Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο «ανησυχεί βαθιά» για τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Μελόνι για τη συνέχιση της στήριξης της Ρώμης στο Κϊεβο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να επίκειται η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στους δημοσιογράφους το υπουργείο σημειώνει ότι η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας είναι απειλή για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ζήτησε εξάλλου από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στο Ιράν και τη Ρωσία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσαν χθες Παρασκευή ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Τον Αύγουστο το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Ρωσία ανέμενε την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 από το Ιράν. Παράλληλα δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονταν στο Ιράν στη χρήση όπλων κατευθυνόμενων από δορυφόρους για ενδεχόμενη χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χθες και οι ΗΠΑ, σύμμαχος κλειδί της Ουκρανίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μεταφορά ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία.

«Οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα αποτελέσει δραματική κλιμάκωση στη στήριξη του Ιράν προς τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σον Σάβετ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Ζελένσκι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Μελόνι για τη συνέχιση της στήριξης της Ρώμης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Ολλανδό πολιτικό Χερτ Βίλντερς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στο ολλανδικό κοινοβούλιο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Τσερνόμπιο στην Ιταλία.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ολλανδία και όλο τον ολλανδικό λαό για τη συνολική τους στήριξη προς την Ουκρανία: αμυντική, οικονομική και ανθρωπιστική», ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ζελένσκι και Βίλντερς συζήτησαν το σχέδιο ειρήνευσης της Ουκρανίας.

Νωρίτερα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ The European House - Ambrosetti που διεξάγεται στη λίμνη Κόμο ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τον διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας της προς το Κίεβο.



«Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω!», τόνισε η Μελόνι απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο φόρουμ, αλλά και στην κοινή γνώμη η οποία, σύμφωνα με την ίδια, «είναι λογικό που ανησυχεί με τον πόλεμο».

Αν και πολλές κυβερνήσεις στη Δύση τονίζουν την ακλόνητη στήριξή τους προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, είναι αντιμέτωπες με μια διχασμένη κοινή γνώμη, καθώς η σύγκρουση παρατείνεται.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, αν εγκαταλειφθεί η Ουκρανία «αυτό δεν θα φέρει ειρήνη, αλλά χάρος» και θα έχει οικονομικές επιπτώσεις «πιο σοβαρές από όσο μας κοστίζει σήμερα να στηρίζουμε την Ουκρανία».

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της ρώσικης προπαγάνδας» και να πιστέψουμε ότι η τύχη της Ουκρανίας είναι προδιαγεγραμμένη, τόνισε η Μελόνι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι, μετά τη συνομιλία που είχε με τη Μελόνι, έγραψε στο Χ: «Ευχαριστώ τη Τζόρτζια και τον ιταλικό λαό για τη στήριξή τους και τις κοινές τους προσπάθειες να αποκατασταθεί μια δίκαιη ειρήνη».

Την ανάρτηση συνόδευε βίντεο από τη συνάντηση των δύο ηγετών.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν από τον Παναθηναϊκό

«Ακούσαμε μόνο ένα θόρυβο και μια μηχανή να σέρνεται» - Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πώς έγινε το τροχαίο στην Ανάβυσσο με τους δύο νεκρούς


Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Έπαιξε ποδοσφαιράκι, έκανε προβλέψεις για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, πήρε εύσημα από τον Γερμανό αντικαγκελάριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr