«Καμπανάκι» από την MI6 και τη CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη - Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

«Καμπανάκι» από την MI6 και τη CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη - Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ (αριστερά, ΜΙ6) και ο Ουίλιαμ Μπερνς (δεξιά, CIA) - Εκτίμησαν ότι ο Πούτιιν δεν θα τα καταφέρει στην Ουκρανία - Οι προβλέψεις τους για τις εξελίξεις στη Γάζα

arthrou-cia-mi6
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κρούουν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δηλώνουν επίσης ότι οι δύο χώρες στέκονται μαζί «στην αντίσταση σε μια διεκδικητική Ρωσία και στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία».

Σε ένα πρώτο κοινό άρθρο τους, ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ και ο Ουίλιαμ Μπερνς έγραψαν στους Financial Times ότι είδαν τον πόλεμο στην Ουκρανία να έρχεται «και μπόρεσαν να προειδοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα», εν μέρει αποχαρακτηρίζοντας μυστικά έγγραφα, για να βοηθήσουν το Κίεβο. Είπαν επίσης ότι εργάζονται, για να «διακοπεί η απερίσκεπτη εκστρατεία σαμποτάζ» σε όλη την Ευρώπη από τη Ρωσία, να επέλθει αποκλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με κύριο στόχο να αναχαιτιστεί η «αναγέννηση» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).



Κλείσιμο
Στο κοινό άρθρο τους στους FT έγραψαν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη -το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και προσέφερε αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο, ευκαιρίες και ευημερία- απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο». «Η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου» βρίσκεται στα θεμέλια της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, σημείωσαν. Μία από τις «άνευ προηγουμένου σειρά απειλών» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο του, μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι κ.κ. Μουρ και Μπερνς δήλωσαν ότι «η διατήρηση της σταθερής πορείας είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ» όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θα τα καταφέρει». Η σύγκρουση έδειξε πώς η τεχνολογία μπορεί ν΄αλλάξει την πορεία του πολέμου και υπογράμμισε την ανάγκη «προσαρμογής, πειραματισμού και καινοτομίας», υποστήριξαν ακόμη.

Και συνέχισαν: «Πέρα από την Ουκρανία, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να διακόψουμε την απερίσκεπτη εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη που διεξάγεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την κυνική χρήση της τεχνολογίας για τη διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης, που έχει σχεδιαστεί, για να μπει σφήνα ανάμεσα μας».

CIA and MI6 bosses warn of Russian sabotage campaign


Μιλώντας επίσης από κοινού στο φεστιβάλ FT Weekend στο Kenwood House του Λονδίνου, ο κ. Μπερνς είπε στους παρευρισκόμενους ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη αποδυνάμωσης της ισχύος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Το γεγονός ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν εγκληματικά στοιχεία για επιχειρήσεις σαμποτάζ στην Ευρώπη είναι ένα σημάδι ότι είναι «λίγο απελπισμένες», δήλωσε, με τη σειρά του, ο επικεφαλής της MI6.



Παράλληλα, και οι δύο συμφώνησαν ότι η άνοδος της Κίνας είναι η κύρια γεωπολιτική πρόκληση του αιώνα. Είπαν επίσης ότι έχουν πιέσει «σκληρά» για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και εργάζονται «αδιάκοπα», για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - Live update: Κατέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος ο Πολάκης - Στηρίζει την πρόταση μομφής των «87»

Γαλλία - Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό: Πώς να ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες, πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;

Η βύθιση «του SS Πηλεύς» από τους Γερμανούς και η εκτέλεση των ναυαγών με βολές πολυβόλων και χειροβομβίδες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης