ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο debate - Ο σόουμαν Τραμπ και η «άγνωστη» Χάρις

Ποια θέματα «φοβίζουν» τη δημοκρατική υποψήφια και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Τραμπ εάν δείξει ασέβεια απέναντι στη Χάρις, την οποία μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων γνωρίζει ελάχιστα

Την πρώτη τους «μάχη» δίνουν τα ξημερώματα ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις οι οποίοι αναμετρώνται για πρώτη φορά σε ντιμπέιτ, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το debate ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και τη δημοκρατική αντίπαλό του η οποία αντικατέστησε στην προεδρική κούρσα τον Τζο Μπάιντεν, είναι η πρώτη και η μόνη προγραμματισμένη τηλεμαχία για αυτή την προεκλογική περίοδο, και ίσως αποδειχθεί ένα από τα πιο καθοριστικά, με δεδομένη την επίδραση που είχε στις εξελίξεις η προηγούμενη αναμέτρηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, ο Τζο Μπάιντεν, με την αδύναμη εμφάνισή του στο πρώτο debate στα τέλη Ιουνίου, προκάλεσε μεγάλη ένταση στο Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία τελικά οδήγησε στην αποχώρησή του από την κούρσα για την επανεκλογή του. Παρόλο που η Χάρις είναι αντιπρόεδρος εδώ και τρία χρόνια και επίσημη υποψήφια για την προεδρία για επτά εβδομάδες, παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας New York Times, το 28% των πιθανών ψηφοφόρων του Νοεμβρίου δήλωσε ότι χρειάζεται να μάθει περισσότερα για αυτήν.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε ότι η αναμέτρηση βρίσκεται σε στατιστική ισοπαλία, όπως καταγράφουν και άλλες έρευνες, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά. Η προεκλογική εκστρατεία του 2024 έχει ήδη χαρακτηριστεί από ιστορικές αναταράξεις, ωστόσο οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ παραμένουν βαθιά διχασμένοι.

Η ευκαιρία για την «άγνωστη» Χάρις

Αυτό καθιστά το debate της Τρίτης βράδυ ακόμα πιο σημαντικό, καθώς ακόμη και μικρές αλλαγές στη διάθεση των ψηφοφόρων μπορεί να κρίνουν τη νίκη ή την ήττα των υποψηφίων.

Για τη Χάρις, η αναμέτρηση στη Φιλαδέλφεια αποτελεί μια ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της ενώπιον ενός κοινού δεκάδων εκατομμυρίων, ωστόσο θα πρέπει να το κάνει αντιμετωπίζοντας τις ρητορικές επιθέσεις του μεγιστάνα αντιπάλου της ο οποίος αρέσκεται στις πομπώδεις εμφανίσεις.

Αυτή η ευκαιρία, ωστόσο, δεν στερείται κινδύνων. Η Χάρις μπορεί να προσδιορίσει τον εαυτό της και τις θέσεις της με τρόπους που θα βλάψουν τις εκλογικές της προοπτικές. Στο παρελθόν έχει δυσκολευτεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις υπό πίεση, και η απροθυμία της να παραχωρήσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής της εκστρατείας την έχει στερήσει από την ευκαιρία να βελτιώσει τις επικοινωνιακές της δεξιότητες.

Παρόλο που έχει προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως η υποψήφια της αλλαγής, οι συντονιστές –όπως και ο πρώην πρόεδρος– είναι βέβαιο ότι θα την πιέσουν να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι αδύναμοι, όπως η ασφάλεια των συνόρων και ο πληθωρισμός.

Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί έχει αποστασιοποιηθεί από ορισμένες πιο φιλελεύθερες πολιτικές θέσεις που είχε υποστηρίξει κατά την αποτυχημένη υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020. Πρόσφατα, αναθεώρησε τις απόψεις της σχετικά με την απαγόρευση του fracking, την αποποινικοποίηση της παράνομης διέλευσης των συνόρων και την εθνικοποίηση της ασφάλισης υγείας. Αυτές τις αλλαγές τις απέδωσε σε νέες συνθήκες, αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να τις δουν ως πράξεις πολιτικού καιροσκοπισμού.

Άλλο ένα σόου για τον Τραμπ

Για τον Τραμπ, το debate προσφέρει την ευκαιρία να ανακτήσει την πρωτοβουλία σε αυτή την εκστρατεία, μετά από έναν μήνα κατά τον οποίο οι Δημοκρατικοί –με τη νέα υποψήφια και το δυναμικό τους συνέδριο– κυριάρχησαν στα πολιτικά πρωτοσέλιδα.



Ο πρώην πρόεδρος έχει μακρά παράδοση στο να ξεχωρίζει κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, καθορίζοντας τους όρους της πολιτικής συζήτησης και κρατώντας τους αντιπάλους του σε κατάσταση αβεβαιότητας, ενώ τα ζητήματα στα οποία έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη –όπως η μετανάστευση και το εμπόριο– βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης.



Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης τις δικές του παγίδες που πρέπει να αποφύγει κατά το debate της Τρίτης. Η ασταθής απόδοσή του κατά το debate με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο δεν δέχθηκε μεγάλη κριτική λόγω των σοβαρών ατοπημάτων του αντιπάλου του. Όμως, η Χάρις θα είναι σίγουρα ένας πιο ευέλικτος αντίπαλος και οι απαντήσεις του Τραμπ θα πρέπει να είναι πιο αιχμηρές.

Κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, δεν κατάφερε να δώσει μια σαφή εξήγηση για τις πολιτικές του σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών. Τέτοιοι λεκτικοί εκτροχιασμοί κατά τη διάρκεια του debate θα μπορούσαν να δώσουν άφθονο υλικό στους Δημοκρατικούς για την προεκλογική τους καμπάνια.

Επιπλέον, ο Τραμπ θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά όταν διασταυρωθεί με την αντιπρόεδρο –η οποία είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία και η πρώτη έγχρωμη. Αν φανεί αυταρχικός ή υποτιμητικός, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη χαμηλή του υποστήριξη ανάμεσα στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Πώς προετοιμάστηκαν

Οι δύο υποψήφιοι έχουν επιλέξει διαφορετικές προσεγγίσεις για την προετοιμασία τους για το debate της Τρίτης. Η Χάρις, πρώην εισαγγελέας, βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ, λίγες ώρες από τη Φιλαδέλφεια, όπου έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις debates και ανασκοπήσεις των πολιτικών της προτάσεων. Αυτή η κίνηση της έδωσε την ευκαιρία να κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Πενσυλβάνια, τη μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη πολιτεία-κλειδί.

Ο Τραμπ, από την άλλη, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε προεδρικά debates σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προτίμησε μια πιο άτυπη προσέγγιση, με ανασκόπηση των θέσεών του σε βασικά ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε σε ένα town hall forum, το οποίο φιλοξένησε το συντηρητικό δίκτυο Fox News.

Το debate της Τρίτης, λοιπόν, δεν θα είναι μόνο μια σύγκρουση πολιτικών απόψεων, αλλά και στυλ.

Το debate μπορεί να διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα για τους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά μπορεί επίσης να είναι η τελευταία ευκαιρία για τους δύο υποψηφίους να προσεγγίσουν ορισμένους ψηφοφόρους σε πολιτείες όπου κάθε ψήφος μετράει.

Ειδήσεις σήμερα:

Έως το τέλος του έτους τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μις Λίβανος: Παντρεύτηκε στην Ελλάδα - Στο ΟΑΚΑ η δεξίωση

Κακοκαιρία Atena: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr