Ρωσία: Μυστικό ψυχολογικό πόλεμο στην Ευρώπη διεξάγει ο Πούτιν, δείχνει φάκελος του FBI

Ρωσία: Μυστικό ψυχολογικό πόλεμο στην Ευρώπη διεξάγει ο Πούτιν, δείχνει φάκελος του FBI

Το Politico αναφέρει ότι η Μόσχα διαπίστωσε ότι η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εύκολος στόχος για την επιρροή της – Ο φάκελος των 227 σελίδων που περιγράφει τα ρωσικά σχέδια

putin1
Επιχείρηση για τη χειραγώγηση Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων επιρροής φέρεται να είχε στήσει η Ρωσία, όπως δείχνει φάκελος που κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο το FBI.

Στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Politico είναι να σπείρει τον διχασμό, να δυσφημίσει την Αμερική και να υπονομεύσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, όπως δείχνει πλήθος ρωσικών εγγράφων, σημειωμάτων και πρακτικών από ρωσικές συναντήσεις ψυχολογικού πολέμου.

Την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων πολιτών, στελεχών του ρωσικού δημόσιου δικτύου RT, που κατηγορούνται για προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών στις ΗΠΑ. Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σχέδιο να προσλάβουν αμεικανική εταιρεία για την παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου. Επίσης το FBI κατέσχεσε πάνω από 30 διαδικτυακά domains που σχετίζονται με εκστρατεία επηρεασμού στις αμερικανικές εκλογές.

Τα έγγραφα που απέκτησε το FBI κατατέθηκαν στο δικαστήριο ως μέρος των κατηγοριών. Στον φάκελο των 277 σελίδων περιγράφονται λεπτομερώς τα ρωσικά σχέδια για να επηρεάσουν την Eυρώπη.



«Λογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις»

Κλείσιμο
Υπόμνημα της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού της Ρωσίας περιγράφει σχέδιο για την στόχευση ανθρώπων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να παρακάμπτονται τα φίλτρα bot στις πλατφόρμες.

Η Social Design Agency ενεργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI στο δικαστήριο.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι ο στόχος της εκστρατείας είναι να «προκαλέσει στο κοινό λογικές (όπως, “αλήθεια, γιατί ΕΜΕΙΣ πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;”) και συναισθηματικές (όπως, “οι Αμερικανοί είναι τέτοια καθάρματα!”) αντιδράσεις».

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις βασίστηκαν επίσης στους λεγόμενους τομείς doppelgänger για τη διάδοση ψεύτικων άρθρων και περιεχομένου που έκαναν να φαίνεται ότι προέρχονται από δυτικά μέσα ενημέρωσης. Τα domains περιελάμβαναν απομιμήσεις των Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλων, και πληρώνονταν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI.

Πιο ευάλωτη για χειραγώγηση η Γερμανία

Η ρωσική ομάδα ψυχολογικών επιχειρήσεων εντόπισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για ρωσική επιρροή.

«Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρεται σε ένα από τα ρωσικά έγγραφα, που προφανώς αναφέρεται στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτα απ' όλα, πρέπει να απαξιώσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον», να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην «αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», αναφέρει το FBI σε εσωτερικό ρωσικό σημείωμα.

«Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων»

Άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία «Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της επιχείρησης είναι «η κλιμάκωση των εσωτερικών εντάσεων ... για την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «η επιρροή σε συγκρούσεις στην πραγματική ζωή και η τεχνητή δημιουργία καταστάσεων σύγκρουσης» μέσω ψεύτικων άρθρων, επηρεαστών, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσθέτει ότι στόχος ήταν η «αποσταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» σε Γαλλία και Γερμανία μέσω της «διάδοσης πρόσθετων ψευδών αφηγήσεων», «ψεύτικων βίντεο, εγγράφων και καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών», «σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ψεύτικων και πραγματικών αποσπασμάτων από influencers».



Ειδήσεις σήμερα:

Οι τελευταίες εφιαλτικές στιγμές των 4 καλεσμένων του Λιντς στο Bayesian - «Τους τέλειωσε το οξυγόνο στην καμπίνα»

Ο Πελικό βίασε ο ίδιος τη ναρκωμένη Ζιζέλ πάνω από 200 φορές πριν τους 72 αγνώστους

Αδιανόητο ιατρικό λάθος στις ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε σε χειρουργείο επειδή ο γιατρός αντί να αφαιρέσει τον σπλήνα, του έβγαλε το συκώτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης