Γαλλία: Ο Μακρόν καταλήγει στον διάδοχο του Ατάλ για την πρωθυπουργία

Γαλλία: Ο Μακρόν καταλήγει στον διάδοχο του Ατάλ για την πρωθυπουργία

Τρεις είναι οι επικρατέστεροι: Ξαβιέ Μπερτράν, Μπερνάρ Καζνέβ και Τιερί Μποτέ - Με πρωτοβουλία των αριστερών Ανυπότακτων Γάλλων, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200.000 υπογραφές για την παραίτηση του προέδρου 

macron3
«Λευκός καπνός» αναμένεται να βγει από το Ελιζέ εντός των επόμενων ωρών με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, ύστερα από την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές.

Το Βατερλό του κόμματος Μακρόν στην ευρωκάλπη, έφερε τα πάνω κάτω στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης περίμενε να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι για να ανακοινώσει τον διάδοχο του Ατάλ.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την παραίτηση του πολιτικού του τέκνου, ο ένοικος των Ηλυσίων φέρεται να έχει καταλήξει σε τρία ονόματα, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι

Σήμερα, ο Μακρόν είχε συνομιλίες με δύο πιθανούς διαδόχους, ο ένας από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ο Σοσιαλιστής Μπερνάρ Καζνέβ και ο άλλος από την Δεξιά, Ξαβιέ Μπερτράν. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί κι ένα τρίτο όνομα που δεν το περίμενε κανείς: αυτό του Τιερί Μποτέ, του προέδρου του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (Cese), με μια ευαισθησία που κλίνει μάλλον προς τα Αριστερά.

Κλείσιμο
Επτά εβδομάδες μετά την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο Μακρόν δέχεται έντονες πιέσεις για τον διορισμό του διαδόχου του Ατάλ προκειμένου να σχηματιστεί το συντομότερο το νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον προϋπολογισμό του 2025 να πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου το αργότερο.

Υπογραφές συγκεντρώνει η Αριστερά

Στο μεταξύ, τον γύρο των γαλλικών ΜΜΕ κάνει η είδηση ότι με πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπό την ηγεσία του Ζαν Λικ Μελανσόν έχει υπογραφεί μία επιστολή με 186.000 Γάλλους να ζητούν την απομάκρυνση του συζύγου της «πρώτης κυρίας» της Γαλλίας, Μπριζίτ Τρονιέ, από το Ελιζέ.

Οι αντάρτες βουλευτές ξεκίνησαν να βάζουν την υπογραφή τους το περασμένο Σάββατο και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 χιλιάδες. «Καταπληκτικό», σχολιάζει περιχαρής η αντιπρόεδρος των αριστερών Ανυπότακτων Γάλλων υπό στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Κλεμάνς Κετέ.

Κι ενώ ο Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, κάθε κόμμα έχει τις δικές του προτιμήσεις για τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Γκαμπριέλ Ατάλ.

Για παράδειγμα, το κόμμα της Λεπέν που ήρθε δεύτερο στις ευρωεκλογές, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στον διορισμό του Ξαβιέ Μπερτράν, όπως και ο αντάρτης των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Σιοτί.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε 182 έδρες, η κεντρώα ομάδα Ensemble του Μακρόν 168 έδρες, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) 143 έδρες και οι συντηρητικοί Les Républicains (LR) 46 έδρες. Άλλοι υποψήφιοι έλαβαν τις υπόλοιπες 38 έδρες.

Το αριστερό κόμμα υπό την ηγεσία του Μελανσόν (NFP), είχε προτείνει για το Ματινιόν (πρωθυπουργικό γραφείο) τη Λουσί Καστέ, μια 37χρονη οικονομολόγο, ωστόσο ο Mακρόν απέκλεισε άμεσα την υποψηφιότητά της.




Ειδήσεις σήμερα:

Ανένδοτος ο Πολάκης στη χείρα φιλίας Κασσελάκη: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει» στην K.E, διαμηνύει: 'Oλο το παρασκήνιο

Ιταλία: «Ήθελα να αποκοπώ από την οικογένειά μου», λέει ο 17χρονος που έσφαξε γονείς και αδελφό

Εμμανουέλα Κατζουράκη: Υφίσταμαι σεξουαλική παρενόχληση από τα 16 μου χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης