ΗΠΑ: Η ομάδα του Τραμπ φοβάται θα τα κάνει μαντάρα... στο ντιμπέιτ

Συνεργάτες του ανησυχούν ότι θα βγει εκτός εαυτού αρχίζοντας τις προσωπικές επιθέσεις

Στις 10 Σεπτεμβρίου τα βλέμματα όλων των Αμερικανών όπως και της διεθνούς κοινότητας θα είναι στραμμένα στο πρώτο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο μονομάχων για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ: της απερχόμενης αντιπροέδρου από το Δημοκρατικό Κόμμα, Κάμαλα Χάρις και του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Η τηλεμαχία της Τρίτης μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακτήσει τη θέση του στην προεδρική κούρσα, σχολιάζει σε άρθρο του το Politico.

Επιφανείς αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως και σύμβουλοι του Τραμπ τον παροτρύνουν επί εβδομάδες να επικεντρωθεί στην κριτική της πολιτικής του κόμματος αλλά ο τέως πρόεδρος συνεχίζει να δείχνει ότι θα συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, το επιτελείο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου εκφράζει αμφιβολίες για την εμφάνιση του συζύγου της Μελάνια Τραμπ καθώς, ως γνωστόν, ο χειμαρρώδης λόγος του, έχοντας απέναντί του μία γυναίκα για αντίπαλο, και δη αφροαμερικανή όπως και άτεκνη, μπορεί να τον οδηγήσει στην πολιτική του αποκαθήλωση.

Οι συνεργάτες του Τραμπ γνωρίζουν καλά πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ τα λέει έξω από τα δόντια. Σημειώνεται ότι παλαιότερα έχει κατηγορηθεί για απιστία ενώ ήταν παντρεμένος με την τρίτη του σύζυγο, Μελάνια, όπως και για ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια.

Την ίδια ώρα, μεγαλοστελέχη του Τραμπ, όπως ο Ντικ Τσέινι, τον άφησαν στα κρύα του λουτρού δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν την εκλεκτή του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για να τον διαδεχτεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ με τις γυναίκες έχει μία ιδιαίτερη σχέση. Είτε θα είναι ευγενικός και θα τους κάνει κομπλιμέντα είτε θα είναι καυστικός, ειρωνικός γι΄αυτό κι έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές μισογύνης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Την ώρα που το Politico μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο του Τραμπ ενόψει της τηλεμαχίας που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι έχουν τις τελευταίες ημέρες επικεντρωθεί στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες- κλειδί, που είθισται να βγάζουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χάρις και Τραμπ έχουν εστιάσει την εκστρατεία τους στη συγκεκριμένη πολιτεία, που θεωρείται βαρόμετρο σε κάθε εκλογική διαδικασία, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η 59χρονη Κάμαλα η οποία μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα παραμείνει πρόεδρος αλλά αποσύρεται από την κούρσα, έκανε να ξαναγεννηθεί στην παράταξή της η ελπίδα για μια νίκη έναντι του Τραμπ, προβλέπει να πραγματοποιήσει μια περιοδεία με λεωφορείο σ' αυτή τη «swing state» (αμφίρροπη πολιτεία).

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοκρατική απερχόμενη αντιπρόεδρος έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του τέως προέδρου Τραμπ στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Ωστόσο, ο Ρεπουπλικάνος αντίπαλός της έχει προβάδισμα στην Αριζόνα.

Διχασμένοι πάντως φαίνεται να είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι σε Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνια.

Σημειώνεται ότι σε καθεμία από αυτές, κατά μέσο όρο το 15% των πιθανών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη σίγουρα ποιον υποψήφιο θα επιλέξει, υποδηλώνοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης στις 5 Νοεμβρίου.

Τα αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχει δείξει ότι οι πολιτείες Πενσιλβάνια και Τζόρτζια αναδεικνύονται ως κεντρικοί παράγοντες στην εκλογική αναμέτρηση για την πορεία κάθε υποψηφίου προς τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος «κατέκτησε» και τις παραπάνω έξι πολιτείες το 2020, κερδίζοντας την Τζόρτζια με λίγο λιγότερο από 12.000 ψήφους και την Αριζόνα με λίγο περισσότερο από 10.000 ψήφους.

Αν η Κάμαλα Χάρις κρατούσε τις νίκες του Μπάιντεν το 2020 εκτός αυτών των έξι πολιτειών και είχε με το μέρος το Ουισκόνσιν όπως και το Μίσιγκαν, μια νίκη στην Πενσιλβάνια συν μια μόνο εκλογική ψήφος από οπουδήποτε αλλού θα της εξασφάλιζε την προεδρία.

Σύμφωνα με το Politico, «η Κάμαλα αναμένεται να κάνει στο ντιμπέιτ της Τρίτης μία ιδιαίτερα επιθετική εμφάνιση, θα στήσει δόλωμα στον Τραμπ, προκειμένου να τον εξοργίσει. Η επίθεση της θα είναι καθαρά προσωπική σε βάρος του και θα προσπαθήσει να τον υποτιμήσει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που πίνει «νερό» στο όνομα του Τραμπ, Νιουτ Γκίνγκριτς.

«Πιστεύω, ελπίζω, να δείξει ότι θα μπορούσε να σταθεί ως ένα αληθινός πρόεδρος των ΗΠΑ- ένας πολιτικός που γνωρίζει όλους τους παγκόσμιους ηγέτες και στη διάρκεια της τηλεμαχίας να καταφέρει να μείνει ήρεμος και σταθερός αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαφορές των Ρεπουμπλικανών με το Δημοκρατικό Κόμμα».

«Πιστεύω - προσεύχομαι - ότι μπορεί να πειθαρχήσει στους κανόνες του ντιμπέιτ», τόνισε από την πλευρά της η Τρίσια ΜακΛάφλιν, ένα από τα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ικανότητα του Τραμπ να αποφύγει τις προσωπικές επιθέσεις.

Η ίδια όμως παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύσει. «Αν ο Τραμπ αισθάνεται να είναι στριμωγμένος σε μια γωνία και νιώθει ότι έχει τρεις εναντίον του, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα», υποστήριξε η ΜακΛάφλιν.

Η ίδια επεσήμανε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να βγει εκτός εαυτού εάν αισθανθεί ότι τον έχουν στριμώξει η Κάμαλα Χάρις και οι συντονιστές της συζήτησης του αμερικανικού δικτύου ABC.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρήνος για τον 39χρονο Γιάννη που «έσβησε» μετά από τροχαίο με τη μηχανή του στο Ρέθυμνο


Νεκρός σε τροχαίο ένας 34χρονος μπασκετμπολίστας στην Τουρκία


Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ - Η κακοκαιρία «Atena» φέρνει βροχές, κεραυνούς και χαλάζι από τα δυτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr