Ουγγαρία: Απειλεί να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες - Οργισμένη αντίδραση της βελγικής κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο, σημειώνοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιες «θορυβώδεις δηλώσεις εκ μέρους της Ουγγαρίας»

Η Ουγγαρία παρουσίασε τα λεωφορεία με τα οποία λέει ότι θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορά της με τη Σερβία, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της βελγικής κυβέρνησης.

Η απειλή, που είχε διατυπωθεί αρχικά τον Αύγουστο, πήρε νέες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, αφού αποκαλύφθηκαν τα κίτρινα λεωφορεία της δημόσιας εταιρείας συγκοινωνιών, τα οποία νοικιάστηκαν συγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό.

«Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει την Ουγγαρία να επιτρέπει να μπαίνουν οι παράτυποι (μετανάστες) τους οποίους σταματάμε στα νότια σύνορα της χώρας. Ωραία λοιπόν! Αφού εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα τους προσφέρουμε μια δωρεάν απλή μετάβαση στις Βρυξέλλες. Αν οι Βρυξέλλες τους θέλουν, θα τους έχουν», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπένσε Ρετβάρι.

Η Ουγγαρία απαντά με αυτόν τον τρόπο στο πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επειδή δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά το δικαίωμα στο άσυλο. Το πρόστιμο συνοδεύεται και από χρηματική ποινή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως. Η Βουδαπέστη αρνείται να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας «άδικη» και «σκανδαλώδη» την απόφαση.

«Απαράδεκτη η απειλή», λέει η υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου

Η απειλή αυτή είναι «απαράδεκτη», αντέδρασε σήμερα η υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Νικόλ ντε Μόορ. «Αυτού του είδους η αλαζονική συμπεριφορά είναι ατυχής και αντιπαραγωγική» ενώ «υπονομεύει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι εάν υλοποιηθεί θα πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών».

Εν τω μεταξύ, για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις» έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάτζα Λαχμπίμπ. ‘Όπως ανέφερε, «η μεταναστευτική πολιτική είναι μια κοινή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τάξη και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη». O δήμαρχος Βρυξελλών από την πλευρά του ζητεί από τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρόο και την υπουργό εσωτερικών της χώρας, Αννελιές Βερλίντεν «να μπλοκάρουν αυτά τα λεωφορεία στα σύνορα». «Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις προκλήσεις από μια χώρα που επιδοτούμε;» διερωτήθηκε ο Φιλίπ Κλος.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο, σημειώνοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιες «θορυβώδεις δηλώσεις εκ μέρους της Ουγγαρίας».

Σε μείωση των πόρων προς την Ουγγαρία θα προχωρήσει η ΕΕ, εάν δεν πληρώσει τα πρόστιμα

Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που υποστηρίζει ότι επιχειρείται «εθνοτική αντικατάσταση» στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αντιτάσσεται σθεναρά στην υποδοχή μεταναστών από χώρες εκτός της Ευρώπης. Μετά την κρίση του 2015 «οχύρωσε» την Ουγγαρία, υψώνοντας φράχτες στα σύνορα και δηλώνοντας ότι θέλει «να υπερασπιστεί τη χριστιανική Ευρώπη».

Εάν η Βουδαπέστη δεν πληρώσει τα πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τα εισπράξει μειώνοντας τους πόρους που δεν έχει χορηγήσει ακόμη στην Ουγγαρία. Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένουν ακόμη «παγωμένα» 19 δισεκ. ευρώ για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΑΣΟΚ: Πόσες υπογραφές μάζεψαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Apple: Aποκαλυπτήρια για το iPhone 16 - Δείτε live την παρουσίαση

Γαλλία - Ψυχολόγος «καίει» τον Πελικό: Είχε πει ότι, αν δεν είχαν αποκαλυφθεί οι ομαδικοί βιασμοί, θα συνέχιζε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr