Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία υπόσχεται εκατοντάδες πυραύλους στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία υπόσχεται εκατοντάδες πυραύλους στο Κίεβο

Ανακοινώσεις μετά τις διαμαρτυρίες του Ζελένσκι ότι το Λονδίνο δεν πράττει αρκετά σε αυτόν τον τομέα

ukraine_ballistic
Η Βρετανία θα προμηθεύσει με 650 πυραυλικά συστήματα την Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, τους προσεχείς μήνες, ανακοίνωσε το Λονδίνο, μετά τη διαμαρτυρία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Αύγουστο για την επιβράδυνση των βρετανικών παραδόσεων στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις του Κιέβου.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η πρώτη παράδοση 650 «συστημάτων ελαφρών πυραύλων πολλαπλών ρόλων» (Light Multirole Missile, LMM) προγραμματίζεται εντός 2024, στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 162 εκατομμυρίων λιρών (192 εκατ. ευρώ).

Αυτοί οι «πολύ ευπροσάρμοστοι» πύραυλοι κατασκευάζονται από τον γαλλικό όμιλο Thales στο εργοστάσιό του στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να «μπορούν να εκτοξεύονται από διάφορες πλατφόρμες, χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες» κι επιτρέπουν να πλήττονται στόχοι στο έδαφος καθώς και στον αέρα, ανάμεσά τους drones, σύμφωνα με την κατασκευάστρια.

Η νέα παράδοση πυραύλων θα ανακοινωθεί επίσημα από τον υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι, που θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ομάδας επαφής των συμμάχων της Ουκρανίας στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Κλείσιμο
Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Μεταξύ άλλων, έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό πυραύλους Storm Shadow, εκατοντάδες πυραύλους LMM και ουλαμό 14 αρμάτων μάχης Challenger 2.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όμως διαμαρτυρήθηκε τον Αύγουστο μέσω X πως το Λονδίνο «δυστυχώς» δεν πράττει «περισσότερα», δείχνοντας τον «ηγετικό ρόλο» του· προσήψε στη βρετανική κυβέρνηση πως δεν παραδίδει όπλα μακράς εμβέλειας για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας κι ευρύτερα πως «επιβραδύνει» τη στρατιωτική βοήθεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασε διαβεβαιώνοντας πως η υποστήριξή του στην Ουκρανία είναι «ακλόνητη».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως θα προμηθεύσει πυρομαχικά για το πυροβολικό, αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών (356 εκατ. ευρώ), αρχής γενομένης επίσης ως το τέλος του τρέχοντος έτους.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του 14χρονου δράστη του μακελειού στην Τζόρτζια

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χρυσό μετάλλιο στα 100μ ο Γκαβέλας - Βίντεο

Πώς θα είναι ο καιρός τον Σεπτέμβριο - Ένα καλό νέο για όλους, έγραψε ο Κολυδάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης