Βρετανία: Πόρισμα - κόλαφος για ηγεσία, Πυροσβεστική και εργολάβους για την τραγωδία του Πύργου Γκρένφελ

Βρετανία: Πόρισμα - κόλαφος για ηγεσία, Πυροσβεστική και εργολάβους για την τραγωδία του Πύργου Γκρένφελ

Για συστημική ανεντιμότητα και αδιαφορία των αρμοδίων κάνουν λόγο οι συντάκτες του πορίσματος - 72 ένοικοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε και εξαπλώθηκε εξαιτίας του ακατάλληλου μονωτικού περιβλήματος του κτιρίου

grenfell_fotia
Ευθύνες σε κυβερνήσεις, κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβους, τοπικό δήμο και Πυροσβεστική επιρρίπτει το πόρισμα της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην πολύνεκρη πυρκαγιά στον Πύργου Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο τον Ιούνιο του 2017.

Εβδομήντα δύο ένοικοι άφησαν την τελευταία τους πνοή ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από επτά χρόνια στο κτιριακό συγκρότημα και εξαπλώθηκε ταχύτατα.

Grenfell: The Fire of London


Κλείσιμο
Η πυρκαγιά στη 24ώροφη πολυκατοικία είχε ξεκινήσει από ψυγείο καταψύκτη σε διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου. Οι φλόγες κάλυψαν τους υπόλοιπους υψηλότερους ορόφους εντός 14 λεπτών.

Επτά χρόνια μετά από την πυρκαγιά, τα ονόματα των 72 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αναγνώστηκαν σήμερα, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής παρουσία επιζώντων και οικογενειών των θυμάτων, που εξακολουθούν ακόμη να ζητούν δικαιοσύνη και αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο κέντρο του Λονδίνου, παρουσία της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν και του υπουργού Στέγασης Μάικλ Γκόουβ.

grenfell_tower


Από την πλευρά του, ο νυν πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ζήτησε συγγνώμη «εκ μέρους του βρετανικού κράτους» στα θύματα της πυρκαγιάς και στις οικογένειές τους. Ο Εργατικός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα απέτυχε στο πιο θεμελιώδες καθήκον της να προστατεύσει όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά του Πύργου Γκρένφελ.



Σημειώνεται ότι, τον Ιούνιο του 2017, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν την πρώτη κλήση για φωτιά στις 00:54 (τοπική ώρα) και το κτίριο συνέχισε να φλέγεται επί 24 ώρες.

Αρχικά, εκατοντάδες πυροσβέστες και 45 πυροσβεστικά οχήματα συμμετείχαν στις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Πολλοί πυροσβέστες συνέχιζαν να προσπαθούν να ελέγξουν τις εστίες στους υψηλότερους ορόφους, καθώς το υπόλοιπο κτίριο είχε εκκενωθεί.

Οι κάτοικοι στα γύρω κτίρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της ανησυχίας ότι ο πύργος θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν και αργότερα το κτίριο αποδείχθηκε δομικά σταθερό.

Η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς στον Πύργο Γκρένφελ έχει αποδοθεί από το πόρισμα της πρώτης φάσης της ίδιας έρευνας στο ακατάλληλο μονωτικό και διακοσμητικό περίβλημα του κτιρίου. Η σχετικά φθηνή εξωτερική επένδυση, που βασιζόταν σε εύφλεκτο υλικό, είχε τοποθετηθεί λίγο καιρό πριν από την πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι, η ίδια ακατάλληλη επένδυση έχει εντοπιστεί έκτοτε σε 4.613 ψηλά κτίρια της Βρετανίας, με τις εργασίες αποκατάστασης να έχουν ξεκινήσει σε λιγότερα από τα μισά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να επαναληφθεί μία αντίστοιχη τραγωδία σε χιλιάδες κτίρια στη γηραιά αλβιώνα.

Η έκθεση από την επιτροπή υπό τον πρώην δικαστή, σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ έχει ήδη δοθεί στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων που ζητούν απεγνωσμένα «δικαιοσύνη και απαντήσεις».

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η σχετική έκθεση αποδίδει ευθύνες σε διαδοχικές κυβερνήσεις, στην ευρύτερη οικοδομική βιομηχανία, αλλά και την Πυροσβεστική, που είχε δώσει εντολή στους ενοίκους να περιμένουν στα σπίτια τους για να διασωθούν.

Άρθρο της εφημερίδας Daily Mail υπογραμμίζει ότι το πόρισμα δεν έχει νομική-ποινική ισχύ, αλλά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία διεξάγει αυτό που έχει περιγραφεί ως «η πιο περίπλοκη αστυνομική έρευνα στην ιστορία της Βρετανίας».



Συνοπτικά το ανεξάρτητα τελικό πόρισμα για την πολύνεκρη τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ καταγγέλλει:

1. «Συστημική ανεντιμότητα» από τους κατασκευαστές της μονωτικής επένδυσης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «εσκεμμένες και συνεχείς στρατηγικές» για να αποκρύψουν τον κίνδυνο πυρασφάλειας των υλικών τους,

2. «Ανικανότητα» των εργολαβικών εταιρειών να λάβουν αποφάσεις περί πυρασφάλειας,

3. «Δεκαετίες αποτυχίας» διαδοχικών κυβερνήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 να αξιοποιήσουν τις «πολλές ευκαιρίες» να λύσουν το πρόβλημα των εύφλεκτων εξωτερικών επενδύσεων πολυώροφων κτιρίων,

4. Την επικίνδυνη έμφαση από την πρώτη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010 στη χαλάρωση των κανονισμών ασφαλείας στα κτίρια που οδήγησε σε αμέλεια και καθυστερήσεις στην εφαρμογή κανόνων πυρασφάλειας,

5. «Την αδιαφορία» από τον Βασιλικό Δήμο Κένσινγκτον και Τσέλσι και τον δημοτικό οργανισμό διαχείρισης του Γκρένφελ, παρά τις υποδείξεις των ενοίκων για ανησυχίες περί πυρασφάλειας,

6. «Απουσία στρατηγικής» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου για την εκκένωση του κτιρίου και

7. «Αβάσιμη υπόθεση» ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί μια φωτιά με τα χαρακτηριστικά του Πύργου Γκρένφελ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Independent, έχουν ταυτοποιηθεί ως ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, απάτη, παρακώλυση δικαιοσύνης 58 άνθρωποι και 19 οργανισμοί ή εταιρείες.

Τα αποδεικτικά στοιχεία από τον Πύργο Γκρένφελ συλλέγονταν επί 415 ημέρες και βρίσκονται σε μια αποθήκη του Λονδίνου, σε ποσότητα που θα γέμιζε 25 διώροφα λεωφορεία.

Το ανεξάρτητο πόρισμα περιλαμβάνει επίσης 58 συστάσεις για τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί ανάλογη τραγωδία στο μέλλον, όπως η υποχρεωτική έκθεση πυρασφάλειας για πολυώροφα κτίρια και η σύσταση ενός εξειδικευμένου φορέα μηχανικών πυρασφάλειας κτιρίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Ντόμινο από το όριο των 3 θητειών στον ΣΥΡΙΖΑ: Πιάνει τους «Κασσελίστας», παρασύρει τους «87»

Γαλλία: Η κόλαση της Gisele - Πώς περιγράφουν τα παιδιά τον πατέρα τους, τι απαγόρευε στους βιαστές της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης