Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2027

Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2027

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι τώρα δήμαρχος της Χάβρης και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη χώρα – Το κόμμα του έχει ενταχθεί στη συμμαχία κομμάτων υπό τον Μακρόν

eduard_philippe
Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία το 2027 επιβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ, μιλώντας στο περιοδικό Le Point.

Ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς, ο Φιλίπ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν, την περίοδο 2017-2020.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο αν ο Φιλίπ στην περιοχή της Νορμανδίας, γινόταν πρόεδρος της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στους πολιτικούς που αναφέρονταν στη δημοσκόπηση και είναι μεγαλύτερο από εκείνο για τον Ζορντάν Μπαρντελά και την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού--τα δύο επόμενα ονόματα στο ερωτηματολόγιο.

Κλείσιμο
Ο 53χρονος ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα του «Ορίζοντες» πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Ο σχηματισμός έχει ενταχθεί στο μπλοκ «Ensemble» που πρόσκειται στον Μακρόν.

Τα δεδομένα για το 2027

Άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι πιθανότητες του Εντουάρ Φιλίπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την αναμέτρηση η κεντροαριστερή συμμαχία και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί.

Εξάλλου, όσον αφορά τον «Εθνικό Συναγερμό» δεν είναι ακόμη σαφές αν η Λεπέν θα είναι και πάλι υποψήφια ή θα ρίξει στη μάχη τον νεαρό ηγέτη του κόμματος, Μπαρντελά.

Κατά παράδοση, τα ποσοστά δημοτικότητας στη Γαλλία μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ακόμη απομένουν 2,5 χρόνια μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές το 2017 και το 2022 η Λεπέν έφθασε στον δεύτερο γύρο και τις δύο φορές.

Η νίκη του Μακρόν αυτή τη φορά ενισχύθηκε από έναν σημαντικό αριθμό ψήφων από άλλα πολιτικά στρατόπεδα που θέλησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την άνοδο της Λεπέν στην προεδρία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης