Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι νεκροψίες 4 από τα θύματα αποκαλύπτουν τον εφιάλτη - «Τους τέλειωσε το οξυγόνο στην καμπίνα»

Δεν βρέθηκε νερό στους πνεύμονες τεσσάρων από τα θύματα του ναυαγίου, σύμφωνα με τη La Repubblica - Τι συνέβη μέσα στις καμπίνες όπου βρέθηκαν οι έξι από τους 7 νεκρούς

Tέσσερις από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του superyacht Bayesian μπορεί να πέθαναν από ασφυξία μέσα σε θύλακες αέρα οι οποίοι γέμισαν με διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τις νεκροψίες που διενεργήθηκαν στις σορούς τους.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το γιοτ αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών που ανήκε στον μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς βυθίστηκε τον περασμένο μήνα ανοιχτά του Παλέρμο, αφού χτυπήθηκε από μια σφοδρή καταιγίδα. Μεταξύ αυτών ήταν ο 59χρονος Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αργότερα αυτόν τον μήνα, τέσσερις καλεσμένοι του Βρετανού επιχειρηματία και ένα μέλος του πληρώματος που ανασύρθηκε νεκρό τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία.

Η επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης των σορών των 6 ανθρώπων που πέθαναν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του Bayesian κράτησε πολλές μέρες. Τελικά, πέντε από τις σορούς - του Λιντς και των καλεσμένων του - βρέθηκαν σε μια καμπίνα στην αριστερή πλευρά του σκάφους (που βυθίστηκε τελευταία) ενώ η Χάνα Λιντς βρέθηκε σε μια διπλανή καμπίνα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι νεκροψίες που διενεργήθηκαν στις σορούς 4 από τα θύματα της τραγωδίας έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν υπήρχε νερό στους πνεύμονές τους, γεγονός που αυξάνει την τρομακτική πιθανότητα να είχαν τις αισθήσεις τους όταν βυθίστηκε το γιοτ.

Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ, 70 ετών, η σύζυγός του Τζούντι, καθώς και ο Νεοϋορκέζος δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύντροφός του Νέντα δεν είχαν σημάδια τραυματισμών, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Δημοσίευμα της La Repubblica αναφέρει ότι, κατά τη νεκροψία, δεν βρέθηκε νερό στους πνεύμονες του Τζόναθαν και της Τζούντι Μπλούμερ, αλλά ούτε και στο στομάχι και την τραχεία τους. Το ίδιο ισχύει και για το ζεύγος Μορβίλο, η νεκροψία των οποίων διενεργήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εκκρεμούν ακόμη κάποιες εξετάσεις, ωστόσο οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς είναι όλοι σύμφωνοι ως προς το είδος του πνιγμού που προκάλεσε τον θάνατο των 4 ανθρώπων.

Tι σημαίνουν όμως αυτά τα ευρήματα «ξηρού πνιγμού» σε αυτήν την πρώτη φάση της νεκροψίας; Σύμφωνα με το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν με τον Μάικ Λιντς σε μια καμπίνα στην αριστερή πλευρά του σκάφους, πέθαναν μαρτυρικά αφού κατανάλωσαν το οξυγόνο στον θύλακα αέρα που είχε δημιουργηθεί κατά τη βύθιση του σκάφους.

Η θεωρία που διατυπώνει η εφημερίδα, με βάση τα στοιχεία για τη νύχτα του ναυαγίου που είναι ήδη γνωστά, έχει ως εξής: Η Άντζελα Μπαρκάρες, σύζυγος του Λιντς και CEO της εταιρείας στην οποία άνηκε η πολυτελής θαλαμηγός, ξύπνησε από την κακοκαιρία και ανέβηκε από την καμπίνα της στο κατάστρωμα, όπου βρίσκονταν ήδη 9 από τα 10 μέλη του πληρώματος. Το Bayesian κλυδωνιζόταν στην καταιγίδα, αντικείμενα έπεφταν και έσπαζαν και η γυναίκα, αφού αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, επιχείρησε να κατέβει στις καμπίνες για να ειδοποιήσει τον άνδρα της και την κόρη της.

Καθώς ήταν ξυπόλητη, τα πόδια της κόπηκαν από τα σπασμένα γυαλιά που ήταν στο πάτωμα. Το νερό είχε ήδη αρχίσει να ξεχύνεται μέσα στο Bayesian σαν χείμαρρος, εμποδίζοντάς τη να φτάσει στις καμπίνες.

H γυναίκα θα διασωζόταν αργότερα από σκάφη του Λιμενικού, τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ.

«Ο λεγόμενος "ξηρός πνιγμός" είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση ότι οι έξι που βρέθηκαν στο ναυάγιο είχαν ξυπνήσει, πιθανόν από τις φωνές της γυναίκας του Λιντς, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κατάστρωμα αφού παγιδεύτηκαν στις καμπίνες» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέσα σε αυτές τις καμπίνες, ο θύλακας αέρας που είχε δημιουργηθεί γινόταν όλο και πιο τοξικός λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα οι τέσσερεις καλεσμένοι του Λιντς να πεθάνουν προτού καν η καμπίνα πλημμυρίσει με νερό.

Oι νεκροψίες στις σορούς του Λιντς, της κόρης του και του μάγειρα του Bayesian έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή.


Ειδήσεις σήμερα:

Η μεγάλη έκπληξη από τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο - Δείτε βίντεο

Ο Πελικό βίασε ο ίδιος τη ναρκωμένη Ζιζέλ πάνω από 200 φορές πριν τους 72 αγνώστους

Αδιανόητο ιατρικό λάθος στις ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε σε χειρουργείο επειδή ο γιατρός αντί να αφαιρέσει τον σπλήνα, του έβγαλε το συκώτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr