Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Υπό πίεση ο Ζελένσκι που τα αλλάζει όλα στην κυβέρνησή του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Υπό πίεση ο Ζελένσκι που τα αλλάζει όλα στην κυβέρνησή του

Η Μόσχα κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τις επιθέσεις σε αμάχους - 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Η παραίτηση Κουλέμπα και η έκκληση στους συμμάχους να βοηθήσουν - Δείτε βίντεο από τις καταστροφές

Lviv-mak2
Ως κίνηση κλιμάκωσης αλλά και προσπάθειας εκφοβισμού ερμηνεύεται ο μαζικός βομβαρδισμός της Λβιβ από την Ρωσία, η οποία επιχειρεί να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις επιθετικές ενέργειες της Ουκρανίας στο Κουρσκ.



Ο βομβαρδισμός της ουκρανικής πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε στόχους, πολιτικές εγκαταστάσεις, σχολεία, ιστορικά κτήρια, σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

lcimg-f4c2827d-5b74-4ee5-a0a4-10178687f1f4


Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η Μόσχα με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο Κίεβο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος βρίσκεται εν μέσω αλλαγών στο κυβερνητικό του σχήμα, τις μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου.

Μπορεί τα κέρδη της Ουκρανίας στο Κουρσκ, φυσικά, να μην είναι τέτοια που να αλλάζουν τον ρου του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός εμφανίζει κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο έχουν προσθέσει ένα νέο μέτωπο το οποίο οι Ρώσοι για πρώτη φορά είναι σε άμυνα, αναγκάζοντας τον στρατό να κάνει μετακινήσεις στρατιωτών και εξοπλισμού για να ανακοπεί η ουκρανική προέλαση.

Την ίδια στιγμή δε, είτε ο Ζελένσκι ετοιμαζόταν για κάτι τέτοιο, είτε όχι, βλέπει τον υπουργό Εξωτερικών του, Ντμίτρι Κουλέμπα να παραιτείται, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ που καλείται να συμπληρώσει ο Ουκρανός πρόεδρος.


Ο Ζελένσκι δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης ότι θα γίνουν αλλαγές για την ενίσχυση της κυβέρνησης. Είπε χαρακτηριστικά: «Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί πρέπει να δημιουργηθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε ... Πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς στην κυβέρνηση και οι αποφάσεις για το προσωπικό έχουν προετοιμαστεί».

Με εκτενή ανάρτησή του στα social media, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επιτίθεται στη Ρωσία για τον βομβαρδισμό της Λβιβ ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, βοηθώντας την Ουκρανία με εξοπλισμούς και πυρομαχικά προκειμένου να μπορέσει να αντεπιτεθεί απέναντι στη Ρωσία.



Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ντιμίτρι Κουλέμπα, «για να δοθεί τέλος σε αυτή την τρομοκρατία, οι εταίροι της Ουκρανίας πρέπει να παραδώσουν αμέσως τα υποσχεθέντα συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά, καθώς και να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας και να μας επιτρέψουν να εξαπολύουμε πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία. Η αεράμυνα των εταίρων μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία. Η κατάρριψη κομματιών θανατηφόρου μετάλλου στον αέρα δεν συνιστά συμμετοχή μιας χώρας στον πόλεμο. Η απλή πράξη της διάσωσης ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί να θεωρηθεί κλιμάκωση. Πρέπει επιτέλους να ληφθεί η απόφαση να επιτραπεί στις γειτονικές χώρες να χρησιμοποιούν συστήματα αεράμυνας».

Κλείνοντας δε την ανάρτησή του ξεκαθαρίζει πως «η Ρωσία καταλαβαίνει μόνο μια γλώσσα: τη γλώσσα της δύναμης. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, να δείξουμε ηγετική ικανότητα και να είμαστε γενναίοι προκειμένου να δώσουμε ένα δίκαιο τέλος στον ρωσικό πόλεμο και την τρομοκρατία».

Δείτε την ανάρτησή του:


Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά την πιο φονική μεμονωμένη φετινή επίθεση, όταν η Ρωσία έπληξε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους στρατιωτικό ινστιτούτο στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.



Μετά τη φονική αυτή επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος 
Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην αντιαεροπορική άμυνα και ζήτησε να επιτραπούν μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Όποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.
 

Російські ракети проти наших міст і людей. Станом на зараз через удар по Львову загинули 5 людей, серед них дитина –...

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, September 3, 2024


Τα χτυπήματα έγιναν ενώ η Ουκρανία εξακολουθούσε να υποφέρει από τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε ένα μεγάλο χτύπημα σε στρατιωτικό ινστιτούτο στην κεντρική πόλη Πολτάβα την Τρίτη.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια του ιδρύματος για επιζώντες της επίθεσης. Ο Mykyta Petrov, ένας 26χρονος δόκιμος που ξεκίνησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Επικοινωνιών της Πολτάβα, δήλωσε ότι δύο πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τις 09:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, ενώ ο δεύτερος πυροδοτήθηκε μόλις τρία δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο. «Έτρεξα έξω, υπήρχε παντού καπνός και σκόνη... πολλοί άνθρωποι ήταν έξω και έκαναν τσιγάρο και πολλοί σκοτώθηκαν». Ο δόκιμος είπε ότι υπήρχε «πάρα πολύ αίμα, πάρα πολλά πτώματα» και ότι αυτό που είδε τον επηρέασε ψυχολογικά.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπρινκ, ευχαρίστησε «τους γενναίους υπερασπιστές της Ουκρανίας για το έργο σας για την προστασία όλων μας».






Ειδήσεις σήμερα:


Ιταλία: Ο 17χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα του ενώ αυτός του ζητούσε βοήθεια

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Τσαπατάκης: Το life story του Παραολυμπιονίκη - Το ατύχημα, η αγάπη για το νερό και το όνειρο να γίνει βατραχάνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης