Ισραήλ: Παραδέχθηκε πως σκότωσε την Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια - «Ήταν ακούσια επίθεση, δεν ήταν στόχος»

Ισραήλ: Παραδέχθηκε πως σκότωσε την Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια - «Ήταν ακούσια επίθεση, δεν ήταν στόχος»

Η νεαρή φοιτήτρια βρισκόταν σε διαδήλωση στην Δυτική Όχθη - Οι IDF μιλούν για επίθεση εν ώρα ταραχών

tourkoamerikanida-aktivistria-mak1
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) παραδέχθηκε ότι είναι πολύ πιθανό τα στρατεύματά του να ευθύνονται για τον θάνατο της Ayşenur Ezgi Eygi, της Αμερικανοτουρκάλας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε σε διαμαρτυρία στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ο θάνατός της ήταν ακούσιος και εξέφρασε βαθιά λύπη.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε την πράξη ως «αδικαιολόγητη και προκλητική».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι ο θάνατος της 26χρονης Eygi επαναφέρει την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. «Κανείς δεν πρέπει να πυροβολείται και να σκοτώνεται επειδή παρευρίσκεται σε μια διαμαρτυρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο


Οι Τούρκοι και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν την Eygi, η οποία ήταν εθελόντρια με την ακτιβιστική ομάδα International Solidarity Movement (ISM), κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών οικισμών στο χωριό Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς.

Την Τρίτη, ο IDF ανακοίνωσε ότι είχε διεξαχθεί έρευνα από διοικητές για το περιστατικό. «Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό πως η Eygi χτυπήθηκε έμμεσα και ακούσια από πυρά του IDF, τα οποία δεν στόχευαν εκείνη, αλλά τον βασικό υποκινητή της ταραχής», ανέφερε ο στρατός. Η επίσημη δήλωση εξήγησε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας βίαιης ταραχής, κατά την οποία δεκάδες Παλαιστίνιοι έκαψαν λάστιχα και εκτόξευσαν πέτρες προς τις ισραηλινές δυνάμεις.

americanida_nablus
Η Ayşenur Ezgi Eygi


Η τοπική κοινότητα του Μπέιτα, ωστόσο, παρουσίασε διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι η διαμαρτυρία, που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, αφορούσε την κατασκευή του ισραηλινού οικισμού Eyvatar σε γη που ανήκει σε Παλαιστίνιους αγρότες. Περίπου 20 Παλαιστίνιοι, μαζί με 10 ξένους εθελοντές, συμπεριλαμβανομένης της Eygi, συμμετείχαν στην πορεία.

Σύμφωνα με τον Mahmud Abdullah, κάτοικο της περιοχής, τα παιδιά της κοινότητας πέταγαν πέτρες προς τους στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. «Όλοι έτρεξαν να κρυφτούν στο ελαιόδασος και τότε ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί», ανέφερε ο ίδιος. Οι κάτοικοι υπέδειξαν το σημείο όπου η Eygi δέχθηκε τον πυροβολισμό, καθώς και ένα σπίτι σε μια κορυφογραμμή, από όπου πιστεύουν ότι προήλθε η σφαίρα.





Ο Jonathan Pollak, ένας Ισραηλινός ακτιβιστής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι η Eygi χτυπήθηκε όταν δύο στρατιώτες, τοποθετημένοι σε μια στέγη κοντά στη σκηνή των συγκρούσεων, στόχευσαν την ομάδα τους και άνοιξαν πυρ. «Την είδα να κείτεται δίπλα σε μια ελιά, αιμορραγώντας μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Pollak.

Η Eygi, απόφοιτος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είχε προηγουμένως δραστηριοποιηθεί σε διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων. Ένας από τους καθηγητές της, ο Aria Fani, δήλωσε ότι είχε προσπαθήσει να την αποτρέψει από το να επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη, αλλά η Eygi του είχε απαντήσει ότι «έπρεπε να γίνει μάρτυρας για χάρη της ανθρωπιάς της».

Ο θάνατός της έφερε στο προσκήνιο τις μακροχρόνιες επικρίσεις ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώνουν Παλαιστινίους ή ξένους υποστηρικτές τους σπάνια λογοδοτούν. Το Ισραήλ επιμένει ότι διεξάγει έρευνες για τέτοια περιστατικά και λαμβάνει μέτρα όταν εντοπίζεται ποινική ευθύνη.

Τέλος, τα ισραηλινά εποικιστικά σχέδια στη Δυτική Όχθη παραμένουν αμφιλεγόμενα, καθώς θεωρούνται παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που το Ισραήλ αμφισβητεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Atena: Προειδοποιητικό «112» για Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου

Πρεμιέρες, τρέιλερ και εκπλήξεις - Όλα όσα έρχονται στη μικρή οθόνη, η «μητέρα των μαχών» στην πρωινή ζώνη

Γαλλία: Νηπιαγωγός στο Παρίσι χτυπά δυνατά 3χρονο κοριτσάκι και το ρίχνει στο έδαφος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης