Πολωνία: Η Βαρσοβία θα απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις Λευκορώσους για την εκτροπή πτήσης της Ryanair το 2021

Πολωνία: Η Βαρσοβία θα απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις Λευκορώσους για την εκτροπή πτήσης της Ryanair το 2021

Οι Λευκορώσοι είχαν υποχρεώσει σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ ένα αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία και στο οποίο επέβαινε ένας δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης

ryanair-012
Πολωνοί εισαγγελείς έχουν στη διάθεση τους επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τριών Λευκορώσων που υποχρέωσαν το 2021 σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ ένα επιβατικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ένας δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης, ο οποίος συνελήφθη, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές αρχές.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν χαρακτηρίσει τότε το περιστατικό αεροπειρατεία, καθώς το αεροσκάφος της Ryanair, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, αναγκάσθηκε με τη συνοδεία ενός μαχητικού MIG-29 να εκτραπεί της πορείας του και να οδηγηθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας. Μόλις προσγειώθηκε, ο αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η Ρωσίδα φίλη του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν.

Το αεροσκάφος ήταν καταχωρημένο στην Πολωνία.

Στην ανακοίνωσή τους οι Πολωνοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τριών Λευκορώσων τους οποίους ταυτοποιούν ως τον Λεονίντ Σ. (πρώην διευθυντή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Λευκορωσίας) την Γιεβγκένια Τ. Ι (επικεφαλής της εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ) και τον Αντρέι ΑΜ (επικεφαλής της KGB της Λευκορωσίας).

Κλείσιμο
Ο πολωνικός νόμος δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των επιθέτων ατόμων που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με την ανάληψη του ελέγχου της πτήσης της Ryanair αφού έδωσαν στο πλήρωμα του αεροσκάφους ψευδείς πληροφορίες για την ύπαρξη μιας υποτιθέμενης εκρηκτικής συσκευής στο αεροσκάφος, προστίθεται στην ανακοίνωσή τους. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη στέρηση της ελευθερίας 132 ατόμων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι ύποπτοι δεν βρίσκονται στην Πολωνία. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα αιτηθούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και θα ζητήσουν από την Interpol την έκδοση "κόκκινου σήματος" για την αναζήτησή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει σε αεροσκάφη της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της, ή να έχουν πρόσβαση στα αεροδρόμιά της στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το περιστατικό του 2021.

Ο Προτασέβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών τον Μάιο του 2023 για αδικήματα όπως η υποκίνηση τρομοκρατίας, η οργάνωση μαζικών ταραχών και η συκοφαντική δυσφήμιση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αλλά του δόθηκε χάρη αργότερα τον ίδιο μήνα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας. Στην Σαπέγκα δόθηκε επίσης χάρη τον Ιούνιο του 2023.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο πόλεμος της μαντινάδας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Zεις τη μεγάλη σου στροφή γύρω απ’ τον εαυτό σου» απαντά ο Μωραΐτης στον Πολάκη

Συμφωνήσαμε με το Netflix να μην διατεθεί το «Famagusta» πουθενά αλλού εκτός Ελλάδας, λέει η Τουρκία


«Δεν θέλω να πληρώσουν, θέλω να πονέσουν» λέει η μητέρα του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης