Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον διορισμό του Μπαρνιέ - Είναι «πραξικόπημα» του Μακρόν, λένε

Ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αριστεράς - Ο Μακρόν είχε ήδη στο μυαλό του ποιον ήθελε να βάλει πρωθυπουργό, καταγγέλλει η Αριστερά - Το «δύσκολο« έργο του Μπαρνιέ

Στους δρόμους των Παρισίων και άλλων γαλλικών πόλεων ξεχύθηκαν σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, από το μεσημέρι υποστηρικτές και στελέχη της γαλλικής Αριστεράς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη των Ανυπότακτων Γάλλων, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Χιλιάδες ψηφοφόροι της αριστεράς διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία κατά του «πραξικοπήματος» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τελικά διόρισε έναν κεντροδεξιό πρωθυπουργό, τον Μισέλ Μπαρνιέ, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

«Άρνηση της δημοκρατίας», «οι Γάλλοι δεν ψήφισαν γι αυτό», «να παραιτηθεί (ο Μακρόν)»: δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και θυμός κυριαρχούσαν στις πομπές που σχημάτισαν οι διαδηλωτές κατά του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ (του κόμματος των Ρεπουμπλικανών), σε μια θέση που ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε στη Λουσί Καστέ, την υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), του αριστερού συνασπισμού που ήρθε πρώτος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.



«Νιώθουμε ότι μας υφάρπαξαν την ψήφο μας», λένε οι διαδηλωτές

Δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές αυτές, οι οποίες άφησαν την Εθνοσυνέλευση χωρισμένη σε τρείς ομάδες: την αριστερά, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.

Σχεδόν 150 κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία, συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί ακόμη και πριν από τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ την Πέμπτη, έπειτα από εξήντα ημέρες αναμονής και διαβουλεύσεων.



«Πράγματι νιώθουμε ότι δεν μας ακούνε ως ψηφοφόρους, λένε η Σιντί Ροντινό, μια 40χρονη φωτογράφος και ο σύντροφός της Ομπέν Γκουρό, ένας 42χρονος αγρότης, στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, που δηλώνουν "πολύ θυμωμένοι"».

Σημαίες της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά) ή παλαιστινιακές κυματίζουν στον άνεμο στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, με τους διοργανωτές να φωνάζουν στα μεγάφωνα πριν από τη διαδήλωση που συγκέντρωσε 3.500 ανθρώπους (σύμφωνα με την αστυνομία) και 12.000 (σύμφωνα με τους διοργανωτές).

«Νιώθουμε ότι μας υφάρπαξαν την ψήφο μας», δηλώνει η 24χρονη φοιτήτρια Ορελί Μαλφάν. Όπως και αυτή, στις πομπές, οι νέοι προσέρχονταν μαζικά.



Ο Μακρόν είχε ήδη στο μυαλό του ποιον ήθελε να βάλει πρωθυπουργό, καταγγέλλει η Αριστερά

«Από την πλευρά του Μακρόν, νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είχε ήδη στο μυαλό του ποιον ήθελε να βάλει πρωθυπουργό. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση το να εκφράζεις την ψήφο σου δεν βοηθά σε τίποτα όσο ο Μακρόν θα είναι στην εξουσία», καταγγέλλει η Μανόν Μπονιζόλ, 21 ετών, που πήγε να διαδηλώσει στο Παρίσι.

Η γαλλική προεδρία διαβεβαίωσε ότι η επιλογή του 73χρονου Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, υπαγορεύτηκε από την ικανότητά του να "ενώνει όσο το δυνατόν περισσότερο" εν μέσω ενός κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.

Η Αλεξαντρά Ζερμέν, μια 44χρονη υπεύθυνη έργου, εκφράζει πικρία: «Μια δικτατορία είναι σε εξέλιξη. Πάει καιρός που δεν μας άκουγαν στους δρόμους, τώρα δεν μας ακούνε ούτε στις κάλπες. Το να διαδηλώνω είναι ο μόνος μου τρόπος να πω ότι δεν συμφωνώ, ακόμα κι αν καταλαβαίνω καλά ότι δεν ωφελεί σε τίποτα».

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Μπαρνιέ

Ο επιβλητικός Μπαρνιέ έχει διατελέσει τέσσερις φορές ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης και δύο φορές ως ευρωπαίος επίτροπος προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.



Όπως αναφέρει το Politico, o Μπαρνιέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, τη στιγμή που η χώρα του βρίσκεται υπό πίεση από την Κομισιόν και τις αγορές ομολόγων προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο Μακρόν αποφάσισε να επιλέξει ένα πρόσωπο από τον χώρο της Δεξιάς- των Ρεπουμπλικάνων- που είναι πιο κοντά στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν απ' ότι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (LFL) γεγονός που εξόργισε τα στελέχη της Αριστεράς.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστερού Λαϊκού Μετώπου είχε προτείνει για πρωθυπουργό την 37χρονη Λουσί Καστέ, ένα μη πολιτικό πρόσωπο, εφοριακό στο επάγγελμα, ωστόσο ο Μακρόν έσπευσε άμεσα να απορρίψει την πρότασή του.

Σημειώνεται ότι 130 διαδηλώσεις προγραμματίστηκαν για σήμερα στους δρόμους της Γαλλίας με τον Μελανσόν πρώτο και καλύτερο να δίνει τον τόνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα συνεργαστεί με τον προκάτοχό του, τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ προκειμένου να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στον Μακρόν και το κόμμα του.



Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου πνέει τα λοίσθια ακόμη και μετά την διοργάνωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παρίσι, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, όπως και των μετέπειτα πρόωρων εκλογών που προκήρυξε αιφνιδίως ο ένοικος των Ηλυσίων σε μία προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του ότι είναι ικανός να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, φρέναρε τις προσπάθειές του για την εύρεση ενός προσώπου κοινής αποδοχής που θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία στη θέση του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε- ανέλπιστα -πρώτη στις εκλογές, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να της αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού τα υπόλοιπα κόμματα είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.



Η ανακοίνωση ότι ο Μπαρνιέ θα διαβεί το κατώφλι του Ματινιόν έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις του Γάλλου προέδρου για το ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Ο 73χρονος πολιτικός είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, ωστόσο ύψωσε το ανάστημά του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2021 διατυμπανίζοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί η «Εθνική Συσπείρωση», υπό την ηγεσία της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.



Στο μεταξύ, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Μακρόν αγνόησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 55% εκτίμησε ότι τις υφάρπαξε.

Το δύσκολο έργο του Μπαρνιέ

Αντιδρώντας στον διορισμό του Μπαρνιέ, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου (Les Republicains) κατέλαβε την πέμπτη θέση στο κοινοβούλιο με λιγότερους από 50 βουλευτές, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις είχαν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενη κήρυξη απεργίας την 1η Οκτωβρίου.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση διαθέτουν μαζί πλειοψηφία στη βουλή και θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.



Ωστόσο, η Εθνική Συσπείρωση ενέκρινε σιωπηλά τον διορισμό Μπαρνιέ, θέτοντας ωστόσο όρους για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το κόμμα να αποκτά καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

«Είναι πρωθυπουργός υπό εποπτεία», δήλωσε σήμερα το πολιτικό τέκνο της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο Μπαρνιέ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα δύσκολο έργο καθώς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - Live update: Στις 8.30 απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη

«Καμπανάκι» από την MI6 και τη CIA: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη - Μεγαλύτερη πρόκληση η άνοδος της Κίνας

Το χρυσό ζευγάρι του στίβου: Χάντερ και Τάρα Ντέιβις-Γούντχολ στην κορυφή σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες - Βίντεο, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr