Ρωσία: Ο Πούτιν «δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν» να δώσει συνέντευξη στον Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ρωσία: Ο Πούτιν «δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν» να δώσει συνέντευξη στον Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο 32χρονος δημοσιογράφος της Wall Street Journal ήταν φυλακισμένος στην Ρωσία από τον Μάρτιο 2023 και πρόσφατα αποφυλακίστηκε

putin_arxeio_n
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι, «προς το παρόν», «δεν ενδιαφέρεται» για το αίτημα για συνέντευξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που διατύπωσε ο αμερικανός δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς, που φυλακίστηκε στην Ρωσία επί σχεδόν ενάμισι χρόνο και αποφυλακίστηκε στις αρχές του Αυγούστου.

«Προς το παρόν, δεν ενδιαφερόμαστε για την συνέντευξη αυτή», απάντησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Χρειάζεται κάποιος λόγος και προς το παρόν δεν βλέπουμε τέτοιον λόγο».

Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών, δημοσιογράφος της Wall Street Journal ήταν φυλακισμένος στην Ρωσία από τον Μάρτιο 2023, καταδικασμένος σε 16ετή κάθειρξη έπειτα από δίκη-αστραπή για «κατασκοπεία», μία κατηγορία που ουδέποτε αποδείχθηκε και απορρίφθηκε κατηγορηματικά τόσο από τον ίδιο όσο και από την εφημερίδα του.

Στην αίτηση χάριτος προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποχρεωτικό βήμα για την αποφυλάκισή του, ο Εβαν Γκέρσκοβιτς είχε επισυνάψει και αίτηση για συνέντευξη, σύμφωνα με την WSJ.

Η φόρμα περιείχε και «έναν κενό χώρο που μπορούσε να συμπληρώσει ο κρατούμενος», αναφέρει σε άρθρο η Wall Street Journal.

«Η τελευταία γραμμή (του εγγράφου που συμπλήρωσε ο Εβαν Γκέρσκοβιτς) περιείχε την πρότασή του: μετά την αποφυλάκισή του, ο Πούτιν θα αποδεχόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης;».

Κλείσιμο
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, οι συνεντεύξεις του Πούτιν σε δυτικά μέσα είναι πολύ σπάνιες. Τον Φεβρουάριο ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει «πλήθος αιτήσεων» από δυτικά μέσα.

Η Μόσχα ασκεί καταστολή επί των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και πιέσεις επί των ξένων μέσω ενημέρωσης στην Ρωσία για να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή, ιδίως μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στις αρχές του Αυγούστου στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλζού Κουρμάσεβα, ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, καθώς και Ρώσοι αντιφρονούντες όπως ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά και συνεργάτιδες του Αλεξέι Ναβάλνι αποφυλακίστηκαν επίσης βάσει της συμφωνίας αυτής.

Σε αντάλλαγμα απελευθερώθηκαν ρώσοι υπήκοοι μεταξύ τους ένα ζευγάρι ρώσων κατασκόπων και ο πράκτορας Βαντίμ Κρασίκοφ που βρισκόταν σε γερμανική φυλακή καταδικασμένος για την δολοφονία τσετσένου αυτονομιστή.


Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης