Μέση Ανατολή: Η Χαμάς έχει πάψει να υφίσταται σαν στρατιωτικός σχηματισμός, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Η Χαμάς διεξάγει, πλέον, ανταρτοπόλεμο, είπε ο Γιοάβ Γκαλάντ σε δημοσιογράφους

Η Χαμάς έχει πάψει πλέον να υφίσταται ως οργανωμένη στρατιωτική δύναμη στη Γάζα μετά από περισσότερους από 11 μήνες πολέμου, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Η Χαμάς ως στρατιωτικός σχηματισμός δεν υπάρχει πλέον. Η Χαμάς διεξάγει ανταρτοπόλεμο και εμείς εξακολουθούμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες της και να καταδιώκουμε τους ηγέτες της», είπε ο Γκαλάντ σε ξένους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Ισραηλινός υπουργός επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Η επιστροφή των ομήρων «δεν είναι απλώς ένας από τους στόχους του πολέμου, αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες μας», είπε ο Γκαλάντ και πρόσθεσε: «Το να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία είναι επίσης μια στρατηγική ευκαιρία που θα μας προσέφερε αυξημένες πιθανότητες να αλλάξουμε την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σε όλα τα μέτωπα».

Για τον Γκαλάντ όμως «το Ισραήλ θα έπρεπε να συνάψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε την παύση (των μαχών) για έξι εβδομάδες και την επιστροφή των ομήρων», όπως προβλέπει η πρώτη φάση του σχεδίου του Μπάιντεν. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση (…) στο βόρειο μέτωπο και να επιστρέψουν στις εστίες μας οι (δεκάδες χιλιάδες) συμπολίτες μας» που αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή, πρόσθεσε αναφερόμενος στις συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ. «Θα το καταφέρουμε, είτε μέσω μιας συμφωνίας που θα εξαλείψει την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορά μας, είχε με στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι IDF δήλωσαν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις της Χαμάς, σε ένα κτίριο που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως τζαμί στην περιοχή al-Boreij στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Αναφέρθηκε επίσης ότι «πριν από την επίθεση, ελήφθησαν διάφορα μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων ακριβείας».

Σύμφωνα με παλαιστινιακές αναφορές, μια γυναίκα σκοτώθηκε στην επίθεση και μεγάλος αριθμός άλλων τραυματίστηκε. Αναφέρθηκε επίσης ότι κοντά στο συγκρότημα του τζαμιού υπάρχουν δύο σχολεία όπου διαμένουν 15 χιλιάδες εκτοπισμένοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Atena τις επόμενες ώρες

Σταματοπούλου: Άργησα να μιλήσω στο σχολείο και δεχόμουν bullying, μέχρι και ξυλοδαρμό


Πυροβόλησαν χρυσοχόο εν μέση οδώ στο Αιγάλεω και του άρπαξαν τσάντα με τιμαλφή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr