Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διέταξε την έναρξη των Χριστουγέννων τον… Οκτώβριο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διέταξε την έναρξη των Χριστουγέννων τον… Οκτώβριο

Εν μέσω καταστολής και πολιτικών ταραχών, ο Μαδούρο παρατείνει την επίσημη εθνική περίοδο του εορτασμού των Χριστουγέννων, που συνοδεύεται από επιπλέον μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους και πλουσιότερα δώρα σε κυβερνητικά επιδόματα

maduro
Πότε ξεκινούν τα Χριστούγεννα; Η απάντηση είναι «την 1η Οκτωβρίου» σύμφωνα με τον Νικολάς Μαδούρο που ανακοίνωσε ότι θα διατάξει την έναρξη της εορταστικής περιόδου  αρκετά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα εν μέσω καταστολής της κυβέρνησης και πολιτικών ταραχών, ενώ χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στη φυλακή.

«Ο Σεπτέμβριος μυρίζει σαν Χριστούγεννα» δήλωσε ο Μαδούρο στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή τη Δευτέρα, θέλοντας καταφανώς να ικανοποιήσει το κοινό του. «Φέτος και για να σας τιμήσω όλους, για να σας ευχαριστήσω όλους, θα διατάξω την έναρξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου. Τα Χριστούγεννα έφτασαν για όλους, με ειρήνη, χαρά και ασφάλεια!», είπε.

Το διάταγμα έρχεται σε μία περίοδο που η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προεδρικών εκλογών του Ιουλίου, όταν ο Μαδούρο διεκδίκησε μια τρίτη θητεία, παρά τον σκεπτικισμό που επικρατεί παγκοσμίως και την κατακραυγή του αντιπολιτευτικού κινήματος.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του Μαδούρο για τα Χριστούγεννα, οι αρχές της Βενεζουέλας δημοσίευσαν ένταλμα σύλληψης για τον βασικό αντίπαλό του, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες, κατηγορώντας τον για «εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία». Ο Γκονζάλες δεν ανταποκρίθηκε σε τρεις κλήσεις που του έγιναν για έρευνα που αφορά έναν ιστότοπο της αντιπολίτευσης που είχε αναρτήσει αποτελέσματα από την αμφισβητούμενη ψηφοφορία, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βενεζουέλας.

Πιέσεις στον Μαδούρο μετά τις καταγγελίες για τις εκλογές

Κλείσιμο
Ο Μαδούρο δέχεται έντονες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που στηρίζει τον Γκονζάλες, μιλά για κλεμμένες εκλογές, δημοσιεύοντας φύλλα καταμέτρησης ψήφων που σύμφωνα με ειδικούς, καταδεικνύουν ότι ο Μαδούρο έχασε στην πραγματικότητα την προεδρία με σημαντική διαφορά.

Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις κάλεσαν τις αρχές της Βενεζουέλας να αποκαλύψουν λεπτομερή στοιχεία για την ψηφοφορία. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι ένα αεροπλάνο της Βενεζουέλας που χρησιμοποιεί ο Μαδούρο για διεθνή ταξίδια κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ένα δεύτερο αεροπλάνο που συνδέεται με τον Μαδούρο βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση από τις αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία, δήλωσε στο αμερικανικό CNN πηγή με γνώση του θέματος.

Καταστολή και εκφοβισμοί

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Βενεζουέλας, άγρια είναι η καταστολή πολιτών που διαμαρτύρονται για την ψηφοφορία. Περίπου 2.400 πολίτες έχουν συλληφθεί και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν καταγραφεί 11 δολοφονίες στο πλαίσιο μαζικών πολιτικών διαδηλώσεων για την ψηφοφορία της 28ης Ιουλίου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναφέρει 24 νεκρούς.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαδούρο διέταξε το άνοιγμα δύο νέων φυλακών για να φιλοξενήσουν τους κρατούμενους διαδηλωτές και ζήτησε ανοιχτά να φυλακιστούν όλοι όσοι βρίσκονται στους δρόμους.

Μπόνους και επιδόματα λόγω Χριστουγέννων

Πάντως, να σημειωθεί ότι στη Βενεζουέλα, η επίσημη εθνική περίοδος του εορτασμού των Χριστουγέννων, συνοδεύεται από επιπλέον μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους και πιο πλούσια δώρα σε κυβερνητικά επιδόματα.

Πέρυσι, ο Μαδούρο διέταξε τα Χριστούγεννα να ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου, εκφράζοντας αργότερα τη λύπη του που δεν τα ξεκίνησε νωρίτερα. Το 2021, με τη χώρα να παραπαίει από την πανδημία Covid-19, ο Μαδούρο διέταξε ότι τα Χριστούγεννα θα ξεκινούσαν στις 4 Οκτωβρίου, ως τακτική για την τόνωση της οικονομίας.

Ωστόσο, η Επισκοπική Διάσκεψη της Βενεζουέλας διαμαρτυρήθηκε την Τρίτη για τη μονομερή επιτάχυνση των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι η γιορτή «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς ή προπαγανδιστικούς σκοπούς. Τα Χριστούγεννα αρχίζουν στις 25 Δεκεμβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.




Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Συμμορία πουλούσε στην Αθήνα ροζ κοκαΐνη - Συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες, καταστράφηκαν ιστορικά κτίρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης