Νέα Υόρκη: Υπάλληλος κατασκόπευε 14 χρόνια για την Κίνα, κέρδισε σπίτι, εξοχικό, Ferrari και... delivery πάπιας

Νέα Υόρκη: Υπάλληλος κατασκόπευε 14 χρόνια για την Κίνα, κέρδισε σπίτι, εξοχικό, Ferrari και... delivery πάπιας

Το σπίτι στη Νέα Υόρκη ήταν αξίας 4 εκατ. δολαρίων και το διαμέρισμα στη Χαβάη 2,1 εκατ. δολαρίων

Kathy-Hochul
Με αντάλλαγμα ένα πολυτελές σπίτι αξίας 4 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ένα εξοχικό 2 εκατ. δολαρίων στη Χονολουλού, μια Ferrari Roma του 2024 αλλά και... delivery παστωμένης πάπιας τύπου Ναντζίνγκ κατηγορείται ότι παρείχε τις υπηρεσίες της προς την Κίνα τα τελευταία 14 χρόνια η σύμβουλος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λίντα Σουν.

Η Σουν, η οποία υπηρέτησε στη θέση αυτή τόσο επί θητείας Κουόμο όσο και επί θητείας Χότσουλ, κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι βοήθησε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε επίσημη κλήση σχετικά με την Covid-19, χρησιμοποίησε τη θέση της για να βοηθήσει Κινέζους αξιωματούχους εμποδίζοντας διπλωμάτες από την Ταϊβάν να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης και έστειλε κρυφά έγγραφα στο Πεκίνο.

Linda Sun, former Hochul aide arrested by FBI alongside husband


Κλείσιμο
Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει το BBC, το Πεκίνο βοήθησε την 41χρονη Σουν και τον σύζυγό της, Κρίστοφερ Χου, να αγοράσουν ένα σπίτι αξίας 4,1 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ένα διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χονολουλού της Χαβάης αλλά και πολυτελή οχήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας Ferrari Roma του 2024.

Στα δώρα συγκαταλέγονται, επίσης, πλήρως πληρωμένα ταξίδια στην Κίνα, εισιτήρια για παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, εργασία στην Κίνα για τον ξάδελφο της Σουν και κατ' οίκον παραδόσεις αλατισμένων παπιών τύπου Ναντζίνγκ που ετοίμαζε ο προσωπικός σεφ ενός Κινέζου κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα γεύματα αυτά δόθηκαν ως δώρο τουλάχιστον 16 φορές στην Σουν και την οικογένειά της.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η κινεζικής καταγωγής πολιτογραφημένη πολίτης ΗΠΑ Σουν «απέκρυψε ενεργά ότι προέβη σε ενέργειες κατ' εντολή, αίτημα ή καθοδήγηση» αξιωματούχων και εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης.

Στη δικογραφία περιγράφεται ότι το 2020, εν μέσω της πανδημία του κορωνοϊού, η Σουν βρήκε τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση οι Κινέζοι προξενικοί υπάλληλοι σε σημαντικά στελέχη της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, κατέφερε να προσθέσει κρυφά Κινέζο αξιωματούχο σε ιδιωτική κλήση της πολιτειακής κυβέρνησης σχετικά με την αντίδραση της δημόσιας υγείας στον ιό.

Σε μήνυμά της το 2016 προς Κινέζο προξενικό υπάλληλο η Σουν ανέφερε «όλα τακτοποιήθηκαν» αφού απομάκρυνε κορυφαίο πολιτικό της Νέας Υόρκης από εκδήλωση που διοργάνωνε η Ταϊβάν.

Former aide to New York governors charged with acting as an agent of the Chinese government


Η 41χρονη σύμβουλος κατηγορείται, επίσης, ότι έως τον Ιανουάριο του 2021, εργαζόταν στο παρασκήνιο για να «εξαφανίσει» αναφορές για κράτηση Ουιγούρων από το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να είπε σε Κινέζο αξιωματούχο ότι είχε διαφωνήσει με τον λογογράφο της Χότσουλ προκειμένου να αφαιρεθεί η αναφορά στην «κατάσταση των Ουιγούρων» από ένα προσχέδιο των δηλώσεων της κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Χάουαρντ Μάστερ δήλωσε στο BBC ότι οι κατηγορίες αντικατοπτρίζουν μια «ανησυχητική» τάση ανώτερων δημόσιων αξιωματούχων - συμπεριλαμβανομένου του πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ - να λαμβάνουν δώρα από ξένες κυβερνήσεις.

Το πρωί της Τρίτης, ομοσπονδιακοί πράκτορες εισήλθαν στο σπίτι του ζευγαριού στο Λονγκ Άιλαντ και το συνέλαβε για 10 κατηγορίες. Δικαστής στον οποίο οδηγήθηκε οτο ζευγάρι το άφησε ελεύθερο με εγγύηση, με τον περιοριστικό όρο των ταξιδιών μόνο σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ και την αποφυγή κάθε επαφής με εκπροσώπους του κινεζικού προξενείου ή της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στη Νέα Υόρκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες, καταστράφηκαν ιστορικά κτίρια

Το life story του Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη - Το ατύχημα, η αγάπη για το νερό και το όνειρο να γίνει βατραχάνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης