«Nέα ενέργεια» ζητά ο Ζελένσκι μετά τις παραιτήσεις υπουργών του ενώ η Ρωσία βομβαρδίζει καθημερινά ουκρανικά εδάφη

Περίπου το ένα τρίτο των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου είναι κενές μετά τις παραιτήσεις - Η Ουκρανία χρειάζεται «νέα ενέργεια, και αυτό περιλαμβάνει και τη διπλωματία», διαμηνύει ο Ουκρανός πρόεδρος

«Η Ουκρανία χρειάζεται νέα ενέργεια». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι δικαιολογεί τον εκτεταμένο ανασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνησή του. Με πέντε -ως τώρα- υπουργικές θέσεις να είναι ακάλυπτες και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις τουλάχιστον εννέα περιοχών της Ουκρανίας «λαβωμένες» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης να είναι μεγάλα, καθώς η Energoatom διέκοψε την παροχή πυρηνικής ενέργειας μετά από βομβαρδισμούς), είναι ένα ερώτημα το πού θα βρει αυτή την ενέργεια ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, στο μέτωπο του Κουρσκ, ο Ζελένσκι έχει πετύχει αρκετούς από τους στόχους του, κυρίως επικοινωνιακά: εν πρώτοις έχει στα χέρια του ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί για να συνεχίσει να παίρνει την, πολυπόθητη για την Ουκρανία, οπλική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση που φαινόταν ολοένα και πιο δύσπιστη στις υποσχέσεις του περί νίκης (αυτό το “σχέδιο νίκης” αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο θα συναντήσει στην Ουάσινγκτον μέσα στο μήνα). Αλλά και έχει πετύχει να επικοινωνήσει μια πολιτισμική διαφορά μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στο Κουρσκ και των ρωσικών που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Η ιδέα ότι οι Ρώσοι πολίτες οι οποίοι μένουν στις περιοχές των εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχουν καταληφθεί, εδώ και περίπου έναν μήνα, από τα ουκρανικά στρατεύματα, είναι ασφαλείς, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αφηγήματος από το Κίεβο στο οποίο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη συχνά βίαιη κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία και να μη χάσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην είμαστε σαν εκείνους που μας έφεραν τον πόλεμο με λεηλασίες και βιασμούς. Είμαι πολύ περήφανος για τους στρατιώτες μας, που δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα», είπε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι «αυτό επηρεάζει επίσης τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην εισβολή. Και βλέπετε τη στάση απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, παρόλο που [οι εταίροι] δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι».



Από την άλλη, η εισβολή στο Κουρσκ δεν δείχνει να έχει πετύχει τον βασικό σκοπό της: δεν έχει αποπροσανατολίσει, ούτε καν ενοχλήσει τη Ρωσία, η οποία δεν υποχώρησε, ούτε καν αναδιέταξε τις δυνάμεις της, όπως ήλπιζε ο Ζελένσκι, αλλά «απάντησε» με ένα μπαράζ καθημερινών βομβαρδισμών με drones και πυραύλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποσυμφορούνται από τη ρωσική πίεση τα ουκρανικά στρατεύματα, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή των μετώπων, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα στελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Ζελένσκι με την κυβέρνησή του, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Μάιο, αλλά παραμένει στην εξουσία με στρατιωτικό νόμο (με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ιρίνα Χερασένκο να ζητά σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με παραίτηση “της κυβέρνησης χωρίς υπουργούς”). Τώρα, είναι σε εξέλιξη ένας ευρύς ανασχηματισμός μετά από την παραίτηση τουλάχιστον επτά υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων και την απόλυση ενός προεδρικού βοηθού, αφήνοντας περίπου το ένα τρίτο των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου κενές.

Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν ή προσφέρθηκαν να παραιτηθούν αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς χθες, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ηγήθηκε της προσπάθειας να διατηρηθεί η δυτική υποστήριξη, και ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμίσιν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων.

Ανάμεσα στους παραιτηθέντες είναι και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης, καθώς και ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κοβάλ. Με προεδρικό διάταγμα απολύθηκε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του επιτελείου που ασχολείται με την οικονομία, Ροτισλάβ Σούρμα.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τους νέους υπουργούς, δηλώνοντας ότι σχεδίαζε έναν μεγάλο ανασχηματισμό καθώς η Ουκρανία χρειάζεται «νέα ενέργεια, και αυτό περιλαμβάνει και τη διπλωματία».

Ειδήσεις σήμερα:

Η μεγάλη έκπληξη από τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο - Δείτε βίντεο

Ο Πελικό βίασε ο ίδιος τη ναρκωμένη Ζιζέλ πάνω από 200 φορές πριν τους 72 αγνώστους

Αδιανόητο ιατρικό λάθος στις ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε σε χειρουργείο επειδή ο γιατρός αντί να αφαιρέσει τον σπλήνα, του έβγαλε το συκώτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr