Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ - Για κλεμμένες εκλογές μιλά ο Μελανσόν

Πιο θετική από την Αριστερά η ακροδεξιά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού - Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 το βάπτισμα του πυρός

Ο πρώην Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Γαλλίας, μετά από απόφαση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόνπροκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που τον κατηγόρησε ότι έκλεψε τις εκλογές. 


Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έρχεται περίπου 2 μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές, όπου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσει για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Ο 73χρονος συντηρητικός πολιτικός είχε ηγηθεί των συνομιλιών της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, την περίοδο 2016-2021. Προηγουμένως, ο Μισέλ Μπαρνιέ κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίτροπος της ΕΕ.

Του ανατέθηκε ο σχηματισμός «ενωτικής κυβέρνησης»

Στην ανακοίνωσή του, το Ελιζέ αναφέρει ότι ανατέθηκε στον Μισέλ Μπαρνιέ «ο σχηματισμός μιας ενωτικής κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τη χώρα και τον γαλλικό λαό».

«Ο διορισμός αυτός έρχεται μετά από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με το συνταγματικό του καθήκον, ο πρόεδρος διασφάλισε ότι ο πρωθυπουργός και η μελλοντική κυβέρνηση θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές και να δώσουν στον εαυτό τους τις πιθανότητες να ενωθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει το βάπτισμα του πυρός γρήγορα και συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του 2025, καθώς τα κόμματα, αν δεν ικανοποιηθού, θα προκαλέσουν τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. 

Ο Μακρόν επέλεξε τον Μπαρνιέ θεωρώντας ότι θα έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας. Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι συμβατός με τον Μακρόν.

Την ίδια ώρα, υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι ο Μπαρνιέ είναι «πολύ δημοφιλής στα δεξιά μέλη του κοινοβουλίου χωρίς να είναι ενοχλητικός για την αριστερά».

Αντιδρά ο Μελανσόν, τι θα κάνει η ακροδεξιά

Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της ακροαριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκλάπη από τον γαλλικό λαό. 

Ωστόσο, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, όπως δήλωσε βουλευτής του, θα περιμένει να δει τις θέσεις που θα εκφράσει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ως εκ τούτου, δεν θα απορρίψει αμέσως τον Μπαρνιέ, εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις προγραμματικές θέσεις του Μπαρνιέ παρέπεμψε η Μαρίν Λεπέν λέγοντας ότι το κόμμα της θα περιμένει να δει το πρόγραμμά του πριν αποφασισει εάν θα τον στηρίξει.

«Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Rassemblement National αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρώτο μας αίτημα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Ζορντάν Μπαρντελά, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα κρίνει τον γενικό πολιτικό λόγο, τις δημοσιονομικές αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία. «Θα παρακαλέσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι - αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση - και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης, αν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε. 


Το 2021 και προσπαθώντας να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου, μια θέση που συμμερίζεται και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίχασε η νέα παράσταση του Σεφερλή - Είναι ομοφοβικός, τον κατηγορούν οι μεν, να μην τον βλέπετε απαντούν οι δε

Μπλόκαραν οι αλλαγές Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Προς πάγωμα το θέμα του ονόματος, όλο το παρασκήνιο

Η μεγάλη έκπληξη από τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr