Η Κίνα έζησε τον θερμότερο Αύγουστο από το 1961

Κλιματολόγοι προεξοφλούν ήδη πως το 2024 θα είναι η χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Η Κίνα κατέγραψε φέτος τον πιο θερμό Αύγουστο από το 1961, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της.

«Τον Αύγουστο, η Κίνα γνώρισε ακραίες και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία, διευκρινίζοντας πως «η μέση θερμοκρασία σε εθνική κλίμακα ήταν η υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 1961».

Η μέση θερμοκρασία στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας έφθασε τους 22,96 βαθμούς τον Αύγουστο, με άλλα λόγια ήταν κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερο από ό,τι αυτή οποιασδήποτε φυσιολογικής χρονιάς, διευκρίνισε η υπηρεσία στον Τύπο.

Ενώ «νομοί του βορρά γνώρισαν συχνές και πολύ καταστροφικές θύελλες», ταυτόχρονα «κύματα ζέστης μεγάλης κλίμακας επέμεναν σε περιοχή όπου βρίσκονται χιονοδρομικά κέντρα», επισήμανε ο Τζια Σιαλολόνγκ, υποδιευθυντής του εθνικού κέντρου για το κλίμα.

Μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, από την Ευρώπη ως την Ασία, βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες κύματα ισχυρού καύσωνα.

Κλιματολόγοι προεξοφλούν ήδη πως το 2024 θα είναι η χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, η δεύτερη συνεχόμενη, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος θεωρεί πως οι πιθανότητες για αυτό αυξάνονται, καθώς οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες έσπασαν ρεκόρ.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως —σε απόλυτα μεγέθη— ως προς τις εκπομπές των αερίων που ενοχοποιούνται για την απορρύθμιση του κλίματος της υφηλίου. Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί πως θα φθάσει στην κορύφωση των εκπομπών το 2030 και θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2060.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι έχουν λαμβάνειν από το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Ο οδικός χάρτης των εισοδηματικών ενισχύσεων

Βίντεο: Το ατύχημα που είχε ο Καραλής στο Diamond League της Ζυρίχης - Τον πρόδωσε η βροχή

Πιερρακάκης: Αν οι γονείς δεν πληρώνουν τις ζημιές από τα παιδιά τους στα σχολεία, η οφειλή θα πηγαίνει στην εφορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr