Μπλίνκεν: «Απρόκλητη και αδικαιολόγητη» η δολοφονία της ακτιβίστριας - Για ακούσια πυρά μιλά ο Ισραηλινός στρατός

Από «ακούσια πυρά» σκοτώθηκε η ακτιβίστρια, λένε οι IDF - Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να κάνουν κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που επιχειρούν στη Δυτική Όχθη, ξεκαθάρισε ο Μπλίνκεν

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, ότι είναι πολύ πιθανό ότι Ισραηλινοί στρατιώτες να ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν και σκότωσαν την Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, την τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδα ακτιβίστρια, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα θανάσιμα πυρά κατά της 26χρονης ήταν ακούσια, με τους IDF να εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη.

Η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων σε διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη δολοφονία της Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί «απρόκλητη και αδικαιολόγητη»με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι το συμβάν δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να προβούν σε ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής τους.

«Κανείς δεν πρέπει να πυροβολείται και να σκοτώνεται επειδή συμμετέχει σε μια διαδήλωση», τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, στην πιο σκληρή κριτική του που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα κατά του ισραηλινού στρατού.

«Κατά την κρίση μας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να κάνουν κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που επιχειρούν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στους κανόνες εμπλοκής τους»
, σημείωσε.


Η Ayşenur Ezgi Eygi


Το Ισραήλ έστειλε αίτημα για τη διενέργεια νεκροψίας της 26χρονης Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), μέλος του οποίου ήταν η Εϊγκί, ανέφερε το Σάββατο ότι οι ισχυρισμοί ότι ακτιβιστές πέταξαν πέτρες στον ισραηλινό στρατό ήταν «ψευδείς», προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική.

Χθες Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «ώστε ο θάνατος της να μην μείνει ατιμώρητος».


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Atena τις επόμενες ώρες

Σταματοπούλου: Άργησα να μιλήσω στο σχολείο και δεχόμουν bullying, μέχρι και ξυλοδαρμό


Πυροβόλησαν χρυσοχόο εν μέση οδώ στο Αιγάλεω και του άρπαξαν τσάντα με τιμαλφή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr