ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες καταγγέλλει οικονομική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα της Ιταλίας

ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες καταγγέλλει οικονομική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα της Ιταλίας

Τα πλοία υποχρεούνται πλέον να μεταφέρουν τους ανθρώπους που διασώζουν σε λιμάνι που τους υποδεικνύεται, κατά κανόνα πολύ μακρινό

open_arms_migrants
Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις αρχές της Ιταλίας σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων τα οποία διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών συνεπάγονται «μεγάλη» επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζιας Μελόνι υιοθέτησε τον Ιανουάριο του 2023 διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου που εμποδίζει εν μέρει τις δραστηριότητες των πλοίων ΜΚΟ που διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, επιδιώκοντας να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφός της από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Τα πλοία υποχρεούνται πλέον να μεταφέρουν τους ανθρώπους που διασώζουν σε λιμάνι που τους υποδεικνύεται, κατά κανόνα πολύ μακρινό, από την πρώτη επιχείρηση, κάτι που τα εμποδίζει de facto να κάνουν αλλεπάλληλες διασώσεις.

«Συνέπεια των αποβιβάσεων των ανθρώπων σε μακρινά λιμάνια, για να φθάσουμε στα οποία απαιτούνται κατά μέσον όρο τέσσερις επιπλέον ημέρες πλοήγησης» είναι πως χρειάζονται πολύ «περισσότερα καύσιμα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφί Μπο, η επικεφαλής και συνιδρύτρια της SOS Méditerranée.

Κλείσιμο
Το επιπρόσθετο κόστος σε καύσιμα ως τώρα έχει ανέλθει σε 561.000 ευρώ που «δαπανήθηκαν ανώφελα», κατήγγειλε η ΜΚΟ με έδρα τη Μασαλία, στη Γαλλία.

Στο ποσό αυτό προστίθενται το κόστος των προστίμων και των συλλήψεων πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ιταλικές αρχές αν κάνουν πολλαπλές διασώσεις.

Για να συγκεντρωθούν κεφάλαια, θα οργανωθεί την 5η Οκτωβρίου συναυλία αλληλεγγύης στη Μασαλία, με σκοπό να συνεχίσουν να «σώζονται ζωές στη θάλασσα».

Η πρώτη συναυλία, που οργανώθηκε το 2023, επέτρεψε να συγκεντρωθούν 110.000 ευρώ, όμως κάθε ημέρα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης έχει κόστος 24.000 ευρώ.

Η οργάνωση λογαριάζει πως έχει σώσει πάνω από 40.000 ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο από το 2016.

Το 2023 χάθηκαν 3.155 μετανάστες στη Μεσόγειο, κατά τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

«Είσαι σαν και εμένα» - Τα αρρωστημένα μηνύματα του συζύγου της Gisele σε άνδρες που έψαχνε για να τη βιάσουν

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο

Ολυμπιακός: Κλείνει για δύο χρόνια τον Σέρτζιο Ολιβέιρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης