Υποβρύχιο Titan: Πρωτότυπο βαθυσκάφος παρουσίαζε προβλήματα εισροής νερού χρόνια πριν από την τραγωδία - Βίντεο

Στο βαθυσκάφος Titan επέβαιναν πέντε άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο του 2023 - Τα πρώτα μέρη για το υποβρύχιο παραγγέλθηκαν από την OceanGate τον Δεκέμβριο του 2016

Ένα βίντεο από ένα πρώιμο πρωτότυπο του υποβρυχίου «Titan», το οποίο ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια δείχνει πως το σκάφος αντιμετώπιζε προβλήματα από «φαινομενικές εισροές νερού» χρόνια πριν από την καταστροφή, που στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

Σε πλάνα από το εν λόγω βίντεο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, φαίνεται να εξηγεί ότι η χρήση ανθρακονημάτων στο σχέδιο «δεν είχε γίνει ποτέ σε αυτό το μέγεθος ή σε αυτό το βάθος».

Ενώ η έρευνα για την καταστροφή του υποβρυχίου, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2023, είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι ειδικοί εικάζουν ότι το «πειραματικό» κύτος από ανθρακονήματα του Τιτάνα σταδιακά εξασθενούσε με την πάροδο του χρόνου, με την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του 61χρονου Ρας.

Το βίντεο παρουσιάζει ένα μοντέλο, το Cyclops, το οποίο είναι το ένα τρίτο του Titan και συνιστά το πρώτο υποβρύχιο της εταιρείας. Οι ειδικοί κατέστησαν σαφές ότι το πρωτότυπο δεν θα επιβίωνε σε ένα μεγάλο ταξίδι, αφού διέρρεε νερό με ισοδύναμη πίεση 3.000 μέτρα. «Σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων, η δοκιμή ματαιώθηκε από προφανή εισβολή νερού σε έναν από τους θόλους από ανθρακονήματα», είπε ο αφηγητής του βίντεο.



Αντιδρώντας στην αποτυχία, ο κ. Ρας είπε: «Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του τεστ και το πιο δύσκολο να αναλυθεί, γιατί δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν υπάρχουν δεδομένα δοκιμών για το πώς οι ίνες άνθρακα στο υποβρύχιο θα ανταποκριθούν στις πιέσεις».

Σημειώνεται ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται επίσης σε βάθος 3.000 μέτρων κάτω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από τότε που χτύπησε σε παγόβουνο τον Απρίλιο του 1912, σκοτώνοντας πάνω από 1.500 ανθρώπους.

Οι εργασίες κατασκευής του Cyclops 1 λέγεται ότι ξεκίνησαν το 2013 και το υποβρύχιο αποκαλύφθηκε τελικά το 2015. Αυτό το βίντεο παρουσιάζει το πλοίο γνωστό ως Cyclops 2, το οποίο τελικά μετονομάστηκε σε Titan.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο, σύμφωνα με αναφορές, τα πρώτα μέρη για το υποβρύχιο παραγγέλθηκαν από την OceanGate τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα πλάνα του πρωτοτύπου του υποβρυχίου επανεμφανίστηκαν από μια ομάδα στο X, την Titanic Memorial Lighthouse, και εξήγησαν ότι είχε αφαιρεθεί από το YouTube.

Στο βαθυσκάφος Titan επέβαιναν πέντε άνθρωποι: Ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο πακιστανικής καταγωγής 48χρονος επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδικός σε θέματα Τιτανικού Πολ- Ενρί Ναρζολέ και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και επικεφαλής της OceanGate.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει όνομα στο κόμμα ο Κασσελάκης - Σαρωτικές αλλαγές ενόψει Συνεδρίου

Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες

Σαλαμίνα: Πάνω στη θολούρα μου τράβηξα το βίντεο, λέει ο 39χρονος Αχιλλέας που έσωσε την 20χρονη από τον επίδοξο βιαστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr