Μέση Ανατολή: Νετανιάχου και Μοσάντ ερίζουν για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα

Ο Νετανιάχου δυσκολεύεται να λάβει μία απόφαση, καθώς τάσσεται κατά της Μοσάντ - Η εσωτερική διάσπαση στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ καθυστερεί την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων

Εγκλωβισμένος είναι ο ισχυρός ηγέτη του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η Μοσάντ του ασκεί εντονότατες πιέσεις για τον πόλεμο στη Γάζα την ώρα που και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (ΙDF) επιθυμούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών βάζοντας τέλος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «Bibi» (όπως είναι το παρατσούκλι του Νετανιάχου) βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και τον ισραηλινό Στρατό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία των Ισραηλινών που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, καθώς ανώτερα κυβερνητικά στελέχη διαφωνούν ανοιχτά για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Οι διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου του πρωθυπουργού σχετικά με την υπογραφή μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν αρχίσει να διαρρέουν στην κοινή γνώμη μέσω μιας εκστρατείας τοξικών ενημερώσεων.

Η εξέλιξη αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς οι υπουργοί διαπληκτίζονται κάθε φορά που συνεδριάζουν για θέματα ασφαλείας, με αναφορές για φωνές και γροθιές στα τραπέζια για τους όρους μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων.

Η ρήξη στην κορυφή της κυβέρνησης έχει γίνει πιο βαθιά μετά τη δολοφονία των έξι ομήρων το περασμένο Σάββατο σε μια σήραγγα στη Γάζα που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και γενική απεργία για να σταματήσει ο πόλεμος και να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η ομάδα διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση των ομήρων, που έχουν αναλάβει ο Νταβίντ Μπαρνέα, διευθυντής της Μοσάντ, και ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Σιν Μπετ, επιθυμεί τη σύναψη συμβιβαστικής συμφωνίας με τη Χαμάς προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά είναι απογοητευμένοι από τον Νετανιάχου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η διαπραγματευτική ομάδα όσο και η κυβέρνηση είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα», δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph μια ισραηλινή πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας που γνωρίζει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. «Θα γραφτούν βιβλία» για τις διαπραγματεύσεις αλλά και τη γενική «δυσπιστία» μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Με την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου να πλησιάζει και τις μαζικές αναταραχές, οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών ζητούν κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, μια θέση που φαίνεται να ασπάζεται και ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει πίσω από το πιο πρόσφατο αίτημά του, τον πλήρη έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής ουδέτερης ζώνης που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Νετανιάχου και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να φωνάζουν κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για το εάν το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου.

Ο καυγάς διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης

Ο λεκτικός πόλεμος διέρρευσε από το «κανάλι 12» του Ισραήλ, αποκαλύπτοντας πως ο διευθυντής της Μοσάντ άφησε το υπουργικό συμβούλιο να καταλάβει ότι δεν υπήρχε καμία «λογική» να ψηφίσει επί του θέματος τώρα.

«Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται επί του παρόντος σε άλλα θέματα και όχι στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», τόνισε ο ίδιος αποκαλύπτοντας το βαθύτερο χάσμα μεταξύ του Νετανιάχου και της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο Χέρτζι Χαλέβι, ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων IDF, διαφώνησε επίσης με την επιμονή του Νετανιάχου να διατηρεί τον έλεγχο του διαδρόμου, λέγοντας ότι ο στρατός θα ξέρει «πώς να μπαίνει και να επιστρέψει» στον διάδρομο στο τέλος των πρώτων έξι εβδομάδων που θα επιτεθεί κατάπαυση του πυρός.

«Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στις συνομιλίες, δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλους», φέρεται να είπε ο αρχηγός των IDF.

Αλλά η ατμόσφαιρα έγινε εχθρική όταν ο Γκαλάντ αντιμετώπισε ευθέως τον πρωθυπουργό για το αν ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει τις ζωές των ομήρων, ρωτώντας τον: «Τι γίνεται όταν διακυβεύονται 30 ζωές; Τι κάνεις;».

«Παραμένω στο Διάδρομο και οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις θα τον αναγκάσουν (τον Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς) να υποχωρήσει», φέρεται να απάντησε ο Νετανιάχιου.

Ο Γκαλάντ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επέβαλε» τη θέση του περνώντας στην άμυνα. «Είχαν το δικό τους σχέδιο. Διεξάγετε τις διαπραγματεύσεις μόνοι σας από τότε που διαλύθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο (τον Ιούνιο). Μαθαίνουμε για αποφάσεις μόνο εκ των υστέρων», είπε ο διευθυντής της Μοσάντ. «Οι διαπραγματευτές σκιαγράφησαν τους χάρτες οι ίδιοι, είχαν διαφορετική θέση», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου φέρεται να χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι, ζητώντας ψηφοφορία.

Ξέσπασε καυγάς μεταξύ του Γκαλάντ και του Ρον Ντέρμερ, του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, αφού ο τελευταίος είπε ότι ο πρωθυπουργός «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί πράγματι να πάρει όλες τις αποφάσεις, και μπορεί επίσης να αποφασίσει να σκοτώσει όλους τους ομήρους», απάντησε ο διευθυντής της Μοσάντ.

Δεσμευμένος για «αιώνιο πόλεμο»

Οι επικριτές ισχυρίζονται επίσης ότι ο Νετανιάχου μπλοκάρει μια συμφωνία για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε έναν «αιώνιο πόλεμο που δεν θα έχει ποτέ ημερομηνία λήξης».

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος υπερασπίστηκε τον Νετανιάχου και την επιμονή του να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων, δηλώνοντας στην Telegraph ότι το θέμα του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας «συμφωνήθηκε» στην «πρόταση γεφύρωσης» που υπέβαλαν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος στις 16 Αυγούστου.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ πρέπει να μείνει κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», είπε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων IDF ότι το Ισραήλ μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο του διαδρόμου αργότερα, εάν χρειαστεί. «Λοιπόν, το έχουμε ξανακούσει αυτό και δεν θα το ξαναπούμε. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Καθώς η εσωτερική διαμάχη στο Ισραήλ συνεχίζεται, η Χαμάς φέρεται να έχει αυξήσει τα αιτήματά της για περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για ομήρους.


Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr