Πλημμύρες στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 11 νεκροί στον νότο - Δείτε βίντεο

Πλημμύρες στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 11 νεκροί στον νότο - Δείτε βίντεο

Εννιά άνθρωποι αναζητούνται - Κατέρρευσαν 40 σπίτια, καταγράφτηκαν ζημιές σε 93 δρόμους

morocco_floods
Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλοι 9 να αγνοούνται ακόμη από την Παρασκευή στο νότιο Μαρόκο, καθώς «εξαιρετικό» κλιματικό φαινόμενο έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Αλγερία, όπου αναζητούνταν χθες βράδυ δυο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά.

Οι θύελλες και οι πλημμύρες που προκάλεσαν στοίχισαν τη ζωή σε 7 ανθρώπους στην επαρχία Τάτα, 740 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Ραμπάτ, σε άλλους 2 στην Τίζνιτ (νοτιοδυτικά) και σε ακόμα 2 στην Αρασιντάια (νοτιοανατολικά) —το ένα από τα θύματα ήταν αλλοδαπός, η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε—, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του βασιλείου, τον Ράσι ελ Χαλφί.



Κλείσιμο
Εννιά άνθρωποι αναζητούνται στις επαρχίες Τάτα, Αρασιντάια, καθώς και στην Ταρουντάντ (νοτιοδυτικά).

Οι ισχυρές βροχές φούσκωσαν ρέματα και ποτάμια και προκάλεσαν πλημμύρες από την Παρασκευή σε 17 περιφέρειες και επαρχίες του Μαρόκου, ακόμη και συνήθως ημιάνυδρες περιοχές.



«Ο όγκος των βροχοπτώσεων σε δυο ημέρες ήταν ίσος με αυτόν που καταγράφεται στους τομείς αυτούς υπό κανονικές συνθήκες όλη τη χρονιά», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανακοίνωσε εξάλλου την κατάρρευση 40 σπιτιών σε εθνική κλίμακα, ότι καταγράφτηκαν ζημιές σε 93 δρόμους, καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.



Στην Αλγερία, παρόμοιες θύελλες έπληξαν περιοχές καλυπτόμενες από έρημο, ακόμα και τομείς της Σαχάρας.

Κατά την αλγερινή πολιτική προστασία, δυο άνθρωποι παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά και αναζητούνται στην Ταμανράσετ, κάπου 2.000 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, και στην Ελ Μπαγιάντ, 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αλγερίου. Αρχικά, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Ιλίζι, 700 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, κι έναν αγνοούμενο στην Ταμανράσετ. Αναφέρθηκε επίσης σε απεγκλωβισμούς οικογενειών που κινδύνευαν εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών.



Στο νότιο Μαρόκο έχουν φθάσει «εξαιρετικά ασταθείς τροπικές αέριες μάζες», σύμφωνα με εκπρόσωπο της μαροκινής μετεωρολογικής υπηρεσίας, οι οποίες έφεραν τις ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενο που χαρακτήρισε «εξαιρετικό».

Στην περιοχή Ουαρζαζάτ, 500 χιλιόμετρα νότια της Ραμπάτ, σημειώθηκε βροχόπτωση 47 χιλιοστών μέσα σε τρεις ώρες, ενώ 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Ταγκούνιτ, κοντά στη Ζαγορά, όχι μακριά από τα σύνορα των δύο κρατών, σύμφωνα με τη μαροκινή μετεωρολογική υπηρεσία.

«Δεν είχαμε δει τέτοιες βροχές εδώ και περίπου μια δεκαετία», είπε ο Όμαρ Γκάνα, κάτοικος της Ουαρζαζάτ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Μαρόκο αντιμετωπίζει καταπόνηση των υδάτινων πόρων εξαιτίας των έξι συναπτών ετών ξηρασίας, που μείωσε το επίπεδο του νερού σε φράγματα κάτω από το 28% στα τέλη Αυγούστου.

Οι καταιγίδες συνοδεύτηκαν από ριπαίους ανέμους, που έφθαναν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Ουαρζαζάτ και τα 76 χ.α.ώ. στο Μαρακές και προκάλεσαν «οπτικό φαινόμενο, δίνοντας πορτοκαλί απόχρωση στον ουρανό».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της μομφής - Για διπλό ρόλο στην έκπτωση Κασσελάκη κατηγορεί τον Νίκο Παππά ο Νίκος Μωραΐτης

Κακοκαιρία: Έντονες βροχές και χαλαζοπτώσεις από Δευτέρα με την κακοκαιρία «Αtena» - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Κύκλωμα εκβιαστών στη Μύκονο: «Άκου προσεκτικά, έχεις και τρία παιδιά» - Απείλησαν γυναίκα να ανακαλέσει την κατάθεσή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης