίσως καλύτερα για την προστασία της οικογένειάς τους, γράφει το περιοδικό Focus.

«Τα βράδια των εκλογών είναι κρίσιμες στιγμές για τους περισσότερους πολιτικούς: στιγμές χαράς ή στιγμές λύπης. Σε κάθε περίπτωση, στιγμές που θέλει κανείς να μοιραστεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είθισται κορυφαίοι πολιτικοί και υποψήφιοι συχνά να συνοδεύονται στα γραφεία του κόμματος από τις οικογένειές τους, σχεδόν θεωρείται αυτονόητο», σχολιάζουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του 52χρονου Χέκε.

Εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του και εκστασιασμένος για τη νίκη - πρώτα στο τοπικό κοινοβούλιο του γερμανικού κρατιδίου και εν συνεχεία στο γραφείο του κόμματος- βρίσκεται ακριβώς απέναντι- όπου οι υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, πουθενά δεν υπήρχαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του μεγάλου νικητή των εκλογών της Θουριγγίας.

Για τους συντοπίτες του, αυτή η εικόνα δεν είναι ασυνήθιστη.

Κάθε φορά που ο Μπγιορν Χέκε εμφανίζεται δημοσίως, σε εκδηλώσεις προεκλογικής εκστρατείας ή για να κάνει κάποιες δηλώσεις, είναι πάντα μόνος, χωρίς τη σύζυγό του Νόρα ή τα παιδιά του.

Κανείς δεν ξέρει την frau Χέκε

Η σύζυγός του κινείται σαν... φάντασμα, σχεδόν κανείς δεν την γνωρίζει ή δεν την βλέπει σε δημόσιους χώρους. Κυκλοφορεί μόνο στον οικογενειακό κύκλο του ηγέτη του AfD της Θουριγγίας.

Ο Χέκε έπρεπε να λογοδοτήσει για την σύζυγό του δημοσίως μόνο μία φορά: στο δικαστήριο, όταν κατηγορήθηκε για μια ομιλία του στην πόλη Μέρζεμπουργλ, στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ, τον Μάιο του 2021.

Στην ομιλία του είχε εκστομίσει το απαγορευμένο σύνθημα «Όλα για τη Γερμανία!», που παραπέμπει σε ναζιστικά κόμματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την γερμανική κυβέρνηση.

Ο Χέκε έπρεπε να αποκαλύψει τα εισοδήματά του στο δικαστήριο και εξήγησε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η Νόρα είναι αυτή που κάνει κουμάντο στο σπίτι τους:

«Η γυναίκα μου είναι υπουργός Οικονομικών. Δεν πληρώνω εγώ τους λογαριασμούς, ούτε κάνω εγώ κουμάντο στον κουμπαρά της οικογένειας. Επιπλέον, είναι εργαζόμενη και αμείβεται με το ποσό των 450 ευρώ».

Γιατί όμως είναι άφαντη; Μπορεί κανείς μόνο να κάνει εικασίες: ο Χέκε δεν μιλάει ποτέ για την οικογένειά του δημοσίως.

Ίσως δεν είναι τυχαίο, καθώς ο μεγαλύτερος γιος του είχε προκαλέσει αναμπουμπούλα στην οικογένεια όταν έγινε έρευνα στο σπίτι τους εξαιτίας μιας φωτογραφίας του Χέκε με το όπλο του πρωτότοκου παιδιού του που είχε ανέβει στο Διαδίκτυο.

Η οικογένεια Χέκε ζει στο Μπορνχάγκεν, μια μικρή κοινότητα με εκατοντάδες κατοίκους στη Θουριγγία, κοντά στα σύνορα με την Έσση και την Κάτω Σαξονία.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην Θουριγγία Μπγιορν Χέκε απέτυχε χθες να εκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο με απευθείας εντολή, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια επικράτησε ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κρίστιαν Τίσνερ.

Ο Χέκε έλαβε το 38,9% των ψήφων και ο αντίπαλός του το 43% και, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, εάν η AfD εκλέξει τελικά πολλούς βουλευτές με απευθείας εντολή, δεν θα μπορεί πλέον να εκλέξει βουλευτές από την λίστα του κόμματος, στην οποία είναι επικεφαλής ο Μπγιορν Χέκε.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει εκτός κοινοβουλίου και πιθανότατα θα χάσει και την θέση του αρχηγού της τοπικής οργάνωσης, η οποία υπό την ηγεσία του έχει χαρακτηριστεί επισήμως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική».

Ο ίδιος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί «φασίστας» με δύο δικαστικές αποφάσεις, για την εσκεμμένη χρήση ναζιστικών εκφράσεων σε δημόσιες εμφανίσεις του και αντιμετωπίζει εσωκομματική κριτική για το ιδιαίτερα σκληρό ύφος του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσακωθήκαμε, αλλά δεν θέλαμε να τον σκοτώσουμε, λένε οι δύο που παραδόθηκαν για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

ΠΑΣΟΚ, το κόμμα - φαινόμενο που άλλαξε την Ελλάδα έγινε 50 χρόνων: H άνοδος, η πτώση και το άδηλο αύριο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης